Universiteit Leiden

nl en

Studentenverenigingen

Het studentenleven van de Universiteit Leiden staat bekend om haar studentenverenigingen. Deze verenigingen zijn een goede manier om snel veel mensen te leren kennen. Bovendien worden er vaak feesten gegeven en kun je gebruikmaken van hun aanbod op het gebied van sport en cultuur.

Leiden

Deze verenigingen zijn niet gebaseerd op een specifieke interesse, overtuiging of activiteit. Natuurlijk hebben ze wel hun eigen identiteit.

A.L.S.V. Quintus
De A.L.S.V. Quintus is een van de grootste studentenverenigingen van Leiden, met meer dan dertig disputen die ieder een eigen identiteit hebben.

DAC
DAC is een moderne studentenvereniging waar er ruimte is voor iedereen en waar verbinding op het gebied van interesses en talenten centraal staat.

L.S.V. Minerva
Met haar meer dan 205 jaar is Sociëteit 'Minerva' de oudste ontmoetingsplaats van studenten in Nederland. Minerva biedt 18 verschillende subverenigingen, ruim 150 ledenhuizen en vele subcommissies.

L.V.V.S. Augustinus
De L.V.V.S. Augustinus is één van de grootste studentenverenigingen van het land en wordt gekenmerkt door haar traditionele en veelzijdige karakter.

SSR-Leiden
De middelgrote vereniging SSR kenmerkt zich door diversiteit; in de vele commissies en disputen die SSR rijk is, is voor iedereen wel een plek te vinden. Er zijn weinig verplichtingen, maar er is van alles mogelijk.

V.S.L. Catena
Bij Catena is iedereen welkom: de gamer, de filosoof, de techneut, de sporter, de creatieveling, de politicus, etc. Zij komen bij Catena samen tijdens o.a. pubquizzen, borrels, filmavonden en grote feesten.

Bij deze verenigingen staat een gedeelde hobby, activiteit of interesse centraal.

 A.S.V. Prometheus
Ontdek een nieuwe hobby of verdiep je in je interesses bij één van Prometheus’ gilden: groepjes van leden die activiteiten organiseren op basis van een gedeelde interesse.

Leiden Debating Union
Deze internationale debatvereniging debatteert twee keer per week in stijl van het Britse Lagerhuis (voertaal: Engels). Veel leden blijven ook na hun studentenlidmaatschap nog actief en creëren zo een groot netwerk aan kennis en ervaring.

L.S.K.O. Collegium Musicum
Collegium Musicum is een van de grootste en oudste studentenkoor- en orkestverenigingen van Nederland. Naast de vaste repetities organiseert de vereniging ook veel gezellige activiteiten, zoals feesten, spelletjesavonden en een gala.

L.S.S.V. Het Duivelsei
Een diverse community voor studenten die gek zijn op bordspellen, kaartspellen, RPG-games, consolegames en meer.

Studentenscouting De Sleutelstam
De Sleutelstam is de studentenscoutingvereniging van Leiden. Voor alle studenten die scouting willen combineren met het studentenleven.

S.M.G. Sempre Crescendo
Dit studentenmuziekgezelschap is het oudste studentenkoor- en orkest van Nederland. Je kunt meezingen of -spelen en daarnaast organiseert Sempre reizen, borrels en thema-feestjes.

Studententoneelvereniging Cuculum
Bij de enige onafhankelijke studententoneelvereniging van Leiden kun je meewerken aan de jaarlijkse productie of je aansluiten bij één van de improvisatiegroepen.

VSA Leiden
Deze studentenvereniging is er speciaal voor veganisten (maar anderen zijn ook welkom). VSA Leiden organiseert sociale en inhoudelijke evenementen zoals diners, borrels, film- en spelavonden, lezingen en debatten.

Verenigingen voor internationale én Nederlandse studenten met de nadruk op culturele uitwisseling, internationale betrekkingen en reizen.

AEGEE Leiden
De Europese studentenreisvereniging AEGEE  organiseert naast activiteiten in Leiden jaarlijks meerdere reizen door Europa. Het AEGEE-netwerk van ruim 150 zusterverenigingen biedt veel kansen om internationale contacten op te doen.

