Universiteit Leiden

nl en
Studentenwebsite Zoek en selecteer een opleiding
Je ziet nu alleen algemene informatie. Selecteer je opleiding of exchange-faculteit om ook informatie te zien over jouw faculteit en opleiding.

Universiteit organiseert bijeenkomsten voor gemeenschap na bezetting Wijnhaven

De demonstratie en bezetting in Wijnhaven op 6 mei heeft een grote impact op onze gemeenschap, ook op het College van Bestuur. Daarom organiseert de universiteit twee bijeenkomsten om terug te blikken én om te bespreken hoe we hiermee om kunnen gaan.

Medewerkers, studenten en gasten die vanwege de bezetting het gebouw moesten verlaten, voelden zich die dag geïntimideerd door de grimmige sfeer. Buiten op straat ontstonden diverse confrontaties tussen politie en een deel van de demonstranten waarbij geweld is gebruikt en aanhoudingen zijn verricht.  

Als College van Bestuur zijn we geschrokken van de wijze waarop de demonstratie en bezetting verlopen zijn. Vooral de berichten over confrontaties tussen politie en een deel van de demonstranten, de aanhoudingen op verdenking van vernieling, en het onwel worden of zelfs gewond raken van sommige demonstranten, zijn ernstig. Het zorgt begrijpelijkerwijs voor de nodige beroering en veel discussie binnen onze gemeenschap

Boosheid en onbegrip

Van verschillende kanten klinken boosheid, ontzetting en onbegrip. Zoals gezegd voelde een deel van de aanwezige medewerkers en studenten zich onveilig door het gedrag van de demonstranten en bezetters. Deelnemers aan de demonstratie en bezetting op hun beurt vonden het politieoptreden disproportioneel en een beperking van het recht om je mening te uiten en te demonstreren. Ook bij studenten en medewerkers die niet direct met de demonstratie en bezetting te maken hadden, leven soms heftige emoties over wat er die dag is gebeurd.

Het College van Bestuur vindt het heel erg wat er op 6 mei is voorgevallen en begrijpt dat dit onze gemeenschap raakt. Door het afsluiten of blokkeren van (nood)uitgangen ontstond een onveilige situatie voor de vele aanwezigen in Wijnhaven. Tegelijkertijd valt het zwaar om de campus daarom te moeten laten ontruimen en hierbij de hulp van de politie te moeten inroepen.

Verder met elkaar

De gevolgen van de oorlog in Israël en Palestina houden de wereld nu al ruim anderhalf jaar in hun greep. Op onze universiteit is het niet anders. Groepen mensen komen tegenover elkaar te staan, wat het moeilijk en soms zelfs onmogelijk maakt om een dialoog te blijven voeren. Met name dit laatste is voor een universitaire gemeenschap als de onze een trieste zaak, omdat het haaks staat op hoe wij met elkaar om willen gaan. We willen het open debat voeren, met respect voor andere meningen of overtuigingen.   

Daarom kunnen en willen we de huidige situatie niet zomaar laten voortbestaan. We willen allereerst stilstaan bij de gevolgen van 6 mei, maar moeten ook met elkaar verder. Om die reden organiseert de universiteit binnenkort twee speciale bijeenkomsten.

Bijeenkomsten in Den Haag en Leiden

De eerste bijeenkomst vindt 27 mei plaats in Den Haag. Daar blikken we terug op de gebeurtenissen van 6 mei, en op de impact hiervan voor alle betrokkenen. Hiervoor nodigen we vertegenwoordigers uit de medezeggenschap van alle faculteiten uit, inclusief leden van de opleidingscommissies van de opleidingen die op de Campus Den Haag en Wijnhaven worden gegeven, en die van onze partner de TU Delft. Daarnaast nodigen we vertegenwoordigers van actiegroepen uit. We willen enerzijds in gesprek gaan over de impact die deze gebeurtenis heeft op het gevoel van veiligheid van medewerkers en studenten, maar ook over de ruimte die we hebben om onze stem te laten horen en te demonstreren.

Kort daarna wordt een tweede bijenkomst in Leiden georganiseerd. Hier gaan we dieper in op de achtergronden van het conflict in Israël en Palestina, en op de vraag hoe we daar als academische gemeenschap op een zorgvuldige en respectvolle manier mee om kunnen gaan. Naast deze twee bijeenkomsten bespreken we de gebeurtenissen van 6 mei ook met de Universiteitsraad en de betreffende faculteitsraden.

Bijdragen en luisteren

Op beide bijeenkomsten leveren experts van onze universiteit een bijdrage aan het gesprek en worden de sessies geleid door een moderator. Juist nu is het belangrijk dat alle betrokkenen de ruimte krijgen om hun ervaringen en gedachten te delen.  

Het College van Bestuur ziet uit naar een goede, constructieve dialoog met onze gemeenschap tijdens deze bijeenkomsten, en hoopt dat iedereen dan ook (respectvol) wil luisteren naar elkaar en ruimte zal bieden aan de inbreng van de ander. Want het is juist nu belangrijk dat we ook open blijven staan voor de mening en de ideeën van anderen. Dat is waar onze universiteit immers op gebouwd is en hoe wij bijdragen aan kennis en vooruitgang.

Binnenkort delen we meer informatie (data, tijdstippen, locatie, programma en aanmelding) over de twee geplande bijeenkomsten.

Annetje Ottow, Hester Bijl en Timo Kos

College van Bestuur Universiteit Leiden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.