Universiteit Leiden

nl en

Feestelijke diploma-uitreiking Honours College

Tijdens een feestelijke ceremonie op vrijdag 1 november kregen 150 studenten van het Honours College hun felbegeerde Honours Certificaat. Ze hebben er de afgelopen drie jaar keihard voor gewerkt.

Traditie

De feestelijke ceremonie vond plaats in een goed gevulde Marekerk. Een uitstekende locatie, al was het maar omdat het applaus er zo mooi klinkt. Het is het tweede jaar dat de certificaten worden uitgereikt. Willemien den Ouden, dean van de Honours Academy (waar naast het Honours College ook het Pre-University College en het Leiden Leadership Programme onder vallen) sprak van een extra speciale gebeurtenis. ‘Een tweede lichting is altijd mooier dan een eerste, omdat er een traditie is ontstaan. Het onderwijs is geen experiment meer.’

Iets teruggeven

Den Ouden benadrukte dat de Honours Academy inmiddels goed loopt. Er zijn zelfs al tien studenten die alle drie de programma’s hebben doorlopen. Ook Vice-Rector Magnificus Simone Buitendijk is buitengewoon trots op de Honours Academy. In haar speech wees ze de studenten op hun belangrijke rol voor de maatschappij. ‘We draaien op publiek geld, daarom is het des te belangrijker dat we iets teruggeven.’

Vice-Rector Magnificus Simone Buitendijk is buitengewoon trots op de Honours Academy

Trajecten

Het Honours College (HC) is een extra-curriculair programma voor bachelorstudenten die ‘meer willen en kunnen’. De geselecteerde studenten kiezen één van de aangeboden trajecten dat ze gedurende hun hele bachelor volgen. Zo kunnen de studenten die meer uitdaging nodig hebben hun talenten optimaal ontwikkelen.

Ster

Yentl Croese, die het HC-traject Sociale wetenschappen volgde, werd extra in het zonnetje gezet. Zij ontving namelijk de eerste Honours Academy-Ster voor haar initiatief om concerten te organiseren door en voor honoursstudenten. Een uniek onderdeel van de prijs is dat er een daadwerkelijke ster naar de studente wordt vernoemd.  Het andere deel van de prijs is dat de ontvanger een (immateriële) wens mag doen voor een bijzondere ontmoeting of ervaring. Voor de vervulling van die wens wordt het netwerk van de Honours community ingezet.

Muzikaal intermezzo

‘Ik kan echt iets’

Naast de speeches en uitreikingen hielden enkele studenten een presentatie over hun gekozen traject. Martijn Hekkenberg (HC Law) vertelde hoe hij met zijn onderzoeksgroepje heeft kunnen bijdragen aan een internationaal historisch onderzoek. Hekkenberg: ‘Het Honours College heeft me doen beseffen dat ik echt iets kan, en dat de arbeidsmarkt wel degelijk op goede studenten zit te wachten.’

Martijn Hekkenberg droeg bij aan een internationaal historisch onderzoek

Dromen najagen

Stephen Teeuwen (HC Recht & Religie) denkt met warme gevoelens terug aan de cafébezoeken na de colleges, waar altijd druk werd nagepraat over de behandelde onderwerpen. Hij noemt het een groot voordeel dat er zoveel verschillende studierichtingen in een traject bij elkaar zitten, waardoor veel discussie bestaat. Zijn trajectgenote Komel Raja wilde eigenlijk helemaal niet beginnen aan het HC, omdat ze zichzelf niet excellent genoeg vond. ‘Maar ik heb geleerd dat je je dromen moet najagen. Het gaat om ambitie en doorzettingsvermogen.’

(4 november 2013 / Coen van Beelen)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.