Erasmus Student Network (ESN) Leiden
Deze interdisciplinaire studentenvereniging richt zich vooral op internationale en uitwisselingsstudenten. ESN faciliteert academische, sociale en praktische integratie door middel van verschillende activiteiten & programma's.

Leiden United
Deze internationale studentenvereniging wil een brug slaan tussen Nederlandse en internationale/ uitwisselingsstudenten, onder andere met een buddy-programma en sociale activiteiten zoals feestjes, borrels en diners.

SIB-Leiden
De Leidse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen is gericht op alle studenten met interesse in internationale betrekkingen – dus ook studenten die een andere opleiding volgen, zijn welkom. SIB-Leiden organiseert zowel inhoudelijke als gezelligheidsactiviteiten en reizen.

Bij deze studentenverenigingen staat het geloof centraal.

C.S.F.R. Panoplia
Deze christelijke vereniging organiseert activiteiten als studiekringen, lezingen, Bijbelkringen, weekenden en borrels. Veel leden zijn gereformeerd, maar Panoplia is niet verbonden aan een bepaald kerkgenootschap.

E.S.V. Ichthus Leiden
Ichthus is een kleine christelijke vereniging van enthousiaste studenten uit alle kerkstromingen. Behalve wekelijkse Bijbelstudies in kringverband worden er verenigingsweekenden, studiekringen en andere activiteiten georganiseerd.

Navigators Studentenvereniging Leiden (NSL)
NSL is een breed christelijke studentenvereniging met leden van uiteenlopende achtergronden. Naast borrels, feesten en weekenden zijn zij op tweewekelijkse Bijbelkringen serieus bezig met hun geloof.

S.V. SABR
SABR (Studenten Actief ter Bevordering van Religie) is een islamitische studentenvereniging die ernaar streeft de integratie van moslimstudenten in het Leidse studentenleven te bevorderen en moslims én niet-moslims informeert over de Islam.

V.G.S.L. Fransicus Gomarus
Gomarus is de oudste christelijke studentenvereniging van de stad en heeft een actief en studentikoos karakter. De leden komen bij elkaar tijdens Bijbelkringen, lezingen, borrels en andere sociale en inhoudelijke activiteiten.

Alpinisme: De Leidsche Studenten Alpenclub (L.S.A.C.)
De Leidsche Studenten Alpenclub (LSAC) is al bijna 100 jaar actief in de Alpen, de Ardennen en de klimmuren in Nederland. De club richt zich op klimmen en boulderen, gletsjertochten en Alpine beklimmingen. L.S.A.C. is een subvereniging van Minerva, maar open voor iedereen.

Badminton: B.S.C. Leiden
Bij deze kleinschalige studentenbadmintonvereniging kun je competitief spelen en/of deelnemen aan trainingen en free-play sessies. Spelers van alle niveaus zijn welkom voor een proeftraining.

Basketbal: L.U.S.V. Basketball
LUSV Basketball is een door studenten geleide sportclub voor zowel beginnende als ervaren spelers. Naast trainingen en wedstrijden organiseert LUSV (team)borrels en andere sociale (thema)activiteiten.

Dans: S.D.A. Leidance
Deze studentendansvereniging richt zich op partnerdansen (stijldansen, salsa, kizomba, bachata en meer). De leden vormen een diverse, internationale club. Behalve dansles organiseert Leidance sociale dansavonden, feesten, workshops, filmavonden en tal van andere activiteiten.

Duiksport: Leidse Studenten Duikvereniging (L.S.D.)
Bij de Leidse Studenten Duikvereniging kun je op een betaalbare manier (leren) duiken. Daarnaast organiseert de vereniging verschillende sociale activiteiten, zoals een duikweekend, reizen, borrels en diners.

Hardlopen: L.U.H.V. Currimus
Bij de Leidse Universitaire Hardloopvereniging Currimus ontmoeten studenten en alumni van universitaire, hbo-, en mbo-opleidingen elkaar voor wekelijkse trainingen en vele andere gezellige activiteiten, zoals etentjes, feestjes en (hardloop)weekenden.

