Universiteit Leiden

nl en

Inschrijven voor vakken en tentamens

Verplicht voor alle onderdelen

Je moet je inschrijven voor alle onderdelen van je vakken, zoals hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Dit geldt zowel voor de verplichte onderdelen van je opleiding als voor studieactiviteiten binnen je keuzeruimte. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.

Uitzonderingen

Ben je een premaster student of gaststudent (je bent bij een andere universiteit ingeschreven) dan verloopt jouw inschrijving anders. Je ontvangt hierover bericht.

Plannen en inschrijven via MyStudymap

Je schrijft je in via MyStudymap. In dit systeem kun je je inschrijving van tevoren ook plannen. Zo kun je op je gemak alles klaarzetten en je bij de start van de inschrijfperiode in één keer inschrijven voor al je vakken. Let op: je planning is geen (voor)inschrijving en biedt dus géén garantie op een plek

Hoe het werkt

Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.

Wanneer?

Plannen

Collegejaar 2024-2025
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor & master Vanaf 24 juni 2024 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor & master Vanaf 15 november 2024 om 13.00 uur

Inschrijven

Collegejaar 2024-2025
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor Vanaf 9 juli 2024 om 13.00 uur
Master Vanaf 10 juli 2024 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor Vanaf 10 december 2024 om 13.00 uur
Master Vanaf 11 december 2024 om 13.00 uur

Inschrijfdeadline

Vakken

De uiterste inschrijfdatum vind je in de vakinformatie in de studiegids. Voor de meeste vakken kun je je inschrijven tot 5 dagen voor de start van het onderwijs.

Tentamens

Je moet je uiterlijk 10 dagen voor de tentamendatum inschrijven voor je tentamen. Indien je niet bent ingeschreven, kun je niet deelnemen. Vergeet dit niet! Indien je de inschrijfdeadline voor je tentamen hebt gemist, neem dan contact op met de Onderwijsadministratie om te zien of verlate inschrijving mogelijk is.

Bij drukte: ticketsysteem

Op drukke momenten werkt MyStudymap met een ticketsysteem om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt. Dat werkt als volgt:

 • Als je naar MyStudymap gaat, kom je in een wachtrij. Je ziet op welke plek je in de wachtrij staat en hoelang het ongeveer gaat duren. Je kunt ook instellen dat je een e-mail ontvangt kort voor je aan de beurt bent.
 • Als je aan de beurt bent, heb je tien minuten de tijd om in te loggen. Doe je dan niet, dan krijg je een nieuwe plek in de wachtrij.
 • Als je eenmaal bent ingelogd, kun je gaan plannen en/of inschrijven.

Status van je inschrijving

Op het statusscherm in MyStudymap kun je zien of je ingeschrijving is gelukt. Je krijgt in dat geval ook toegang tot de cursusomgeving in Brightspace en het vak verschijnt in je persoonlijke rooster in MyTimetable. Let op: aan het begin van de inschrijfperiode kan het erg druk zijn. Het kan daarom tot de volgende dag duren voor al je inschrijvingen zijn verwerkt.

Vragen

Plannen en inschrijven voor onderwijs en tentamens

Hieronder vind je meer informatie over het aanmelden van onderwijs en tentamens.

 • Alle reguliere studenten van de Universiteit Leiden moeten zich volgens het geldende inschrijfprotocol via  MyStudymap in het studentenportaal inschrijven voor het onderwijs (hoorcolleges en werkgroepen) en tentamens die zij willen volgen. Alleen voor het BA-eindwerkstuk en voor de masterscriptie hoeven Geesteswetenschappen studenten zich niet in te schrijven.
   
 • Voltijd eerstejaars bachelorstudenten worden voor de colleges en tentamens in het eerste semester ingeschreven door hun opleiding. Voor het onderwijs en tentamens in het tweede semester dienen deze studenten zichzelf in te schrijven via MyStudymap.
   
 • Studenten die onderwijs volgen als pre-master-, exchange, contract- of gaststudent (geregistreerd bij een andere universiteit in Nederland) kunnen geen gebruik maken van MyStudymap. Klik hieronder op de studentgroep waar je onder valt voor meer informatie over hoe inschrijving voor onderwijs en tentamens is georganiseerd.

FAQ’s en introductievideo’s over het gebruik van het studentenportaal, MyStudymap en het inschrijfproces vind je hier.

Heb je specifieke vragen over de inschrijving voor een vak? Ga dan naar de onderwijsadministratie van jouw opleiding. Voor technische vragen kan je contact opnemen met de IT-helpdesk.

Let op: Niet op tijd ingeschreven? Je kunt tot aan 5 dagen voor het tentamen een inschrijving aanvragen via dit formulier.

Een student dient zich in te schrijven voor onderwijseenheden van de Universiteit Leiden volgens het geldende inschrijfprotocol. Voor alle vakken van de faculteit Geesteswetenschappen worden de volgende deadlines gehanteerd:

 • De inschrijftermijn voor een werkgroep en/of hoorcollege start vanaf dinsdag 9 juli 13:00 uur (BA)/woensdag 10 juli 13:00 uur (MA) en sluit 5 kalenderdagen voor de start van het onderwijs / de eerste activiteit van een vak.
 • De inschrijftermijn voor een tentamen start vanaf dinsdag 9 juli 13:00 uur (BA)/woensdag 10 juli 13:00 uur (MA) en sluit automatisch 10 kalenderdagen voor de datum waarop het tentamen wordt afgenomen.
 • De inschrijftermijn voor alle hertentamens opent 30 kalenderdagen voorafgaand aan de datum van het hertentamen en sluit automatisch 5 kalenderdagen voor de datum waarop het hertentamen wordt afgenomen.

