Universiteit Leiden

nl en

En de winnaar is... Resultaten van de jaarlijkse fotowedstrijd natuurkunde

Zoutkristallen, een golfstick van nanoformaat en gesmolten glas. De LION Image Award-wedstrijd van 2023 leverde weer een heleboel prachtige beelden op. Maar uiteindelijk kan er maar één de winnaar zijn.

Zwart gat of vloeibaar kristal?

‘Dit beeld is duizelingwekkend en buitengewoon tegelijk. Hoe langer ik ernaar kijk, hoe meer ik het gevoel krijg dat de vormen bewegen. Heel cool!', zegt een van de juryleden over het winnende beeld. Het was Dimitris Krommydas die de jury ervan overtuigde dat zijn inzending moest winnen. 

‘Dit beeld is het resultaat van mijn eerste simulatie. Vroeger was ik een pure "pen en papier"-theoreticus. In alle takken van de natuurkunde is schoonheid te vinden. Ik heb met veel plezier aan verschillende onderwerpen gewerkt: van snaartheorie en zwarte gaten tot exoplaneten en uiteindelijk zachte- en levende materie. Deze foto combineert mijn intuïtie voor zwaartekracht, elektromagnetisme, en zachte, levende materie. Driedubbel plezier dus. Ik ben blij anderen deze foto ook mooi vinden. Misschien is wiskunde toch universeel!’

De winnende afbeelding van Dimitris Krommydas, in samenwerking met Livio Nicola Carenza en Luca Giomi.

Eerste plaats: Black hole backflow

In vloeibare kristallen creëren verstoringen in de oriëntatie van moleculen stromen, net zoals materie ruimtetijd doet krommen. Zulke stromen worden een terugstroming (backflow) genoemd. De sterkste verstoringen staan bekend als topologische defecten. De afbeelding toont een simulatie van een terugstroming veroorzaakt door twee defecten met tegengestelde ladingen die naar elkaar toe worden getrokken. Wanneer ze elkaar uiteindelijk ontmoeten, heffen ze elkaar op. Dit veroorzaakt een sterke vervorming, waardoor de stroomlijnen een prachtig symmetrisch patroon vormen. De simulatie doet denken aan de materie die rond de accretieschijf van een zwart gat wervelt.

De wonderlijke wereld van de natuurkunde

Er werden veel indrukwekkende, mooie en grappige beelden ingezonden. Bekijk alle inzendingen:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.