Universiteit Leiden

nl en

Studeren met een functiebeperking

Wat is een functiebeperking

Een functiebeperking is een lichamelijke of geestelijke beperking die je belemmert in je functioneren. Zoals bijvoorbeeld:

  • een visuele, auditieve of lichamelijke beperking
  • een leerstoornis (bijvoorbeeld dyslexie)
  • een chronische of psychische ziekte

Faciliteiten en ondersteuning

De Universiteit Leiden biedt verschillende faciliteiten en ondersteuning, afhankelijk van jouw behoeften. Klik hieronder op je beperking voor meer informatie op maat.

Fenestra Disability Centre

Het Fenestra Disability Centre geeft advies over alle zaken die te maken hebben met je beperking. Fenestra kan je helpen voorzieningen aan te vragen, maar ook financieel advies bieden en algemene informatie geven om je te helpen je weg te vinden binnen en buiten de universiteit.

Neem zo vroeg mogelijk contact op

We raden je aan om zo vroeg mogelijk contact op te nemen met Fenestra als je studieaanpassingen wilt regelen of gebruik wilt maken van Fenestra’s diensten. Je hoeft niet te wachten tot je met je studie begint.

Jouw beperking

AD(H)D

Autismespectrumstoornis (ASS)

Chronische ziekte

Dyslexie

Gehoorbeperking

Spraakbeperking

Visuele beperking

Overig

Het regelen van de tentamenfaciliteiten

De coördinator tentamenfaciliteiten (StuFu coördinator) organiseert de tentamenfaciliteiten voor de studenten met een functiebeperking nadat deze zijn toegekend door Fenestra en de Examencommissie.

Je hebt van Fenestra een verklaring gekregen dat je gebruik mag maken van extra faciliteiten tijdens je studie wegens een functiebeperking. Als de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, zal de faciliteit aan je worden toegekend. Deze verklaring zal de examencommissie rechtstreeks naar je studieadviseur en naar de StuFu coördinator sturen. Tentamenfaciliteiten in Leiden worden geregeld door de StuFu coördinator op het Arsenaal; tentamenfaciliteiten in Den Haag gaan via de onderwijsadministratie in Den Haag.

Let op: hoe eerder je je inschrijft voor je tentamens én je inschrijving bevestigt in MyStudymap, hoe beter de StuFu coördinator je faciliteiten voor je kan regelen. Doe dit dus altijd zo snel mogelijk.

Als je recht hebt op 10 minuten per uur extra tijd, dan maak je je tentamen in de reguliere zaal. Heb je recht op meer extra tijd, dan maak je je tentamen in een StuFu zaal; hiervan krijg je ongeveer 4 dagen voor het tentamen bericht.

De StuFu zal je docent ongeveer 3 dagen voor je tentamen op de hoogte stellen; dit hoef je niet zelf te doen.

Tenzij anders afgesproken, maak je je tentamen op een laptop van de StuFu. Dit geldt niet als je je tentamen maakt in het USC, thuis of in een computerlokaal (Lipsius zaal 1.14/ 1.26/ 1.27), of bij een online tentamen waarbij alle studenten hun tentamen op de eigen laptop maken.

Een week voor het begin van de tentamenperiode ontvang je een mail van de StuFu coördinator met informatie over waar en wanneer je de laptop kunt ophalen. Als je gebruik mag maken van voorleessoftware dien je zelf oortjes mee te nemen die je op de laptop aan kunt sluiten.

Maak je je tentamens in de reguliere zaal, dan stellen wij je docenten op de hoogte dat ze je tentamens met een vergroot lettertype moeten printen. Zit je in een StuFu zaal, dan verzorgt de StuFu coördinator dit. Hier hoef je zelf niets voor te doen.

Als je een verklaring hebt voor het maken van je tentamen in een prikkelarme zaal, dan deelt de StuFu coördinator je, voor zover mogelijk, in een StuFu zaal in met maximaal 15 studenten. Ongeveer 4 dagen voor het tentamen krijg je een e-mail met de exacte locatie en tijden.

Met een gehoorkap worden in de verklaring gehoorbeschermers bedoeld of een geluiddempende koptelefoon. Zowel oordoppen als gehoorbeschermers mogen geen elektronische apparaten zijn tenzij je hier specifiek toestemming voor hebt van de examencommissie.

Overige faciliteiten uit je verklaring communiceren wij altijd met je docent en/of de surveillant van de StuFu zaal. Bij twijfel mag je altijd even overleggen met de StuFu coördinator.

Deadlines en aanwezigheidsplicht

Heb je een verklaring gekregen dat er - waar wenselijk, redelijk en mogelijk - soepel dient te worden omgegaan met de deadlines van papers of met je aanwezigheidsplicht, neem dan contact op met je studieadviseur om de mogelijkheden te bespreken. 

Extra begeleiding

Heb je extra begeleiding nodig, neem dan contact op met je studieadviseur.

Aandachtspunten

  1. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat je aanvraag door Fenestra en de examencommissie is behandeld. Vraag het dus zo vroeg mogelijk aan.
  2. Komt je goedgekeurde verklaring korter dan 10 werkdagen voor de tentamenperiode binnen bij de StuFu, dan is dit te laat om je faciliteiten te kunnen organiseren tijdens datzelfde tentamenblok. Hierover kun je dan pas beschikken vanaf de volgende tentamenperiode.
  3. Blijkt tijdens het verloop van je studie dat je na je verklaring nog aanvullende faciliteiten nodig hebt, neem dan zo snel mogelijk opnieuw contact op met Fenestra via dit formulier.
  4. Studeer je aan een andere faculteit, volg je een minor of enkele losse vakken bij de faculteit Geesteswetenschappen en heb je een Fenestra-verklaring, stuur deze dan zelf naar osz-stufu@hum.leidenuniv.nl of vraag je studieadviseur dit te doen. Deze verklaringen worden namelijk niet universiteits-breed gedeeld in verband met de AVG. Om je faciliteiten tijdig te kunnen verzorgen dient de verklaring uiterlijk twee weken voor het begin van de tentamenperiode door de StuFu coördinator te zijn ontvangen.

Contact

Mocht je nog vragen hebben, dan kan je altijd mailen naar:

osz-stufu@hum.leidenuniv.nl.

Stufu coördinator: Saskia van Veen (maandag t/m donderdag van 9 tot 5)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.