Universiteit Leiden

nl en

Inschrijven voor vakken en tentamens

Verplicht voor alle onderdelen

Je moet je inschrijven voor alle onderdelen van je vakken, zoals hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Dit geldt zowel voor de verplichte onderdelen van je opleiding als voor studieactiviteiten binnen je keuzeruimte. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.

Uitzonderingen

Ben je een premaster student of gaststudent (je bent bij een andere universiteit ingeschreven) dan verloopt jouw inschrijving anders. Je ontvangt hierover bericht.

Plannen en inschrijven via MyStudymap

Je schrijft je in via MyStudymap. In dit systeem kun je je inschrijving van tevoren ook plannen. Zo kun je op je gemak alles klaarzetten en je bij de start van de inschrijfperiode in één keer inschrijven voor al je vakken. Let op: je planning is geen (voor)inschrijving en biedt dus géén garantie op een plek

Hoe het werkt

Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.

Wanneer?

Plannen

Collegejaar 2024-2025
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor & master Vanaf 24 juni 2024 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor & master Vanaf 15 november 2024 om 13.00 uur

Inschrijven

Collegejaar 2024-2025
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor Vanaf 9 juli 2024 om 13.00 uur
Master Vanaf 10 juli 2024 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor Vanaf 10 december 2024 om 13.00 uur
Master Vanaf 11 december 2024 om 13.00 uur

Inschrijfdeadline

Vakken

De uiterste inschrijfdatum vind je in de vakinformatie in de studiegids. Voor de meeste vakken kun je je inschrijven tot 14 dagen voor de start van het onderwijs.

Tentamens

Je moet je uiterlijk 10 dagen voor de tentamendatum inschrijven voor je tentamen. Indien je niet bent ingeschreven, kun je niet deelnemen. Vergeet dit niet! Indien je de inschrijfdeadline voor je tentamen hebt gemist, neem dan contact op met de Onderwijsadministratie om te zien of verlate inschrijving mogelijk is.

Bij drukte: ticketsysteem

Op drukke momenten werkt MyStudymap met een ticketsysteem om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt. Dat werkt als volgt:

  • Als je naar MyStudymap gaat, kom je in een wachtrij. Je ziet op welke plek je in de wachtrij staat en hoelang het ongeveer gaat duren. Je kunt ook instellen dat je een e-mail ontvangt kort voor je aan de beurt bent.
  • Als je aan de beurt bent, heb je tien minuten de tijd om in te loggen. Doe je dan niet, dan krijg je een nieuwe plek in de wachtrij.
  • Als je eenmaal bent ingelogd, kun je gaan plannen en/of inschrijven.

Status van je inschrijving

Op het statusscherm in MyStudymap kun je zien of je ingeschrijving is gelukt. Je krijgt in dat geval ook toegang tot de cursusomgeving in Brightspace en het vak verschijnt in je persoonlijke rooster in MyTimetable. Let op: aan het begin van de inschrijfperiode kan het erg druk zijn. Het kan daarom tot de volgende dag duren voor al je inschrijvingen zijn verwerkt.

Vragen

Verzoek tot na-aanmelden

Indien je hebt verzuimd je aan te melden voor een tentamen, of de tentamenaanmelding in My StudyMap te bevestigen, dan kun je een verzoek tot na-aanmelding indienen middels het formulier Na-aanmelden tentamen

Gezien de beperkte tijd tot aan het tentamen en vanwege logistieke en organisatorische aspecten zal het OSC je deelname aan het tentamen alleen in zeer uitzonderlijke gevallen van overmacht toestaan en mogelijk maken.

 

Ja, als pre-masterstudent Pedagogische Wetenschappen ben je verplicht je zelf in te schrijven voor alle hoorcolleges en werkgroepen. 

Inschrijven voor een vak doe je met behulp van de studiegidscode of de unieke studieactiviteitcode per vakonderdeel (hoorcollege of werkgroep) volgens een stappenplan in uSis. Dit document vind je terug in het informatieblok 'Zie ook' op deze pagina. 

