Universiteit Leiden

nl en

Start de Bacheloropleiding goed

Op maandag 4 september a.s. ga je beginnen aan de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen. Van harte welkom! Je hebt vast allerlei vragen over de start van je studie. Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Lees alles aandachtig door zodat je goed voorbereid aan je nieuwe opleiding begint.

Al het onderwijs vindt on campus plaats, voornamelijk in de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) en soms in andere universitaire gebouwen, zoals het Gorlaeusgebouw

Wanneer is mijn eerste studiedag?

Op maandag 4 september word je om 9:00 uur verwacht in het Gorlaeusgebouw voor een welkomstcollege. Dit college wordt gegeven in zaal C 4/5.
Aan het einde van de dag volg je het eerste hoorcollege van het vak Inleiding in de Psychologie. Dit wordt ook gegeven in het Gorlaeusgebouw.

Welke vakken heb ik in de eerste week?

Op woensdag 6 september, donderdag 7 september óf vrijdag 8 september vinden, in de Faculteit der Sociale Wetenschappen, de eerste bijeenkomsten van het Tutoraat plaats. In je rooster kun je zien in welke Tutoraatsgroep je bent ingedeeld en de dag, tijd en zaal waar jouw groep bij elkaar komt.

Tot besluit van je eerste week heb je op vrijdag 8 september van 11.15 tot 13.00 uur het tweede hoorcollege van het vak Inleiding in de Psychologie. Dit wordt weer gegeven in het Gorlaeusgebouw.

Vanaf maandag 11 september gaat het onderwijs volgens rooster door. 

Waar vind ik informatie over de vakken en het rooster?

In de Studiegids staat per vak een uitgebreide beschrijving van de inhoud, literatuur en onderwijs- en toetsvorm. Daarnaast heeft ieder vak een eigen module met meer informatie in de digitale leeromgeving Brightspace. Het digitale rooster 2023-2024 van alle vakken vind je in MyTimetable. Eventuele wijzigingen worden hierin bekend gemaakt, dus raadpleeg het rooster regelmatig

Hoe meld ik mij aan voor hoorcolleges, werkgroepen en tentamens?

Voor alle vakken moet je je inschrijven via MyStudymap. Dit doe je twee keer per jaar: één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 1 (d.w.z. blok 1 en blok 2) en één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 2 (blok 3 en blok 4).

Door je in te schrijven voor het vak sta je automatisch ook ingeschreven voor de Brightspacemodule van dat vak. Wie niet ingeschreven is voor een vak heeft dus ook geen toegang tot de Brightspacemodule van dat vak.

LET OP: in het eerste jaar van de Bachelor Pedagogische Wetenschappen schrijven wij je in voor alle vakken. Je staat dan ingeschreven voor de hoor- en werkcolleges, voor de Brightspacemodules en voor de eerste tentamengelegenheden van deze vakken. Mocht je een vak onverhoopt niet bij het eerste tentamengelegenheid hebben gehaald, dan moet je je wel zelf inschrijven voor de herkansing van dat vak in MyStudymap. Het inschrijven voor tentamens en herkansingen is verplicht, dus vergeet dat niet. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.

Lees meer over inschrijven voor vakken en tentamens ››

Welke boeken moet ik aanschaffen en waar kan ik die kopen?

Alle boeken die je aan moet schaffen voor jaar 1, semester 1 van de Bachelor Pedagogische Wetenschappen vind je in de webshop van Studievereniging Emile. Als je lid wordt van Studievereniging Emile, kun je je studieboeken met korting aanschaffen via hun webshop. De boeken staan ook in de vakbeschrijvingen in de Studiegids. Je kunt de studieboeken natuurlijk ook bestellen bij de boekhandel.

Wat organiseert de studievereniging?

Studievereniging Emile is een vereniging voor alle studenten Pedagogische Wetenschappen in Leiden. Zij organiseren excursies, activiteiten en reizen. Als je lid wordt van Emile, krijg je 10% korting op je studieboeken.
Bovendien organiseert Emile een kennismaking voor nieuwe studenten: lees alle informatie over de speciale eerstejaarsactiviteit in onderstaande brochure. Je kunt Emile ook volgen op Facebook en Instagram.

In de informatiebrochure lees je alles over de studievereniging Emile. 

Kunnen studenten meedenken over het onderwijs?

Natuurlijk! Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft een Opleidingscommissie (OCP). Hierin denken en adviseren studenten en docenten met elkaar over onderwijszaken. De OCP geeft gevraagd en ongevraagd advies over de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud en de opbouw van het onderwijsprogramma en over de onderwijsfaciliteiten. Ieder jaar zijn er verkiezingen voor de studentleden van de OCP.

Wat is de Wegwijzer en hoe kom ik eraan?

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen geeft een Wegwijzer uit. Hierin vind je allerlei informatie die je kan helpen snel je weg te vinden binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen en de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW).
Bekijk de Wegwijzer Pedagogische Wetenschappen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.