Universiteit Leiden

nl en

Actief in de medezeggenschap

Studenten aan de Universiteit Leiden kunnen in een aantal medezeggenschapsorganen treden, samen met medewerkers van de Universiteit Leiden. Medezeggenschap is een belangrijk democratisch recht dat je in staat stelt een actieve rol te vervullen in de besluitsvormings- en raadgevingsprocessen van de universiteit.

Medezeggenschapsorganen

Universiteits- en faculteitsraden en programmacommissies

De universiteitsraad en faculteitsraden zijn democratisch verkozen medezeggenschapsorganen die zowel studenten als medewerkers van de universiteit en diens faculteiten vertegenwoordigen. Medezeggenschap vindt ook plaats op het departementale niveau bij wijze van programmacommissies.

Leids Assessoren Overleg

Het Leids Assessoren Overleg  (LAssO) is het overlegorgaan van de assessoren uit de faculteitsbesturen.

Leids Universitair Studentenplatform 

In het Leids Universitair Studentenplatform (LUS) geven studenten advies aan het College van Bestuur over onderwijs en studentenzaken. Het platform is eveneens verantwoordelijk voor de uitreiking van de Leidse Onderwijsprijs.

Universitaire verkiezingen

Leden van de medezeggenschapsorganen van de Universiteit Leiden zijn democratisch verkozen tijdens universitaire verkiezingen.

Financiële ondersteuning voor medezeggenschap

Als jouw medezeggenschapsactiviteiten voor studievertraging zorgen, kom je mogelijk in aanmerking voor een bestuursbeurs.

  1. Jouw facultaire assessor heeft een overzicht van alle studentleden van facultaire medezeggenschapsorganen. Op basis hiervan zal de assessor aanbevelingen sturen over de verdeling van fondsen tussen alle leden van de facultaire medezeggenschapsorganen naar Studenten- en Onderwijszaken (SOZ).

  2. Aan het einde van elke medezeggenschapsperiode stuurt SOZ je een toekenningsbesluit waarin staat hoeveel maanden financiële ondersteuning aan jou is toegekend.

  3. Vraag betaling van je toegewezen financiële ondersteuning aan volgens het stappenplan op de pagina Bestuursfunctie.

Vragen?

Vragen over het aanvragen van financiële ondersteuning voor de activiteiten van je medezeggenschapsorgaan? Neem contact op met je facultaire assessor.

 

Faculteitsraad FSW

De faculteitsraad adviseert het faculteitsbestuur gevraagd en ongevraagd over alle zaken op facultair niveau die betrekking hebben op onderwijs, onderzoek en organisatie. Helft van de leden zijn studenten en de andere helft zijn medewerkers.

Wil je meer weten? Bezoek de website van de faculteitsraad. 

Opleidingscommissies

De opleidingscommissie (OLC) adviseert het instituut over onderwijszaken en dragen bij aan de kwaliteitszorg voor de opleidingen. In de opleidingscommissies zitten docenten en studenten.

Studenten Klankbordgroep

De Studenten Klankbordgroep (SKG) is een informeel platform dat optreed als consultant voor het facultair beleid. De SKG komt 1x keer per maand, onder voorzitterschap van de assessor, samen om het over uiteenlopende onderwerpen zoals:

  • studieadvisering,
  • studentencommunicatie en
  • de faciliteiten van het gebouw te hebben. 

Meer weten? Stuur een mailtje naar de assessor of bezoek de SKG website.

Research Master Opleidingscommissie (R-MOC)

De R-MOC is een van de drie opleidingscommissies van de opleiding Psychologie. De Opleidingscommissie adviseert gevraagd en ongevraagd het opleidingsbestuur over belangrijke zaken betreffende het onderwijs. Hierbij kun je denken aan onderwerpen als:

  • de inhoud en kwaliteit van het onderwijs
  • de opbouw van het onderwijsprogramma
  • regelingen van tentamens en examens
  • de onderwijsfaciliteiten
De R-MOC is voortdurend bezig om het onderwijsprogramma bij te schaven en aan te passen. Dit gebeurt op grote en kleine schaal.

Meer over de R-MOC

Huishoudelijk Reglement R-MOC

Kom ook meepraten

Studenten

Om advies van een brede basis te voorzien, zitten een docent en een student van elke research master track en een docentvertegenwoordiger van de sectie Methods & Statistics in de commissie.

Als student krijg je met de R-MOC te maken via schriftelijke evaluaties. Daarnaast kan een student zelf leden van de commissie benaderen met een opmerking over het programma. Bij reorganisaties van het onderwijs proberen we studenten zo veel mogelijk te betrekken

Internationale studenten

Internationale studenten die willen meedenken of -praten over de psychologieopleiding kunnen deelnemen aan het International Student Platform (Engelstalig).

Vergaderingen

De Research Master Commissie vergadert ongeveer vier keer per jaar.

Meer informatie

Lees meer informatie over de Research Master Opleidingscommissie (R-MOC) en de leden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.