Aandachtspunten: 

  • Studieactiviteitcodes kun je  opzoeken in MyTimeTable. Met behulp van deze roostertool (lees: dit is niet je officiële uSis registratie) kun je bekijken hoe je onderwijsperiode eruitziet voor 1 of meerdere vakken. 
  • Let op mogelijk overlap in onderwijs voordat je je inschrijft in uSis: hiervoor kun je de bovengenoemde tool gebruiken

Mocht het niet lukken om je in te schrijven, dan kan dat een van de volgende oorzaken hebben:

  • Sommige cursussen hebben ingangseisen (zie de Studiegids), deze staan ook beschreven bij de aanmeldingslijsten (uSis) van de werkgroepen. Het kan zijn dat je niet voldoet aan de ingangseisen voor de cursus.
  • De werkgroep is vol. Kies in dat geval voor een werkgroep op een ander tijdstip. Bij het inschrijven voor de werkgroepen geldt 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'. Je kunt de werkgroepen dan alleen op een ander moment volgen.
  • Zit er nog een werkgroep van dezelfde cursus in je winkelwagen? Eerst verwijderen, voordat je aanmelding voor een andere werkgroep mogelijk is.
  • Je inschrijving bij de Universiteit Leiden of je opleiding is niet in orde. Let op de berichten in je Studentencentrum in uSis. Neem contact op met het Frontoffice Studentenzaken om je inschrijving in orde te maken.

Vragen over uSis?

Bekijk hier de FAQ

De tentamenregeling FSW geldt voor alle studenten die vakken volgen aan de FSW. N.B. Studenten moeten zich altijd zelf aanmelden voor tentamens.

De regels in het kort

  • Aanmelding voor tentamens (incl. herkansingen) verloopt via MyStudyMap.
  • Aanmelden is alleen mogelijk tijdens de aanmeldperiode. 
  • Controleer goed of je aanmelding gelukt is. 
  • Als aanmelden in MyStudyMap niet lukt, stuur dan (tijdens de aanmeldperiode van het tentamen) een mail naar het OSC. N.B. Na-aanmelding is niet mogelijk. 


Wat te doen bij overmacht?

Let op: Dit geldt alleen in geval van algemene overmacht waar meerdere studenten last van hebben en niet voor individuele gevallen van ziekte of andere persoonlijke omstandigheden.

  • Tot 3 kwartier na de start van het tentamen mag je nog naar binnen, daarna niet meer. 
  • Als je niet bij het tentamen aanwezig kunt zijn en je meent dat er sprake is van overmacht, stuur dan dezelfde dag nog een mailtje naar het OSC, met daarin de reden, je naam en je studentnummer.
  • Het OSC verzamelt alle namen en studentnummers en geeft deze door aan de Examencommissie van je opleiding. 
  • De Examencommissie neemt een besluit over een eventuele oplossing.

Wat te doen als je een tentamenvoorziening hebt

Als je via de studieadviseur toestemming hebt voor een bepaalde tentamenvoorziening op grond van een functiebeperking, dan hoef je je niet apart bij het OSC aan te melden voor deze voorziening. Als je je tijdig in uSis aanmeldt voor het tentamen, dan wordt de voorziening automatisch voor je geregeld en word je dus (meestal) verwacht in zl. 1.A09 (de voorzieningenzaal). Als het voorzieningententamen in een andere zaal plaatsvindt, dan wordt dit naar je gecommuniceerd.

Studenten die op grond van een functiebeperking recht hebben op extra tentamentijd en hiervoor aangemeld zijn via de studieadviseur, krijgen per tentamen een half uur extra. 

Als je voor een bepaald tentamen eenmalig geen gebruik wilt maken van je voorziening, en dus in de reguliere zaal het tentamen wilt maken, dan kun je je tijdens de aanmeldperiode, dus tot uiterlijk 10 dagen voorafgaand aan het tentamen, via een mailtje aan het OSC afmelden voor de voorziening. Je wordt dan in de reguliere zaal verwacht.

Wil je helemaal geen gebruik meer maken van je voorziening, dan verzoeken we je je via de studieadviseur af te melden. Als je door de studieadviseur van de voorzieningenlijst wordt gehaald, dan word je voortaan weer automatisch in de reguliere tentamenzaal geplaatst.

Herkansing

Per studiejaar kan je ieder tentamen 1x maal herkansen.

Gang van zaken rondom tentamens

De regels in het FSW Tentamenprotocol gelden voor de tentamens van alle FSW-opleidingen. In dit document is alle informatie te vinden over de procedure rondom tentamens.

Er zijn 2 soorten tentamens:

  • Reguliere tentamens.
  • Voorzieningententamens voor studenten met een functiebeperking.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.