Universiteit Leiden

nl en

Psychologie: Nog beschikbare locaties Erasmus+ Uitwisseling 2023-2024

1 oktober 2022

Als student Psychologie kun je je aanmelden voor een tweede ronde om naar het buitenland te gaan voor voorjaar 2024. Er zijn een aantal overgebleven plekken die wij alsnog aanbieden.  

Aanbod:

  • Belgie                  Universiteit Gent
  • Duitsland           Freie Universität Berlin
  • Frankrijk            Université Lyon II (Lumière)
  • Letland               University of Latvia        
  • Noorwegen        Norwegian University of Science and Technology
  • Noorwegen        University of Oslo
  • Oostenrijk         Universität Wien            
  • Polen                  Uniwersytet Jagielloński
  • Slovenië             University of Ljubljana
  • VK                       Bangor University (University of Wales, Bangor)
  • VK                       Coventry University
  • Sweden               Göteborgs universitet
  • Zweden               Karolinska Institutet
  • Zwitserland        Universität Basel

Kijk voor de beschikbare vakken en de voorwaarden van deze universiteiten op de Wereldkaart!

Erasmus+ Uitwisseling via het Instituut Psychologie

Deadline
Als je naar het buitenland wilt gaan in het voorjaar van 2024, dan kun je je tot uiterlijk 15 juni 2023 aanmelden. Mocht je het Bachelor Project in Semester I willen volgen dan moet je dit aanvragen. De deadline daarvoor is 15 Mei 2023 en je kunt via deze link het verzoek indienen.

Als je je aanmeldt voor een uitwisseling in het voorjaar van 2024 word je uitgenodigd voor een gesprek met de studieadviseur en buitenlandcoördinator. Dit is een verplicht gesprek om jouw plannen voor het buitenland en je studievoortgang te bespreken. Deze afspraak vindt plaats tussen 15-21 juni 2023.

Meld je op tijd aan
Meld je aan in het study abroad portaal in uSis. Volg de stappen zoals in het "stappenplan" hieronder beschreven.

Vereisten
Om je aan te melden voor het uitwisselingsprogramma van het Instituut Psychologie, moet je voldoen aan de volgende vereisten vóór bovengenoemde deadline:

  • Je staat ingeschreven als student aan de Universiteit Leiden;
  • Je hebt alle eerstejaarsvakken (propedeuse) behaald;
  • Je cijfergemiddelde is 6 of hoger.

Let op: Sommige gastuniversiteiten vereisen een GPA van minimaal een 7. Dit staat aangegeven in de Wereldkaart bij de betreffende bestemming.

Proces
Jouw inschrijving is voorwaardelijk. In September 2023 worden de vereisten voor toelating gecontroleerd. Dit is om te zorgen dat mogelijke herkansingen ook in overweging worden genomen. Je ontvangt bericht over de definitieve plaatsing in de eerste week van September 2023.

Stappenplan

Maak een studieplan om zeker te zijn dat een studie in het buitenland in je programma past. Bedenk van te voren: welke verplichte/specialisatie vakken moet ik nog afronden? Wanneer moet ik aanwezig zijn in Leiden? Wanneer begint en eindigt het semester in het buitenland? En wanneer zijn de tentamens? 

In het tweede semester naar het buitenland
Indien je in het tweede semester van je derde jaar naar het buitenland wilt dien je er rekening mee te houden dat tentamens van blok 2 vaak nog mid- of eind januari plaats vinden, terwijl een semester in het buitenland vaak al begin januari start. Het is niet mogelijk om je tentamens in Leiden online te maken. Het is je eigen verantwoordelijkheid om dit vooraf goed af te stemmen. Let er ook op dat je toestemming moet vragen aan je studie-adviseur om je Bachelor Project te verschuiven naar het eerste semester. De deadline hiervoor is 15 mei. Indien je te laat bent, is het meestal niet meer mogelijk om te verschuiven. 

Je kunt dit formulier gebruiken om een studieplan op te stellen. Maak een afspraak met je studieadviseur of de buitenlandcoördinator als je niet zeker weet of een studie in het buitenland binnen je verplichtingen in Leiden past.

