Universiteit Leiden

nl en

Spreken

De Universiteit Leiden heeft een eigen Studietipswebsite ontwikkeld, waarop je oplossingen kunt vinden voor veel voorkomende studieproblemen, net als adviezen en handige tips ter ondersteuning van je studie.

Presenteren kun je leren. Voor de meeste studenten zijn presenteren en spreken in een werkgroep uitdagende taken. Maar je kunt het iets minder spannend maken door jouw vaardigheden in kaart te brengen, door middel van de vragenlijst ‘spreken in groepen’ in te vullen. Zo leer je je sterke en zwakke punten kennen.

Daarnaast ben je met een goede voorbereiding al een eind op weg. Doe daarom de checklist voorbereiding referaat en leer hoe je een goed referaat kunt houden.

Tot slot geldt ‘oefening baart kunst’. Zorg dus voor voldoende oefening: Oefensituaties voor spreken in groepen.

Lees verder nog de 10 tips bij presenteren.

Sociale vaardigheden

In je studie, maar ook in je studentenleven, is het fijn om over goede sociale vaardigheden te beschikken. Het wordt makkelijker contacten te leggen wanneer je weet hoe je een gesprek kunt beginnen. Ook kun je leren hoe om te gaan met lastige situaties in gesprekken.

‘Nee’ zeggen

Niet iedereen vindt het makkelijk om nee te zeggen. Dat heeft vaak te maken met wat je hierover denkt . Tactisch nee zeggen kun je echter gewoon leren.

Conflicten en kritiek

Een van de moeilijkste sociale situaties is het omgaan met conflicten, onredelijke verzoeken en kritiek, maar ook daarvoor zijn er flink wat tips.

Open spreekuur

Heb je ondanks deze tips moeite met sociale situaties of presteren? Dan kun je terecht bij de studentenpsychologen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.