Hockey: L.S.H. Thor
Thor is de enige zelfstandige studentenhockeyclub in Leiden. De club biedt training, KNHB competitie, bedrijfs-, zaal- en lentehockey. Daarnaast ontmoeten de leden elkaar het hele jaar door op borrels, feesten, toernooien en andere activiteiten.

Kanosport: A.L.S.K.V. Levitas
Bij Levitas kun je verschillende takken van de kanosport beoefenen; van rustige tochtjes tot kanopolo of kanoën op zee. Levitas organiseert daarnaast sociale activiteiten zoals filmavonden, tafelvoetbaltoernooien, klimmen, survivallen en stappen.

Lacrosse: L.L.V. Leicrosse
Deze lacrossevereniging verzorgt naast trainingen en wedstrijden sociale activiteiten, zoals spelavonden, diners en teamweekenden.

Roeisport:

 • A.L.S.R.V. Asopos De Vliet
  Met meer dan 800 leden is Asopos een van de grote verenigingen van Leiden. Je kunt hier leren roeien op elk niveau. Naast roeien kent Asopos een actief verenigingsleven.
 • K.S.R.V. Njord
  De oudste studentenroeivereniging van Nederland en één van de grootste verenigingen van Leiden. Njord is verbonden aan Minerva, maar open voor iedereen. Behalve om te roeien komen de leden ook regelmatig bij elkaar om te borrelen.

Rugby: Leidsch Studenten Rugby Gezelschap (L.R.S.G.)
Het L.R.S.G. is altijd op zoek naar nieuwe spelers. Ervaring is daarbij niet nodig. Het gezelschap is behalve sportief ook sociaal; spelers vormen hechte vriendschappen en zien elkaar ook regelmatig buiten het veld.

Surfen: S.W.V. Plankenkoorts
Deze windsurfvereniging stelt zich ten doel om leden zo goedkoop mogelijk te laten wind- en golfsurfen. Hiervoor beschikt Plankenkoorts over o.a. drie bussen, een stalling en een windsurfcentrum. Daarnaast organiseert de vereniging surfevenementen, borrels en feesten.

Tennis: S.T.V. Qravel
Eén van de grootste studententennisverenigingen van Leiden. Hier kun je op elk niveau trainen en deelnemen aan wedstrijden. Qravel organiseert veel sportieve én sociale activiteiten, waaronder een ledenweekend, skireis en feesten.

Ultimate Frisbee: Panic
Panic bestaat uit verschillende teams (open, vrouwen en gemengd) en vormt een actieve community. Hier ontwikkel je je vaardigheden als speler en als team en kun je daarnaast deelnemen aan sociale activiteiten zoals borrels, diners en feesten.

Voetbal:

 • L.V.V. Football Factory
  De grootste studentenvoetbalvereniging van Leiden is er voor iedereen: studenten die alleen willen trainen of ook wedstrijden willen spelen, voor wie vooral voor de ontspanning en vriendschap komt of juist wat serieuzer aan de slag wil.
 • LSVV ’70
  Bij de Leidse Studentenvoetbalvereniging spelen zowel studenten als alumni. De club heeft een veldtak en een zaaltak. LSVV’70 is al ruim 50 jaar een club in beweging waar gezelligheid en aantrekkelijk voetbal succesvol samengaan. Op alle niveaus kan worden gevoetbald, waarbij het sociale karakter voorop staat.

Volleybal: SKC Studentenvolleybal
Bij SKC kun je op alle niveaus trainen en wedstrijden spelen. De vereniging heeft tal van actieve commissies die allerlei sport- en sociale activiteiten organiseren, zoals een beachcompetitie, toernooien, barbecues, clinics en feesten.

Waterpolo & zwemmen: E.L.S.Z.W.V. Aquamania
Bij deze studentenzwem- en waterpolovereniging kun je op alle niveaus trainen en meedoen aan wedstrijden en toernooien voor wedstrijdzwemmen en waterpolo. Daarnaast organiseert Aquamania ontspannende activiteiten zoals bowlen, etentjes, borrels feesten.

Zeilen: A.L.S.Z.V. De Blauwe Schuit
Bij deze studentenzeilvereniging kun je op alle niveaus recreatief en competitief (leren) zeilen. Daarnaast organiseert De Blauwe Schuit sociale activiteiten zoals borrels, feesten en zeilkampen.

