Universiteit Leiden

nl en

Oekraïense student: ‘Droom van in het buitenland studeren hield me overeind’

De Oekraïense Yana Rudenko (24 jaar) heeft in maart 2022 de Russische bezetting van Boetsja meegemaakt en is het jaar daarna de master Public Administration gaan studeren in Leiden. Hoe gaat het met haar en welke rol speelt de oorlog in haar studentenleven?

Dromen in tijden van oorlog

‘Het was altijd een droom van mij om in het buitenland te studeren’, vertelt Yana. ‘En na wat ik in Boetsja had meegemaakt was het die droom die mij mentaal weer overeind hielp. Door de oorlog voelde ik mij maandenlang verlamd. Door mij te focussen op mijn buitenlandstudiedroom kon ik weer verder. Het is uiteindelijk de masterstudie Public Administration geworden, deels ook door de Russische agressie die ik heb ervaren. Ik wil een veiligere wereld creëren waarin geen enkel land hoeft mee te maken wat wij nu meemaken.’

De Adriatic-Baltic-Black-Azov seas Student Association (ABBA) samen met Refat Chubarov

Een studentenvereniging voor en door Oost-Europese studenten

Yana’s ambitie om de wereld te verbeteren brengt zij momenteel al in de praktijk in haar nevenactiviteiten. Zo is zij oprichter en voorzitter van Adriatic-Baltic-Black-Azov seas Student Association (ABBA), een studentenvereniging die zich in zet voor een breder cultureel, historisch en politiek begrip voor Oost-Europese landen bij Leidse studenten. Yana: ‘Het idee om een vereniging op te richten ontstond vlak na 24 februari 2023, de dag die een jaar Russische agressie tegen Oekraïne markeert. We hadden met een aantal Oekraïense studenten een evenement georganiseerd om deze gelegenheid te herdenken en er kwamen veel mensen op af die graag meer over Oekraïne wilde leren.’

Inmiddels zijn 37 studenten uit 12 verschillende landen lid van ABBA en heeft de vereniging al 7 evenementen georganiseerd. Yana is met name trots op een evenement dat georganiseerd is in juni. ‘Wij hadden toen een Q&A sessie georganiseerd met Refat Chubarov, de voorzitter van de Mejlis van de Krimse Tartaren (red. het hoogst uitvoerende vertegenwoordigingsorgaan van het Krim-Tartaarse volk).  Hij was ontzettend inspirerend en ik hoop meer evenementen te organiseren waarin mensen zoals hij komen te spreken.’

Yana bij een protest voor Oekraïne

Activisme op sociale media

Een andere plek waar Yana de wereld probeert te verbeteren is op sociale media. Op Linkedin en Instagram is zij actief als activist. Yana: ‘De eerste video die ik publiceerde was de dag na het bloedbad in de Olenivka-gevangenis op 29 juli 2022. Dit was een week nadat ik als vluchteling in Nederland aankwam. Ik kon simpelweg niet stil blijven en moest deze oorlogsmisdaad tegen Oekraïners aan de wereld laten zien. Voor veel mensen was dit onverwacht; je ziet niet vaak oorlog op sociale media. Maar het is belangrijk dat de wereld meer kennis heeft over de gruwelijkheden die dagelijks tegen de mensheid worden begaan en dat de leugens die uit Russische propaganda voortkomen weerlegd worden.’

Yana heeft verschillende geldinzamelingsacties georganiseerd op LinkedIn waarmee ze ongeveer 8000 euro heeft opgehaald voor Oekraïne. Ook besteed ze veel tijd aan het delen van betrouwbare bronnen aan haar volgers en probeert ze bewustwording te creëren over het onrecht dat minderheidsgroepen zoals de Krimse Tartaren, Circassiërs en Tsjetsjenen wordt aangedaan door Rusland. Yana: ‘Omdat ik zelf onrecht heb ervaren en elke dag zie dat mijn landgenoten onrecht wordt aangedaan, kan ik onrecht in het algemeen niet meer negeren.’

Genieten van het studentenleven

Naast haar studie, ABBA en haar activisme heeft Yana gelukkig ook nog tijd om te genieten van haar studentenleven. Yana: ‘Ik hou van mijn leven hier en de geweldige groep vrienden die ik om mij heen verzameld heb. Met hen studeer ik, sport ik, eet en drink ik en kan ik in alle vrijheid de oorlog bespreken. En zij respecteren mijn verbod op het drinken van Heineken, omdat die de Russische agressie sponsoren. Eindelijk heb ik een echt studentenleven.’

Tekst: Sabine Waasdorp

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.