Universiteit Leiden

nl en

Soorten onderzoek

Snel reageren op een taakje, een vragenlijst invullen, je laten onderdompelen in een virtuele wereld, je hartslag laten meten, of plaatjes laten maken je hersenen: ons onderzoek is zeer divers.

Reactietijden en vragenlijsten

Bij sommige onderzoeken vul je vragenlijsten in en worden je reactietijden gemeten. Zo voer je bijvoorbeeld opdrachten uit op de computer zoals de Stroop-taak, waarmee we inzicht krijgen in cognitieve processes zoals waarneming, aandacht, geheugen en emoties. Met vragenlijsten krijgen we bijvoorbeeld meer inzicht in je ervaringen of hoe je je normaal gesproken gedraagt. Ons onderzoek vindt soms ook online plaats, waardoor je deze taakjes via je mobiele telefoon of op een computer kunt doen. Soms doe je de taakjes ook in een ruimte met meerdere personen tegelijkertijd.

Doe een Stroop-taak

Observatie-onderzoek

Hoe reageert een baby wanneer een ouder binnenkomt? En hoe werken mensen samen om een oplossing te vinden voor een probleem? Bij observatie-onderzoek kunnen we antwoorden vinden op dit soort vragen.

Eyetracking

Hoe volgen je ogen bewegende objecten? Met behulp van eyetracking-technologie kunnen we precies zien waar je naar kijkt. Doe mee aan onze eyetracking-onderzoeken en ontdek hoe we de oogbewegingen analyseren om meer te leren over visuele perceptie en aandacht. Vaak is het met deze techniek ook mogelijk om je pupilgrootte te meten.

VR (Virtual Reality)

Stap in een virtuele wereld en ervaar nieuwe avonturen! Met Virtual Reality-onderzoek kunnen we de grenzen van de realiteit doorbreken en situaties simuleren die in het dagelijks leven moeilijk te bereiken zijn. Doe mee en ontdek hoe wij VR inzetten in ons onderzoek.

Fysiologische metingen

Met plakkers op je huid meten we bijvoorbeeld je huidgeleiding en hartslag. Daardoor komen we meer te weten over hoe je lichaam reageert op bijvoorbeeld cognitieve inspanning, emotionele informatie en feedback op je prestaties.

EEG (Elektro-encefalografie)

Benieuwd naar wat er in je hersenen gebeurt? Met behulp van EEG-technologie meten we de elektrische activiteit in je hersenen. Doe mee aan EEG-onderzoeken en help ons de mysteries van het brein te ontrafelen. De apparatuur werkt op een batterij en is dus 100% veilig. Vaak moet je na afloop wel je haren wassen vanwege de gel die we gebruiken om de hersensignalen goed te kunnen meten.

MRI (Magnetische Resonantie Imaging)

Kom binnen in de wereld van beeldvorming van de hersenen! Met MRI-scans kunnen we gedetailleerde afbeeldingen maken van de structuren en functies van je brein. Doe mee aan onze MRI-onderzoeken en ontdek hoe we plaatjes maken van je hersenen. Een MRI-scanner is eigenlijk een grote magneet, dus deelname kan alleen als je niet zwanger bent en geen metalen voorwerpen in je lichaam hebt, zoals pacemakers, metalen implantaten of metalen fragmenten.

Psychofarmacologie

Wil je meer weten over hoe medicatie invloed kunnen hebben op de geest en het gedrag? Bij ons kun je deelnemen aan onderzoeken op het gebied van psychofarmacologie, waarbij we de effecten van verschillende middelen op de hersenen en mentale processen bestuderen. Jouw veiligheid en welzijn staan altijd voorop. Deelname kan vaak alleen na uitgebreide screening.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.