Universiteit Leiden

nl en

Resultaten Nationale Studenten Enquête (NSE) 2023: meer aandacht voorbereiding beroepsloopbaan

Elk jaar vraagt het Landelijk Centrum Studiekeuze aan studenten om hun opleiding te beoordelen met de NSE. Met data uit het onderzoek kunnen opleidingen worden verbeterd en studiekiezers een afgewogen studiekeuze maken. 2892 studenten (38,4%) van de Faculteit Geesteswetenschappen deden mee aan het onderzoek. Een overzicht van de resultaten.

Niveau van docenten, inhoud van de opleiding en betrokkenheid worden goed gewaardeerd

Zowel voor de bachelor- als masteropleidingen lieten de uitkomsten van het onderzoek tevreden studenten zien. Op onderdelen als de algemene tevredenheid (4,0), docenten (3,9), wetenschappelijke vaardigheden (3,8) en inhoud (3,9) scoren onze opleidingen zoals altijd erg goed. Hetzelfde geldt voor de onderdelen toetsing en reflectie, betrokkenheid, gelijke behandeling, en contact. 

Voorbereiding beroepsloopbaan blijft een aandachtspunt

Ook in 2023 scoorde Geesteswetenschappen lager op het thema ‘voorbereiding beroepsloopbaan’. Studenten zijn dit jaar wel iets positiever op dit punt dan voorgaande jaren. Het afgelopen jaar zijn er ook maatregelen genomen, waaronder: 

  • Lancering van het vak ‘What's Next?', gericht op persoonlijke ontwikkeling 
  • Ontwikkeling van praktijkvakken in meerdere bacheloropleidingen 
  • Project ‘Awareness of Student’s skills’ bij docenten 
  • Meer onderwijs in digital humanities en de opening van het digital humanities lab 
  • Opleidingspecifiek: de inzet van gastsprekers in de masteropleiding Media Studies, de Dag van de Arbeid bij de bacheloropleiding Russische Studies en de inzet van het portfolio bij de bachelor Film en Literatuurwetenschappen.  

Bekijk de uitkomsten van de enquête

Career Service Geesteswetenschappen

Studenten met vragen over stage en werk kunnen terecht bij het Career Service. Zij kunnen helpen met individueel stage- en loopbaanadvies, bieden begeleiding bij de stageprocedure, verzorgen beroepskeuzetests en bieden informatie over waar studenten terecht komen in de arbeidsmarkt. Ook organiseren zij jaarlijks het Humanities Career Event, waar studenten en arbeidsmarkt elkaar ontmoeten. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.