Den Haag

Floorball: H.S.K. Floorball
Floorball is een razendsnelle, zeer dynamische teamsport en een van de snelst groeiende sporten in Europa.

Hockey: KZ STUDS, hockeyclub Klein Zwitserland
Klein Zwitserland verwelkomt, als enige Haagse studentenhockeyclub, graag nieuwe studenten. Je kunt je zowel individueel als met een heel team aanmelden, of een keer vrijblijvend meetrainen.

Lacrosse: Den Haag Lacrosse
Van absolute beginners tot de nationale competitie; studenten van elk niveau zijn welkom om lacrosse te spelen en samen gezellige activiteiten te ondernemen.

Roeisport: H.S.R.V. Pelargos
Roeisportvereniging die ook diverse gezelligheidsactiviteiten organiseert, zoals borrels, feesten en commissiewerk.

Rugby: The Hague Hornets
Bij dit studentenrugbyteam kun je behalve voor de sport terecht voor sociale activiteiten, zoals een gezamenlijke maaltijd na de training.

Tennis: H.L.T.C. Leimonias
Bij deze tennisvereniging biedt een voordelig studentenlidmaatschap aan. Je kunt vrij tennissen, les volgen en competitie spelen.

Ultimate Frisbee: Ultimus Prime (UP)
Ultimate Frisbee is een sport die vraagt om atletisch vermogen, tactisch inzicht, zelfbeheersing en teamspirit. Naast trainingen en wedstrijden organiseert de vereniging borrels, feesten en andere sociale activiteiten.

Voetbal: H.V.V. Football Factory
Deze voetbalvereniging combineert het competitieve met het recreatieve, zowel op als naast het veld.

Volleybal: Sovicos Volleybalvereniging
Bij deze volleybalvereniging biedt een voordelig studentenlidmaatschap aan. Naast trainingen en wedstrijden in zaal- en beachvolleybal organiseert Sovicos allerlei gezellige activiteiten.

Zeilen: Team Haagse Hogeschool
Team Haagse Hogeschool is een van studententeams die deelnemen aan de ‘Race of the Classics’; een jaarlijkse zeilrace waarin in studenten het tegen elkaar opnemen op klassieke zeilschepen.

Afro Student Association
Organiseert workshops, bijeenkomsten en sociale evenementen gericht op studenten met een Afrikaanse achtergrond.

Haagsch Studenten Schutters Korps 'Pro Libertate' 
Deze vereniging vormt een brug tussen de studentenmaatschappij en Defensie en organiseert activiteiten die een combinatie vormen van gezelligheid, uitdaging en avontuur.

Haagsche Studenten Vereeniging (HSV)
De oudste studentenvereniging van Den Haag organiseert allerlei activiteiten, zoals borrels, uitjes en sportlessen.

H.G.S.V. Philautia
Richt zich op de LGBTQ+ community en organiseert verschillende sociale activiteiten om studenten kennis te laten maken met hun medestudenten en de stad.

H.S.C. INTAC van Zwijndregt 
Deze gezelligheidsvereniging organiseert allerlei activiteiten, zoals hockeytoernooien, een jaarlijks gala, zeiltochtjes, wintersport en tal van feesten.

MENA Student Association
Deze vereniging streeft ernaar de cultuur van het Midden-Oosten te vertegenwoordigen door een inclusieve visie op de regio te bevorderen. MENA organiseert het hele jaar door verschillende sociale en culturele evenementen waar iedereen welkom is.

Navigators Studentenvereniging Den Haag
Deze christelijke studentenvereniging stelt samen geloven centraal en organiseert zowel verbindende als verdiepende activiteiten.

Studenten Symfonie Orkest Valerius
Het Haags Studenten Symfonie Orkest Valerius is het jongste orkest van Den Haag.

Tribez
Organiseert zowel inhoudelijke als sociale activiteiten gericht op studenten met een Afrikaanse achtergrond en studenten die affiniteit hebben met het continent Afrika.

Kennismaken

Welke vereniging bij je past, kun je het best ontdekken door deel te nemen aan de introductieprogramma’s EL CID, HOP of OWL. Daarnaast organiseren veel verenigingen zelf kennismakingen.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.