Universiteit Leiden

nl en

Bachelor Honours Classes

Heb jij brede interesses of juist een passie voor een bepaald onderwerp? Verrijk je studietijd en verdiep je in een ander vakgebied met een Bachelor Honours Class!

🔍 Volg je nieuwsgierigheid, volg een Honours Class!

Lijkt het jou leuk om...

 • Een kijkje te nemen bij een heel ander vakgebied;
 • Te ontdekken of een thema bij jou past;
 • Onderwijs te genieten dat anders is dan jij gewend bent;
 • Vaardigheden te ontwikkelen waar je ook na je studie nog profijt van hebt?

Neem dan eens een kijkje bij onze Bachelor Honours Classes (5 EC)! Je kunt kiezen uit meer dan 30 vakken. 

Voor studenten van alle opleidingen

Ben je een derdejaars bachelorstudent aan de Universiteit Leiden, TU Delft of Erasmus Universiteit Rotterdam? Ga je soepel door je studie heen? En heb je de motivatie en tijd om een extra uitdagend vak te volgen? Grijp dan nu je kans en meld je aan voor een Bachelor Honours Class! 

Voor studenten die deelnemen aan het Honours College van de Universiteit Leiden is het volgen van ten minste één Bachelor Honours Class verplicht. 

🌱 Experimenteer in de onderwijsproeftuin

Honoursonderwijs fungeert als proeftuin waar je een stapje buiten de gebaande paden kunt zetten en kunt experimenteren met nieuwe onderwerpen en ander soort onderwijs. 

 • Bachelor Honours Classes zijn kleinschalig. Er is veel ruimte voor interactie en discussie. 
 • Je werkt met studenten van andere opleidingen. Zo doe je nieuwe perspectieven op en leer je interdisciplinair denken. 
 • Je werkt aan vaardigheden die minder aan bod komen in je eigen studie en in je verdere leven van pas komen. Denk aan veerkracht, creativiteit of de kracht om samen oplossingen te bedenken. 
 • Je gaat aan de slag met ander soort opdrachten: podcasts, interviews, excursies, workshops en meer! 

📅 Combineren met je studie

Een Bachelor Honours Class is altijd een aanvulling op je reguliere opleiding en kan niet gebruikt worden in de keuzeruimte van je studie (behalve bij het LUC, waar je vooraf toestemming nodig hebt van de examencommissie).

Als je deelneemt aan een Bachelor Honours Class, verwachten we volledige inzet en aanwezigheid bij de bijeenkomsten. Over het algemeen geven studenten aan dat dit goed te doen is en dat het de tijdsinvestering meer dan waard is! 

NB: Er zijn geen extra kosten verbonden aan het volgen van honoursonderwijs aan de Universiteit Leiden, tenzij er (zoals in zeldzame gevallen) excursiekosten zijn. Of dat zo is, staat in de studiegids van het vak. 

Wanneer kan ik een Bachelor Honours Class volgen?

Je kunt op drie momenten in het jaar een Bachelor Honours Class volgen:

 • in het eerste semester
 • in het tweede semester
 • in de zomer. Let op: Dit raden we af wanneer je diezelfde zomer ook afstudeert, in verband met deadlines van diploma-aanvraag en/of mastertoelating.

Bekijk ook de aanmeldingsdeadlines voor de Bachelor Honours Classes bij Aanmelding & Toelating

@Honours College-studenten: Je bepaalt zelf wanneer je binnen jouw traject een Bachelor Honours Class volgt. Een Honours Class past goed in je tweede jaar of in het eerste semester van je derde jaar. 

🎓 Certificaat en vermelding op diplomasupplement

Wanneer je een Bachelor Honours Class succesvol afrondt, krijg je een vermelding op je diplomasupplement. Studenten van Erasmus Universiteit Rotterdam en TU Delft krijgen automatisch een Honours Class-certificaat en een cijferlijst. Studenten van Universiteit Leiden kunnen een Honours Class-certificaat aanvragen via usis-ha@ha.leidenuniv.nl, behalve Honours College-studenten. Zij ontvangen alleen een certificaat voor het volledige Honours College-traject.

Contact

Honours BA Classes
071 527 6594
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden
Postbus 331
2300 AH Leiden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.