Afstemmen en aanmelden
Check eerst welk soort uitwisseling je gaat doen!
Welke deadlines en procedures er gelden, hangt ervan af via welk soort uitwisselingsprogramma je naar het buitenland gaat: een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma, een facultair uitwisselingsprogramma, of een speciaal uitwisselingsprogramma waar studenten van jouw opleiding toegang toe hebben.
- Voor universiteitsbrede uitwisseling: volg de instructies en deadlines hieronder, op het algemene tabblad.
- Voor facultaire uitwisseling of een uitwisselingsprogramma voor studenten van jouw opleiding: volg de instructies en deadlines op het tabblad van je faculteit of opleiding.
Universiteitsbrede uitwisseling
Deadline
De eerstvolgende mogelijkheid voor universiteitsbrede uitwisseling is in het najaar van 2025 of het voorjaar van 2026. Je kunt je hiervoor aanmelden vanaf half oktober tot uiterlijk 1 december 2024 23.59 uur.
Let op: voor facultaire uitwisselingen gelden andere deadlines. Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding voor meer informatie.
Doe het op tijd
Je aanmelding moet compleet en op tijd zijn. Te laat ingediende aanmeldingen worden niet in behandeling genomen.
Eisen
Om je aan te melden voor een universiteitsbrede uitwisseling moet je voldoen aan de volgende eisen:
- Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
- Je hebt 60 EC behaald in je bachelor;
- Je cijfergemiddelde is 7 of hoger*. Volg je een master maar heb je nog geen cijfers? Dan gaan we uit van het cijfergemiddelde van je bachelor.
- Je voldoet aan de eventuele aanvullende eisen van je faculteit of opleiding (die vind je op de tabbladen van je faculteit en opleiding.)
*Uitzondering: voor het ISEP-programma moet je cijfergemiddelde 6.5 of hoger zijn.
Stappenplan
Bekijk de mogelijkheden op de wereldkaart en stel een lijst op van 5 tot 10 universiteiten waar je zou willen studeren, op volgorde van je voorkeur. Sommige bestemmingen zijn erg populair, dus het is belangrijk dat je hierbij rekening houdt met je kans op plaatsing.
- Op de wereldkaart zie je per bestemming onder Important consideration/Chances of placement hoe groot je kans op plaatsing is: hoog, medium of laag.
- We raden je om niet meer dan 2 bestemmingen te kiezen waarbij de kans op plaatsing laag is.
- Selecteer alleen bestemmingen waar je graag naartoe zou gaan, ook al zijn ze niet je eerste keuze.
Motivatiebrief
Download het motivatiebriefsjabloon, vul het in (200 tot 300 woorden per geselecteerde universiteit) en upload het in uSis:
Tweede semester als alternatief
Meld je je aan voor het eerste semester, maar kun je eventueel ook in het tweede semester naar het buitenland (of andersom)? Geef dit dan aan in je motivatiebrief door het selectievakje aan te vinken met de tekst 'Yes, I wish to be considered for a different semester if I am not selected for my first choice of semester.' Let op: Het is belangrijk om dit van tevoren af te stemmen met je studieadviseur, want niet alle opleidingen bieden de mogelijkheid om in het tweede semester op uitwisseling te gaan.
Cijferlijst: alleen voor master-, LUC- en joint degree-studenten, en andere universiteiten
In je online aanmelding vragen we je om toestemming om je cijfers in uSis te bekijken. Je hoeft daarom geen cijferlijst te uploaden, behalve in de volgende gevallen:
- Masterstudent: als masterstudent upload je een kopie van je cijferlijst, inclusief GPA, van je bacheloropleiding (aan de Universiteit Leiden of een andere universiteit).
- Leiden University College (LUC): studeer(de) je aan het LUC? Vraag bij de onderwijsadministratie van LUC een officiële cijferlijst met cijfergemiddelde (GPA) aan en upload deze bij je aanmelding.
