Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Begint binnenkort jouw studententijd aan de Universiteit Leiden? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je studie goed te beginnen.

Bachelor- of masterstudent?

Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Uitwisselingsstudent?

Op de website voor uitwisselingsstudenten vind je alle informatie die je nodig hebt om voorbereid aan je semester te beginnen.

Begin je master goed

Binnenkort ga je beginnen aan de Masteropleiding Education and Child Studies. Van harte welkom! Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede start te kunnen maken. Lees alles aandachtig door zodat je goed voorbereid aan je nieuwe opleiding begint.

Al het onderwijs vindt on campus plaats, in de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW).

In de eerste twee weken van februari vindt er per Masterspecialisatie een startbijeenkomst plaats. Wanneer dat precies is vind je in dit overzicht. Je krijgt praktische informatie en er is gelegenheid om je vragen te stellen.

Bekijk het programma van de masterspecialisatie die je hebt gekozen

Ben je toegelaten tot de Masteropleiding Education and Child Studies op grond van een ander universitair Bachelordiploma dan dat van Pedagogische Wetenschappen, Universiteit Leiden? Dan kan het zijn dat je Masterprogramma is uitgebreid met een aantal vakken (maximaal 15 ec) uit het Leidse Bachelorprogramma en/of één of meer onderdelen van het NVO-examen. Als dat zo is, staat dit vermeld in het officiële toelatingsbesluit dat je hebt ontvangen.

Deze extra vakken zetten wij ook in uSis, het digitale studievoortgangssysteem. Ze zijn een verplicht onderdeel van je examenprogramma. Je kunt dus alleen afstuderen als je deze vakken behaald hebt.

Moet je extra vakken doen? Dan is het verstandig een planning te maken met één van de studieadviseurs.

NVO-examen
Heb je de Masterspecialisatie Orthopedagogiek, Leerproblemen, Forensische Gezinspedagogiek óf Kinderen met Leer- en Gedragsproblemen in het Onderwijs gekozen en wil je voldoen aan de eisen voor de NVO-registratie Basis-Orthopedagoog? Dan kan het zijn dat je moet deelnemen aan het NVO-examen. Als dat het geval is staat dit vermeld in het Toelatingsbesluit dat je hebt ontvangen. Daarin kun je precies lezen óf en, zo ja, welke NVO-examens je moet behalen.

Hetzelfde geldt voor studenten die de Masterspecialisaties Parenting and Child Development, Educational Science, Applied Neuroscience in Human Development óf Digital Media in Human Development hebben gekozen en voor de registratie NVO Basis-Pedagoog in aanmerking willen komen.

Lees meer over het NVO-examen

Het digitale rooster 2023-2024 van de alle vakken vind je in MyTimetable. Eventuele wijzigingen worden hierin bekend gemaakt, dus raadpleeg het rooster regelmatig.

In de Studiegids staat per vak een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm. Daarnaast heeft ieder vak een eigen module met meer informatie in de digitale leeromgeving Brightspace.

Via de universitaire webwinkel Readeronline kun je readers bestellen.

Als de inschrijving bij de Universiteit Leiden is afgerond, ontvang je een brief thuis met daarin je persoonlijke ULCN-account. Hiermee kun je gebruik maken van alle ICT-voorzieningen van de Universiteit Leiden.

uSis is het digitale systeem waarin de studiegegevens van alle Leidse studenten geregistreerd worden, van de eerste inschrijving tot en met het afstuderen.

Voor alle vakken moet je je inschrijven via MyStudymap. Dit doe je twee keer per jaar: één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 1 (d.w.z. blok 1 en blok 2) en één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 2 (blok 3 en blok 4).

Door je in te schrijven voor het vak sta je automatisch ook ingeschreven voor de Brightspacemodule van dat vak. Wie niet ingeschreven is voor een vak heeft dus ook geen toegang tot de Brightspacemodule. 
Alleen voor het inschrijven voor het Masterproject en het vak Klinische vaardigheden (Diagnostiek en behandeling) geldt een afwijkende inschrijfprocedure. Hierover ontvang je apart informatie via de mail.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens ›› 

Het Masterproject (20 ects) is een verplicht onderdeel van alle Masterspecialisaties. Je krijgt per mail alle informatie over het aanbod van Masterprojecten en over de manier waarop je je in moet schrijven voor een project.
Je hoeft je hiervoor niet in MyStudymap in te schrijven.

Lees de algemene informatie over het Masterproject.

Tijdens het schrijven van je Masterscriptie, kun je gebruik maken van het Master Thesis Lab.

Informatie over de stages in de verschillende Masterspecialisaties, waaronder de Wegwijzer Masterstage, is te vinden op de website van het Stagebureau Pedagogische Wetenschappen.

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen geeft een Wegwijzer uit. Hierin vind je allerlei informatie die je kan helpen snel je weg te vinden binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen en de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW).

Download het Wegwijsboekje Pedagogische Wetenschappen ››

Studievereniging Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen in Leiden. Zij organiseren excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken. Je kunt Emile ook volgen op Facebook en Instagram.

In deze pdf lees je alles over de studievereniging Emile ›› 

Natuurlijk! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een opleidingscommissie (OCP). Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP geeft gevraagd en ongevraagd advies over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de studentleden van de OCP.

Het facultaire Onderwijs Servicecentrum (OSC) op de begane grond van de faculteit is het eerste aanspreekpunt voor al je vragen.

Verder bieden de Wegwijzer Pedagogische Wetenschappen en natuurlijk de website het antwoord op heel wat vragen. Je kunt ook altijd een afspraak maken met één van de studieadviseurs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.