Universiteit Leiden

nl en

Baan Speech Data Evaluator bij Google, De hele dag met taal aan het werk

De hele dag met taal aan het werk: een fantastische uitdaging voor de enthousiaste taalwetenschapper!

Liesbeth heeft een fantastische uitdaging gevonden voor een enthousiaste taalwetenschapper.
Liesbeth Kruidenier, bachelor Taalwetenschap, Speech Data Evaluator bij Google 

Ergens in de toekomst moet het ook in Nederland mogelijk zijn: aan je telefoon vragen wat het weer morgen in je woonplaats wordt. Of onderweg naar huis even een mailtje dicteren aan je telefoon om aan je collega's door te geven welke onderwerpen er morgen tijdens de vergadering besproken worden. Ik werk voor Google aan de ontwikkeling en verbetering van de spraakherkenning en spraaksynthese voor het Nederlands. Spraakherkenning is bij veel mensen wel bekend: gesproken woorden worden omgezet in tekst. Spraaksynthese is juist het tegenovergestelde: tekst wordt omgezet in gesproken woord. Het is nog een hele uitdaging om dit natuurlijk te laten klinken, zonder dat het overkomt als een echte computerstem. 

Tijdens mijn bachelor Taalwetenschap in Leiden heb ik mij intensief bezig gehouden met de onderwerpen die mij het meest aanspraken binnen de taalwetenschap, zoals fonetiek en fonologie. In mijn bachelorscriptie heb ik de onderwerpen eerste- en tweedetaalverwerving en het Nederlandse klemtoonsysteem met elkaar gecombineerd. Toen ik twee maanden na het afronden van de bachelor de vacature bij Google in mijn mailbox vond (via de Loopbaanservice Geesteswetenschappen) heb ik gesolliciteerd en ik ben aangenomen. In mijn dagelijkse werk blijkt de kennis uit de opleiding heel goed van pas te komen. We werken bijna een jaar lang in een team aan de spraakherkenning en spraaksynthese en zijn continu met taaldata bezig, om het systeem voor het Nederlands steeds beter te maken. 

Studenten die bijna afgestudeerd zijn, wil ik aanraden om actief te solliciteren als ze interessante vacatures tegenkomen, ook als het misschien niet helemaal precies aansluit op hun opleiding. Verdiep je goed in wat de functie inhoudt en zorg dat je kunt verwoorden welke vaardigheden uit je opleiding aansluiten op deze functie. Wat ook erg belangrijk is, is dat je in een sollicitatiegesprek kunt uitleggen waarom jij bij die ene werkgever wil werken, dus verdiep je ook in hun website en andere informatie die je kunt vinden in de media. Ga er met enthousiasme en gedrevenheid op af: wie weet in welke interessante functies je daarmee nog terecht komt!

Liesbeth Kruidenier, Speech Data Evaluator bij Google, Bachelor Taalwetenschap

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.