Universiteit Leiden

nl en

Programma

De Honours College-track Science, Society and Self biedt onderwijs dat interactief, interdisciplinair en speels is, gericht op de persoonlijke en professionele ontwikkeling van studenten. Het traject bestaat uit 30 EC naast je reguliere bacheloropleiding.

In het eerste jaar neem je deel aan het ‘Social Science Lab’. Dit vak onderzoekt hoe de sociale wetenschappen de bredere en diepere uitdagingen van deze tijd kunnen adresseren. Hiervoor ga je niet alleen aan de slag met teksten en films, maar werk je ook samen in een interdisciplinaire denktank en leer je van professionals. 

Hoewel wetenschap, samenleving en de zelf van elkaar afhankelijk zijn, worden ze doorgaans gezien als afzonderlijke domeinen. Het vak reflecteert daarom op de noodzaak om wetenschap, samenleving en de zelf bewust en strategisch op één lijn te brengen om complexe en met elkaar verweven problemen op te lossen.  

Om je medestudenten en je Honours College-coach beter te leren kennen, besteden we veel tijd aan communitybuilding binnen en buiten de klas. 

In jaar 2 werk je verder aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling, door te verkennen waar je door beïnvloed wilt worden en hoe jij jezelf en de wereld wilt beïnvloeden. 

 
Je kiest minimaal één Honours Module (4 EC): 

  • Robots and Artificial Intelligence 

  • Sustainability and Health 

  • Juvenile Delinquency: Prevention and Repression 

Je kunt ervoor kiezen om een maatschappelijke stage te lopen in een door jou gekozen domein, zoals een ambassade, gemeente of basisschool. Ook kun je meer te weten komen over hoe onderzoek in de praktijk werkt door te kiezen voor een onderzoeksstage, bijvoorbeeld door je professor te assisteren op jouw interessegebied. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een keuzevak uit jouw eigen of een andere wetenschappelijke discipline. Een andere mogelijkheid voor je tweede jaar is om een Honours Class te volgen georganiseerd door de Honours Academy (hierover hieronder meer). Over het algemeen kun je het tweede en derde jaar inrichten op basis van jouw interesse en studieplan. Jouw coach helpt je hier graag bij. 

Het is ook mogelijk om vanaf je tweede jaar de track Sciece, Society and Self te volgen. Dan volg je 15 EC in je tweede jaar en 15 EC in je derde jaar. 

Graduation ceremony

Jaar 3: Science, Society and Self

In jaar 3 werk je verder aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling, door te kijken hoe je academische kennis kunt inzetten voor het aanpakken van complexe hedendaagse problemen. 

Je kiest minimaal één Honours Class (5 EC), waarbij je keuze hebt uit een ruim aanbod aan interdisciplinaire, kleinschalige vakken georganiseerd door de Honours Academy, inclusief Summer Schools! Je moet gedurende het gehele traject minimaal één Honours Class volgen, en mag er maximaal drie volgen.  

Je kunt ook een FSW Honours Module volgen (zie lijst hierboven). Ook hier maakt het niet uit of je in je tweede jaar al een keuzevak hebt gevolgd. Ook kun je een Lezingenreeks volgen of reflecteren op het jaarlijkse Diversity & Inclusion Symposium (beide ook mogelijk in jaar 2).  

In het laatste semester analyseer je in een interdisciplinair team maatschappelijke uitdagingen in de stad Leiden. Je werkt samen met partnerorganisaties, zoals de Leidse Politie. 

Je neemt deel aan het Honours Symposium, waar je leert welke stappen je kunt nemen in jouw (academische) carrière. Je kunt het Honours College in je derde jaar combineren met studeren in het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld het vak Reflective Journaling & Creative Expression volgen, die hybride wordt aangeboden. 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.