Het plannen in MyStudymap is mogelijk vanaf één maand voorafgaand aan de start van de inschrijvingen (half juni/half november). Bericht over de start van de planperiode ontvang je via uMail en in MyStudymap. Dit geldt zowel voor bachelor- als voor masterstudenten.

Voordat de inschrijfperiode opengaat, kun je je studie in MyStudymap plannen. Je ziet in MyStudymap jouw opleiding(en) en daarbij de vakken die je nog moet doen en die aangeboden worden. Je kunt deze vakken en tentamens gaan plannen zodat je bij de start van de inschrijfperiode in één keer kan inschrijven voor alle geplande vakken.

Let op: je planning is geen (voor)inschrijving en biedt dus géén garantie op een plek. Zie deze pagina voor meer informatie over het verschil tussen plannen en inschrijven.

Het is mogelijk dat enkele vakken die je wil volgen, niet zichtbaar zijn in jouw overzicht in MyStudymap. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je niet nominaal studeert en het onderwijsaanbod van je opleiding is aangepast of voor keuze/minorvakken en extra-curriculaire vakken.

In dit geval moet je deze vakken zelf toevoegen aan je planning door dit vak vanuit MyStudymap uit de Studiegids te selecteren. In deze uitleg lees je welke stappen je hiervoor moet volgen.

 • Sommige werkgroepen hebben een beperkte capaciteit en kunnen snel vol zijn. Als een vak geen plek meer heeft, krijg je bericht en moet je je voor een alternatief vak of andere werkgroep inschrijven.
  NB. Als je je wel voor een tentamen/schrijfopdracht inschrijft, maar niet voor de bijhorende werkgroep, kun je niet deelnemen aan het vak.

   
 • Bij een aantal vakken wordt gebruik gemaakt van een voorinschrijving. Deze vakken verschijnen in MyStudymap met de notificatie dat de werkgroep niet beschikbaar is. Je kunt je dan ook niet inschrijven. Je wordt door je opleiding geïnformeerd als voorinschrijving van toepassing is.
 • Semester 1: Inschrijven voor een hoorcollege, werkgroep of tentamen is voor cursussen in de bachelorfase mogelijk vanaf dinsdag 9 juli 13:00 uur en voor cursussen in de masterfase vanaf woensdag 10 juli 13:00 uur.
 • Semester 2: Inschrijven voor een hoorcollege, werkgroep of tentamen is voor cursussen in de bachelorfase mogelijk vanaf dinsdag 10 december 13:00 uur en voor cursussen in de masterfase vanaf woensdag 11 december 13:00 uur.

 

Vanaf 10 december 13:00 uur (BA) en 11 december 13:00 uur (MA) is het mogelijk om je voor de geplande activiteiten van semester 2 in te schrijven in MyStudymap.
Bij drukte wordt gebruik gemaakt van een ticketsysteem. Zie voor meer informatie over het ticketsysteem onder tabblad 'Algemeen'.

Inschrijving voor schrijfopdrachten/papers als eindopdracht gaat op dezelfde manier als voor tentamens. 

Studenten die een pre-master programma volgen, kunnen zich niet aanmelden via MyStudymap. Zij moeten zichzelf via uSis aanmelden voor onderwijs en (her)tentamens. Cursusbeschrijvingen, inclusief studiegidsnummers, zijn te vinden in de Studiegids

Voor pre-masterstudenten opent de inschrijving voor onderwijs en tentamens voor vakken is uSis de donderdag ná de masterinschrijving. Verder gelden dezelfde deadlines als voor reguliere studenten (zie ‘Deadline inschrijftermijn onderwijs en tentamens’).

Heb je vragen over inschrijven voor onderwijs en tentamens via uSis? Ga naar de FAQ over inschrijving via MyStudymap en uSis.
Ondervind je problemen met inloggen? Meer informatie over het ULCN studentenaccount.

Gaststudenten (geregistreerd bij een andere universiteit in Nederland) die in Leiden (minor)vakken volgen, kunnen zich niet aanmelden via MyStudymap. Zij moeten zichzelf via uSis aanmelden voor onderwijs en (her)tentamens. Cursusbeschrijvingen, inclusief studiegidsnummers, zijn te vinden in de Studiegids

Heb je vragen over inschrijven voor onderwijs en tentamens via uSis? Ga naar de FAQ over inschrijving via MyStudymap en uSis.
Ondervind je problemen met inloggen? Meer informatie over het ULCN studentenaccount.

Voor gaststudenten opent de inschrijving voor onderwijs en tentamens voor vakken van semester 2 medio december. Verder gelden dezelfde deadlines als voor reguliere studenten (zie ‘Deadline inschrijftermijn onderwijs en tentamens’).

Exchange studenten worden voor onderwijs en tentamens in zowel semester 1 als semester 2 door het Humanities International Office ingeschreven in uSis.

Studenten worden niet automatisch ingeschreven voor herkansingen, omdat niet alle studenten een herkansing hoeven te doen. Geef alsjeblieft door voor welk vak je een herkansing wil doen. Vergeet hierbij niet om je volledige naam en studentnummer door te geven, anders kan je niet ingeschreven worden hiervoor. 

Contractstudenten worden voor onderwijs en tentamens in zowel semester 1 als 2 door het Studiepunt ingeschreven in uSis.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.