Bekijk de mogelijkheden onder het kopje Waarheen? en stel een lijst op van maximaal vijf universiteiten waar je zou willen studeren, op volgorde van je voorkeur. Veel studenten willen op uitwisseling en de plaatsen zijn beperkt. We raden je daarom aan om minimaal drie universiteiten te kiezen. Hoe meer keuzes je opgeeft des te hoger de kans dat je op één van die keuzes geplaatst kunt worden. Zet echter alleen bestemmingen op je lijst waar je ook echt naar toe wilt. Vind je bestemming op de wereldkaart!

Motivatiebrief

Schrijf een motivatiebrief. Beschrijf hierin waarom je bij de eerste drie universiteiten van je lijst zou willen studeren en wat de toegevoegde waarde is voor je studie of persoonlijke ontwikkeling. Er is geen format voor de brief; je bent vrij om hier zelf invulling aan te geven. Meld je je aan voor het eerste semester, maar kun je eventueel ook in het tweede semester naar het buitenland? Geef dit aan in je brief. Als je dan in het eerste semester niet bij een universiteit van je voorkeur terechtkunt, kan je buitenlandcoördinator je in sommige gevallen direct een plek aanbieden in het tweede semester.

Cijferlijst: alleen voor opleiding aan andere universiteiten

In je online aanmelding vragen we je om toestemming om je cijfers in uSis te bekijken. Je hoeft daarom geen cijferlijst te uploaden, behalve als je ook gestudeerd hebt aan een andere universiteit dan Leiden. Upload dan je cijferlijst van dat instituut. Het is belangrijk dat hier een GPA opstaat.

Studieplan

Upload je ingevulde studieplan in het study abroad-portaal.

Meld je aan in het study abroad-portaal in uSis: 

  • Log in bij uSis > klik op de tegel Study Abroad > kies ‘I want to study at a partner university via an exchange agreement’. 
  • Vul de gevraagde gegevens in en upload de benodigde documenten. 
  • Selecteer maximaal 5 uitwisselingsbestemmingen, op volgorde van je voorkeur. 
  • Verstuur je aanmelding. 

Als je voldoet aan de vereisten én je aanmelding is compleet en binnen de deadline dan doe je mee in het plaatsingsproces. Indien er voor een bestemming meer aanmeldingen zijn dan het aantal beschikbare plekken, zal er geloot worden. Bachelor studenten krijgen daarbij voorrang op masterstudenten. We proberen iedereen zoveel mogelijk op zijn eerste keuze te plaatsen. Als dat niet lukt dan kijken we naar je tweede keuze, enzovoorts. Binnen twee weken na de deadline zal de uitslag bekend worden gemaakt via uSis. Je ontvangt hier een mailnotificatie van. Als je een plek aangeboden krijgt, word je uitgenodigd om in het study abroad-portaal in uSis de details van het aanbod te bekijken. Lees alle informatie en de voorwaarden van het aanbod goed door. 

Als je een plek aangeboden hebt gekregen, moet je deze binnen 7 dagen accepteren of afwijzen in het study abroad-portaal in uSis. Als je dit niet op tijd doet, wordt het aanbod ingetrokken. 

Voor het accepteren van je aanbod dien je akkoord te gaan met de Regeling studeren in het buitenland. Zorg dat je dit hebt doorgenomen vóórdat je je aanmeldt. Als je vragen hebt over de regeling, neem dan contact op met je buitenland coördinator.

Als je de aangeboden plek hebt geaccepteerd, draagt de Universiteit Leiden je voor bij de gastuniversiteit. Je buitenlandcoördinator of de gastuniversiteit zelf zal je vervolgens laten weten hoe en wanneer je je moet aanmelden bij de gastuniversiteit. Bekijk ook of er factsheets beschikbaar zijn van jouw gastuniversiteit met meer informatie over aanmeldingsprocedures. Je vindt deze onderaan het tabblad van een bestemming in de wereldkaart.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.