Universiteit Leiden

nl en

LDE Space & Society Honours Programme

Wil jij een bijdrage leveren aan de maatschappij en heb je affiniteit met ruimtevaart? In dit programma (15 EC) word je opgeleid tot een innovatieve denker en ga je aan de slag met een space challenge uit de praktijk.

Voor studenten van alle studierichtingen

Nog geen kennis in huis over ruimtevaart? Geen probleem! Het LDE Space & Society Honours Programme verwelkomt studenten van alle faculteiten, aangezien de uitdagingen in de ruimtevaartsector zowel technologische als maatschappelijke aspecten hebben. Het programma staat open voor gemotiveerde tweede- en derdejaars bachelorstudenten aan LDE-universiteiten met affiniteit met het onderwerp. 

Doel van het programma

Het doel van het LDE Space & Society Honours Programme is om studenten te voorzien van de kennis en vaardigheden om zich te ontwikkelen tot innovatieve denkers, probleemoplossers en effectieve leiders in de ruimtevaartsector en om bij te dragen aan het gebruik van ruimtevaarttechnologie ten behoeve van de samenleving. 

Het programma (15 EC) bestaat uit twee vakken: een collegereeks en een space challenge. Je neemt deel aan lezingen, sectorbezoeken, workshops en een interdisciplinair teamproject. Het programma loopt van november tot juni.

Wat ga ik leren?

  • De grondbeginselen van ruimtevaarttechnologie, ruimterecht, ruimtevaartindustrie en nog veel meer
  • Hoe je effectief samenwerkt in een interdisciplinair team
  • Hoe je een probleem of uitdaging in de ruimtevaartsector vanuit meerdere perspectieven analyseert en mogelijke belangenconflicten identificeert
  • Hoe je inzichten uit verschillende disciplines combineert om tot oplossingen te komen

Waarom een honoursprogramma over ruimtevaart?

  • De ruimtevaartsector groeit snel, van een nichesector tot een vast onderdeel van de maatschappij en de economie. We maken bijvoorbeeld dagelijks gebruik van ruimtevaarttechnologie en -gegevens (weerapps, GPS). 
  • De ruimtevaartsector wordt gezien als een belangrijke speler om klimaatverandering aan te pakken. Het is daarom van belang dat studenten leren over de technologische, economische en sociale ontwikkelingen die de ruimtevaartsector mede vorm zullen geven.
  • Geopolitieke spanningen in de wereld onderstrepen het belang van de ruimte: de ruimte wordt steeds meer gezien als 'the next frontier'. 
  • Een honoursprogramma is de perfecte plek om studenten van verschillende disciplines en universiteiten samen te brengen en hen interdisciplinair te laten werken aan nieuwe oplossingsrichtingen. 

Over ons: LDE Alliance

Het LDE Space & Society Honours Programme is een gezamenlijk initiatief van de Honours Academies van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. We werken samen in de LDE Alliance. Onze interdisciplinaire centra gebruiken innovatief onderwijs en onderzoek om complexe maatschappelijke problemen op te lossen. 

Dit honoursprogramma wordt gecoördineerd door het LDE Space for Science & Society Programme. Hier werken de LDE-universiteiten samen om uitdagingen in de ruimtevaartsector te tackelen en het inzetten van ruimtevaarttechnologie voor het maatschappelijk nut te verbeteren.

Contact LDE Space & Society

Heb je een vraag over dit programma? Stuur een e-mail naar:
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.