- Joint degree: doe je een joint degree aan Universiteit Leiden en TU Delft? Vraag bij TU Delft een officiële cijferlijst met cijfergemiddelde (GPA) aan en upload deze bij je aanmelding.
- Opleiding aan andere universiteiten: heb je ook gestudeerd aan een andere universiteit dan Universiteit Leiden? Upload dan je cijferlijst met cijfergemiddelde (GPA) van dat instituut.
Meld je aan in het study-abroad portaal in uSis:
- Log in bij uSis > klik op de tegel Study Abroad > kies ‘I want to study at a partner university via an exchange programme’.
- Vul de gevraagde gegevens in en upload de benodigde documenten.
- Selecteer maximaal 10 uitwisselingsbestemmingen*, op volgorde van je voorkeur.
- Verstuur je aanmelding.
*Wil je via het ISEP-programma naar het buitenland? Kies ISEP als een van je uitwisselingsbestemmingen in uSis.
Als je meer uitleg nodig hebt, raadpleeg de handleiding Applying for university-wide exchange via uSis (in het Engels).
Je buitenlandcoördinator legt je aanmelding ter goedkeuring voor aan je opleiding. Je kunt namelijk alleen op uitwisseling gaan als je opleiding daar toestemming voor geeft.
Let op! De selectieprocedure is gewijzigd - zie uitleg hieronder.
Voor meer informatie over de werkwijze en toelichting zie Universiteitsbrede uitwisseling - Loting.
Zodra je opleiding je aanmelding heeft goedgekeurd, controleren we of je aan de eisen voldoet. Aan de hand van je motivatiebrief beoordelen we verder of je plannen realistisch en haalbaar zijn en of de keuze voor de instellingen bewust en weloverwogen gemaakt is. Als we ernstige twijfels hebben, nemen we contact met je op om je plannen te bespreken.
Vervolgens neem je deel aan het selectieproces. Voor universiteitsbrede uitwisseling gebeurt dit via een loting.
Loting
- Als er voldoende plekken beschikbaar zijn bij de universiteit van je eerste keuze, word je daar geplaatst.
- Als er onvoldoende plekken zijn, worden deze toegewezen door middel van een loting.
- Alle studenten krijgen via een geautomatiseerd programma een willekeurig rangnummer toegewezen.
- Beginnend met rangnummer één, kijken we of we die student kunnen plaatsen bij de universiteit van zijn/haar eerste keuze. Als dat niet het geval is, proberen we hem of haar bij de tweede keuze te plaatsen, dan bij de derde enzovoort. Hetzelfde wordt gedaan voor alle studenten, op volgorde van rangnummer.
Als je een plek aangeboden krijgt, word je uitgenodigd om in het study abroad portal de details van de aangeboden plek te bekijken. Zorg ervoor dat je alle informatie en voorwaarden van het aanbod zorgvuldig doorleest.
Als je bij geen van de door jou gekozen universiteiten kunt worden geplaatst, word je uitgenodigd om deel te nemen aan een tweede selectieronde voor de resterende beschikbare plekken.
Als je een plek aangeboden hebt gekregen, moet je deze binnen 7 dagen accepteren of afwijzen in het study abroad-portaal in uSis. Als je dit niet op tijd doet, wordt het aanbod ingetrokken. Om het aanbod te kunnen accepteren, moet je akkoord gaan met de Regeling Studeren in het buitenland. Lees hem nu alvast goed door. Heb je er vragen over? Neem contact op met je buitenlandcoördinator.
Als je de aangeboden plek hebt geaccepteerd, draagt de Universiteit Leiden je voor bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator of de gastuniversiteit zelf zal je vervolgens laten weten hoe en wanneer je je moet aanmelden bij de gastuniversiteit.
Ga eerst na welke uitwisselingsprogramma’s er voor jou zijn!
Als student van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid kun je je aanmelden om naar het buitenland te gaan via uitwisselingsprogramma’s van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid of via universiteitsbrede uitwisselingen.
- Voor bestemmingen via een uitwisselingsprogramma van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid volg de instructies en deadlines hieronder.
