Universiteit Leiden

nl en

Podcast over veerkracht steekt piekerende jongeren hart onder de riem

Wat als ik word buitengesloten? Helpen apps tegen angst en stress? Hoe blijft mijn brein fit? Het eerste seizoen van de nieuwe podcastserie ‘Breingeheim’ gaat over het thema Samen (veer)Krachtig. Leidse gedragswetenschappers praten met jongeren over hoe je problemen te lijf kunt gaan.

Luister nu naar Breingeheim

Afl. 3: Leren van je vrienden, hoe werkt dat? Zijn we ons bewust van het gedrag dat we overnemen? Wetenschapper Anna van Duijvenvoorde en student Sterre gaan hierover in gesprek. Mediasuggesties: The Secret History – Donna Tartt | Echte Oogappels de podcast

Podcast Breingeheim alle afleveringen

De podcastserie bestaat uit zes delen en is speciaal gemaakt voor jongeren en richt zich ook specifiek op studenten. In elke aflevering spreken een wetenschapper en een jongere met elkaar over onderwerpen als sociale angst, groepsdruk, leren en stress. De makers lanceren de eerste aflevering van deze wekelijkse podcast op 13 december op de podcastwebsite van de Universiteit Leiden en Spotify. Deze dag staat in Leiden als European City of Science in het teken van veerkracht. De serie is een initiatief van het stimuleringsprogramma Sociale Veerkracht & Veiligheid. Dit seizoen namen de psychologen Anna van Duijvenvoorde en Anne Miers voor hun rekening en dat doen zij samen met student en presentator Julia Weening en het outreach team Braintrain.  

Steun van de omgeving is essentieel

Het brein van de adolescent is een onderwerp dat veel onderzoekers proberen te ontrafelen. Met deze podcast hopen Van Duijvenvoorde en Miers jongeren in contact te brengen met deze wetenschappers en andersom  wetenschappers in contact te brengen met de jongeren waar zij zo gedreven onderzoek naar doen. Naast de verbinding tussen jongvolwassenen en de wetenschap is voor Van Duijvenvoorde en Miers ook het bereiken van ouders en leerkrachten van belang. Essentieel bij sociale veerkracht en veiligheid is de omgeving, en in de omgeving van jongeren spelen ouders en leerkrachten een belangrijke rol. In dit eerste seizoen gaan de afleveringen dan ook in op het thema Samen (veer)Krachtig.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.