Universiteit Leiden

nl en

Dit was 2023! Een overzicht van Geesteswetenschappen in het nieuws

Er gebeurde veel het afgelopen jaar! 2023 was een bewogen jaar waarin meerdere oorlogen woedden waarover onze experts duiding konden bieden. Het was ook het jaar waarin het kabinet excuses maakte voor het slavernijverleden. Leidse geesteswetenschappers stonden aan de basis hiervan met hun onderzoek naar kolonialisme en slavernij. Als Faculteit Geesteswetenschappen stonden we middenin de wereld. Een terugblik aan de hand van meest gelezen nieuwsberichten en bijzondere gebeurtenissen.

Januari | In de prijzen met Europese subsidies

Europese subsidies voor onderzoek naar kunst, taal en vredesactivisme: 

Februari | ‘Literaire teksten kunnen ons helpen Europa beter te begrijpen’ 

‘Bekijk talen in hun onderlinge samenhang’. Dat is de boodschap van professor en arabist Beatrice Gründler, die op 8 februari een eredoctoraat van de Universiteit Leiden krijgt. ‘Ik wil mensen laten zien dat de Arabische geschiedenis een duidelijk verband heeft met Europa.’ 

Maart | Hoe de VOC een kruidnagelmonopolie kreeg op de Ambonse eilanden

Nootmuskaat, foelie en kruidnagel: allemaal specerijen die de VOC graag in handen wilde hebben. Promovendus Tristan Mostert deed onderzoek naar de ‘kruidnageljacht’ op de Ambonse eilanden en ontdekte dat VOC-gouverneurs steeds extremere tactieken gebruikten om deze specerij te bemachtigen. Hij promoveerde op 28 maart.

April | Voorzitter Europees Parlement in Den Haag: ‘Willen je vrienden niet stemmen? Laat mij ze bellen’

‘We moeten verantwoordelijkheid nemen.’ Dat was de boodschap die Roberta Metsola haar publiek donderdagavond voorhield. De voorzitter van het Europees Parlement was naar het Wijnhavengebouw gekomen om met studenten in gesprek te gaan.

Mei | Minor Authenticity and Art Crime over vervalsingen en de internationale kunstmarkt

'Made you look' en andere series over kunstvervalsingen zijn erg populair. Wat dat betreft is de nieuwe Leiden-Delft-Erasmus minor Authenticity and Art Crime een schot in de roos. Een spannend onderwerp dat ook steeds meer in de belangstelling komt door de vraag: wat is echt en wat niet? 

Juni | Geketend voor Hollands glorie: onderzoek naar het slavernijverleden van Zuid-Holland afgerond

Karwan Fatah-Black en Lauren Lauret hebben meegewerkt aan het onderzoek ‘Geketend voor Hollands Glorie’, een onderzoeksrapport waarin wordt uiteengezet in hoeverre Zuid-Holland in politiek en economisch opzicht betrokken was bij slavernij. Door dit verleden te erkennen, kan Zuid-Holland doorgaan met het belangrijke proces van verzoening. Zo kan vooruitgang worden geboekt naar een inclusievere toekomst. 

Juli | Waarom moet jij je zorgen maken over China en Taiwan?  

Er dreigt een oorlog, met mogelijk nog grotere gevolgen voor ons dan de oorlog in Oekraïne. China wil Taiwan in z’n greep krijgen. Het is een conflict dat al tientallen jaren speelt. China-expert Casper Wits legt uit waarom de spanningen juist nu zo hoog oplopen. 

Augustus | Promovendi wisselen ervaringen uit op kleinschalige summer school

Excursies naar Leidse musea, een ingevlogen Amerikaanse professor en een samenwerking met promovendi uit Cambridge: de Leidse promovendi in de vroegmoderne kunst hadden deze zomer geluk. Door een toekenning van het Camino-fonds kon het onderzoeksinstituut LUCAS een speciale summer school rond het begrip ‘stijl’ voor ze organiseren.

September | Zelensky spreekt studenten toe: ‘Leef je eigen leven, maar doe dat wel samen met anderen’ 

Een ovationeel applaus. Een zwaai en een glimlach van de president. Een selfie tot besluit. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak op dinsdagochtend 12 september in Den Haag voor het eerst via een livestream studenten in Nederland toe. Hij deed dat voor twee volgepakte collegezalen bij zowel de Universiteit Leiden als de Haagse Hogeschool. Nog honderden belangstellenden keken mee via de livestream. Zijn boodschap: ‘Kijk buiten je bubbel om te zien wat er in de wereld gebeurt.’ 

Oktober | Echte taal komt tot leven in Virtual Reality 

Onderzoekers die het ‘natuurlijke taalgebruik van sprekers’ willen onderzoeken, staan voor een uitdaging. Zodra deelnemers in de gaten hebben dat ze worden geïnterviewd, maken ze andere taalkeuzes dan ze in het dagelijks leven zouden doen. Universitair docent Paz Gonzalez denkt samen met collega’s hoogleraar Nivja de Jong en universitair hoofddocent Jenneke van de Wal en student-assistenten een oplossing te hebben bedacht voor dit probleem. Het gebruik van VR-brillen moet helpen de onbewuste, echte taal aan proefpersonen te ontlokken. 

November | Nieuw onderzoeksprogramma voor urgente uitdagingen in Afrika

Universiteit Leiden en vier andere Nederlandse universiteiten gaan 51 promovendi aanstellen om voor en met het Afrikaanse continent oplossingsgericht onderzoek te doen. Hun focus ligt op urgente uitdagingen als klimaatverandering, de energietransitie, betaalbare en toegankelijke wereldwijde gezondheidszorg, politieke stabiliteit en bestuur, toegang tot schoon water en duurzame stedelijke ontwikkeling.

December | Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Alleen creativiteit kan de wereld redden’

In een bomvolle Pieterskerk sprak Ilja Leonard Pfeijffer op vrijdag 8 december de Huizingalezing uit. De schrijver greep de 52e editie aan om op het belang van creativiteit te wijzen, zowel voor kunstenaars als wetenschappers.

Dit was een selectie van de meer dan 200 nieuwsitems over de Faculteit Geesteswetenschappen die dit jaar werden gepubliceerd. Wil je meer lezen? Kijk dan op deze pagina voor het volledige nieuwsoverzicht. De facultaire redactie wil iedereen bedanken voor hun harde werk en inzet. Fijne feestdagen en op een jaar vol nieuwe verhalen!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.