- Voor bestemmingen via een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma: volg de instructies en deadlines op het algemene tabblad.
Facultaire uitwisseling
Deadline
Als je wilt starten met je buitenlandse studie in het najaar van 2025 of het voorjaar van 2026 dan kun je je aanmelden tot 15 januari 2025 23:59 uur.
Onthoud dat er andere deadlines gelden als je naar het buitenland gaat via een universiteitsbreed uitwisselingsprogramma. Bekijk het algemene tabblad voor meer informatie.
Meld je op tijd aan
Je aanmelding moet compleet en op tijd binnen zijn. Incomplete dossiers kunnen we helaas niet in behandeling nemen. Zorg dus dat je goed checkt of je je alle vereiste documenten hebt geüpload. Uiterlijk binnen een maand na aanmelding ontvang je de selectie uitslag.
Vereisten
Om je aan te melden voor een facultair uitwisselingsprogramma, moet je voldoen aan de volgende vereisten:
- Bachelor studenten: Je hebt tenminste tussen de 60-90 ECTS (en je propedeuse) gehaald op het moment van aanmelding en minstens 120 ECTS vóor vertrek (en als rechtenstudent bij voorkeur de volgende vakken reeds behaald: Verbintenissenrecht, Staats- en Bestuursrecht, Straf- en Strafprocesrecht, Goederenrecht)
-
Master studenten: Op het moment van aanmelden heb je een bachelor diploma Rechtsgeleerdheid of Criminologie van een (WO) universiteit, of je hebt minimaal 5 ECTS behaald van je masteropleiding van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.
- Je hebt een goede motivatie voor een buitenlands studieverblijf;
- Je dient aan te tonen dat je over voldoende taalkennis beschikt van de taal waarin de vakken bij de partneruniversiteit gedoceerd wordt (minimaal B2, voor Engels staat dit gelijk aan VWO cijfer 7). Weet je niet wat je huidige niveau is? Doe dan een online test (30 euro) via het Academisch Taalcentrum. Aanmelden kan hier. Na aanmelding ontvang je binnen 2 werkdagen een link naar een tijdsgebonden toets, waarna je een bewijs per mail ontvangt. Check daarnaast goed op de wereldkaart of er aanvullende (taal)eisen zijn van de partneruniversiteit.
- LET OP: wij vragen geen bepaald cijfergemiddelde voor aanmelding, maar sommige partners doen dit wel (bv UBC, Monash: cijfer 7.0), check deze informatie goed op de wereldkaart voordat je je aanmeldt.
- Tijdens je buitenlandverblijf dien je ingeschreven te staan aan de Universiteit Leiden. Je betaalt collegegeld aan de Universiteit Leiden en kan daardoor vrijgesteld worden van collegegeldbetaling aan de buitenlandse partneruniversiteit.
Stappenplan
Bekijk en vergelijk de mogelijkheden op de wereldkaart. Controleer ook of er aanvullende (taal)vereisten of verschillende semesterdata zijn. Veel studenten willen op uitwisseling en er zijn slechts (gemiddeld) twee tot vier uitwisselingsplaatsen beschikbaar aan elke universiteit. We raden je daarom aan om minimaal vijf universiteiten te kiezen zodat de kans het grootst is dat je aan de hand van je top 5 geplaatst kunt worden.
1. Motivatiebrief (pdf)
Leg uit waarom je in het buitenland wilt studeren en geef inhoudelijk je motivatie aan per universiteit op basis van de informatie die je hierover hebt gevonden. Er is geen format voor de brief; je bent vrij om hier zelf invulling aan te geven. De brief moet wel aan de volgende eisen voldoen:
- Nederlands- of Engelstalig
- Maximaal 500 woorden
- In pdf-formaat
- Leg uit waarom je in het buitenland wilt studeren en geef kort aan je motivatie per universiteit.
2. Curriculum Vitae (pdf)
Upload een copie van je CV. Denk ook aan hobbies, extracurriculaire activiteiten, vrijwilligerswerk of mantelzorg.
