Universiteit Leiden

nl en

Leidse wetenschappers te horen op Radio Weetlust

Het radioprogramma Radio Weetlust besteedt elke dag aandacht aan het dagonderwerp van wetenschapsfestival Leiden2022. Verschillende Leidse wetenschappers zijn al te gast geweest bij het radioprogramma.

Roeland Merks over mathematische biologie en kunst

Roeland Merks is naast hoogleraar Mathematische Biologie ook kunstverzamelaar. Al van jongs af aan is hij geïnteresseerd in musea. Als jongen van twaalf was zijn doel om alle musea in Nederland te bezoeken en een handtekening aan alle portiers te vragen. Dat is niet gelukt. Maar inmiddels heeft hij wel een soort eigen museum aan huis, een expositieruimte. Nadat hij samen met zijn man een schilderij had gekocht, bleek dat namelijk verslavend te zijn. 

Luister de aflevering van 24 juli terug.

Marit Ruitenberg over het brein

Universitair docent Neuropsychologie Marit Ruitenberg vertelt over de neurale mechanismen die betrokken zijn bij bewegingen. 'Beweging bestaat uit een hele hoop aspecten. Het is niet alleen maar het aansturen van spieren die zorgen voor een beweging, ook zintuigen spelen een belangrijke rol. Je moet in de gaten houden of je een beweging aan moet passen. Als je bijvoorbeeld jouw mobiel laat vallen, steek je snel je hand uit.' Het is volgens Ruitenberg belangrijk om te begrijpen hoe het brein werkt van gezonde personen, om vervolgens mensen te kunnen helpen die een bewegingsstoornis hebben. 

Luister de aflevering van 22 juli terug.

Tycho van der Hoog over Nelson Mandela

Tycho van der Hoog, promovendus aan het Afrika-Studiecentrum, vertelt in Radio Weetlust over bevrijdingsbewegingen in Afrika, de rol van Noord-Korea in Afrika en over Nelson Mandela. 'Mandela heeft zich ingezet op verzoening en niet op het nemen van wraak. Hij werd een internationaal figuur en een moreel baken voor de wereld. Ik denk dat de wereld heel veel aan hem te danken heeft.'

Luister de aflevering van 18 juli terug.

Radio Weetlust is van 8.00 tot 9.00 te beluisteren op SleutelstadFM (99.6 FM of online). Het programma is ook te volgen via je tv: Ziggo via kanaal 46 en KPN via kanaal 1421.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.