3. Bewijs taalvaardigheid (pdf)
Bewijs dat je ten minste niveau B2 (CEFR) hebt in de taal van het onderwijs aan de geselecteerde partnerinstelling. Dit kan zijn:
- een kopie van je VWO-diploma met eindcijfer 7 of hoger voor de betreffende taal, of
- een andere erkende taaltest, bijvoorbeeld de online Engels assessment van het Academisch Talencentrum (die binnen 2 dagen geregeld kan worden en 20 euro kost).
* Houd er rekening mee dat sommige partnerinstellingen aanvullende taalvereisten hebben, zoals het indienen van een IELTS of TOEFL score of een hogere CEFR score dan B2 . Je moet voor deze bestemmingen bij selectie reeds kunnen aantonen dat je voldoet aan het gelijkwaardige niveau (middels je VWO eindcijfer bijvoorbeeld). De vereiste officiële documenten moet je vervolgens kunnen indienen na de selectie, d.w.z. wanneer je je aanmeldingsdocumenten indient bij je gastinstelling. Zie de informatie over de partneruniversiteit op de wereldkaart.
4. Begroting
Maak een overzicht van je verwachte uitgaven en inkomsten (gebruik dit sjabloon) om te laten zien dat je hebt gecontroleerd of studeren in het buitenland financieel haalbaar is.
Cijferlijst meestal niet nodig
In je online aanmelding vragen we je om toestemming om je cijfers in uSis te bekijken. Je hoeft daarom geen cijferlijst van de Universiteit Leiden te uploaden. Heb je echter Rechten of Crimonologie ook aan een andere universiteit gestudeerd (anders dan Leiden), dan moet je wel een cijferlijst van die instelling uploaden.
Meld je aan in het study abroad-portaal in uSis:
- Log in bij uSis > klik op de tegel Study Abroad > kies ‘I want to study at a partner university via an exchange agreement’.
- Vul de gevraagde gegevens in en upload de benodigde documenten.
- Selecteer maximaal 5 uitwisselingsbestemmingen, op volgorde van je voorkeur.
- Verstuur je aanmelding.
Als je meer uitleg nodig hebt, raadpleeg de handleiding Applying for Exchange via uSis (in het engels).
Na de aanmeldingsdeadline gaat Bureau Internationaal Onderwijs aan de slag met de selectie. We proberen binnen uiterlijk 4 weken iedereen te informeren over de selectie. De uitslag hiervan krijg je via e-mail. Als je een plek aangeboden krijgt, word je uitgenodigd om in het study abroad-portaal in uSis de details van het aanbod te bekijken. Lees alle informatie en de voorwaarden van het aanbod goed door.
Als je een plek aangeboden hebt gekregen, moet je deze binnen 7 dagen accepteren of afwijzen in het study abroad-portaal in uSis. Als je dit niet op tijd doet, wordt het aanbod ingetrokken.
Niet tevreden met de aangeboden bestemming?
Nadat je een aanbod hebt ontvangen voor een van de door jou gekozen bestemmingen, is het niet mogelijk om een alternatieve bestemming aan te vragen. Als je niet naar de aangeboden bestemming wilt gaan, moet je het aanbod weigeren. Afhankelijk van het aantal resterende plaatsen na de eerste selectieronde, kan Leiden Law School een tweede selectieronde houden - alleen voor uitwisseling in het voorjaarssemester. Je bent welkom om een nieuwe aanvraag in te dienen voor een van de overgebleven bestemmingen. Details over de aanvraagprocedures voor de tweede ronde, deadlines en overgebleven bestemmingen zullen medio maart op de Exchange-Waarheen pagina worden geplaatst (indien van toepassing).
Als je de aangeboden plek hebt geaccepteerd, draagt de Universiteit Leiden je voor bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator of de gastuniversiteit zelf zal je vervolgens laten weten hoe en wanneer je je moet aanmelden bij de gastuniversiteit. Bekijk ook op de wereldkaart of er aanvullende informatie is over de aanmeldprocedure bij je gastuniversiteit.