Universiteit Leiden

nl en

Alumnipanel Crisis and Security Management: ‘Streef een carrière na waar je echt passie voor hebt’

Op donderdag 19 oktober verwelkomde de masteropleiding Crisis and Security Management zes alumni uit verschillende jaren voor een alumnipanel. Deze alumni hebben nu diverse banen in zowel de private als publieke sector en spraken over het vinden van een baan na hun afstuderen.

Het panel bestond uit Charon van der Ham (crisiscoördinator bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Gabor Puskas (Regional Security Analyst bij Control Risks), Christina Efthimiadi (medewerker crisiscommunicatie bij Rabobank), Jet Boverhuis (Cyber Incident Response Coordinator bij Northwave), Antoine Lomba (pers- en communicatie assistent bij de Europese Commissie) en Eugenio Cavalieri (Senior Information Security Engineer bij Amgen).

Houd rekening met de arbeidsmarkt

Op de vraag over het vinden van de juiste baan na het afstuderen, benadrukten de panelleden dat je eerste baan niet je definitieve baan hoeft te zijn. Eugenio adviseerde om je niet onder druk te laten zetten om meteen een droombaan te vinden: ‘Houd rekening met de markt en denk na over wat er nodig is.’ Christina sloot zich hierbij aan en moedigde de studenten aan om hun zelfvertrouwen niet te verliezen tijdens de zoektocht naar een baan, maar om gefocust te blijven. Charon en Gabor voegden er nog aan toe dat je eerste baan een opstapje moet zijn. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt van het veld waarin je werkt, kun je je specialiseren binnen je functie.

‘Je moet in staat zijn om de ontbrekende puzzelstukjes te identificeren om te voorkomen dat problemen escaleren tot grote crises.’

Je vaardigheden ontwikkelen

Christina en Gabor vertelden de studenten meer over het zoeken naar een baan als internationale student in Nederland en benadrukten de waarde van taalvaardigheden. Het beheersen van meerdere talen versterkt je profiel enorm: ‘Voor internationale studenten kan het leren van de Nederlandse taal talloze kansen bieden in Nederland.’

Naast het beheersen van meerdere talen benadrukte Gabor dat het van belang is om een analytische instelling te hebben en in staat te zijn het grotere plaatje te zien: ‘Je moet in staat zijn om de ontbrekende puzzelstukjes te identificeren om te voorkomen dat problemen escaleren tot grote crises.’

Breid je netwerk uit

De panelleden benadrukten allemaal het belang van het uitbreiden van je netwerk en het opdoen van werkervaring tijdens je studie. Eugenio adviseerde de studenten om zich niet te haasten door hun masteropleiding, maar te overwegen om praktijkervaring op te doen door middel van stages. Zulke ervaring is nuttig gebleken bij het zoeken naar een baan. Antoine benadrukte het belang van netwerken, vooral op plaatsen zoals de Europese Unie: ‘Met netwerken kom je overal in Brussel.’ Hij benadrukte dat proactief en zichtbaar zijn in het professionele werkveld heel belangrijk is.

Naast het ontwikkelen van je vaardigheden en het uitbreiden van je netwerk, adviseerden de alumni de studenten om hun tijd te nemen en te genieten van hun studententijd: ‘Gebruik je vrije tijd om jezelf te ontwikkelen, want je studententijd vormt echt je identiteit en interesses. Het belangrijkste is dat je uiteindelijk een carrière nastreeft waar je echt gepassioneerd over bent.’

Voorbereid op het dynamische werkveld

Als blijk van waardering voor hun tijd ontvingen de panelleden 'disaster survival kits’ van Sanneke Kuipers, hoogleraar Crisis Governance, en Jeroen Wolbers, universitair hoofddocent Crisis Governance. De kits staan symbool voor hun voorbereiding op de dynamische uitdagingen van het vakgebied crisis- en veiligheidsmanagement.

Het alumnipanel liet de huidige studenten van de opleiding Crisis and Security Management achter met veel inzichten en moedigde hen aan hun vaardigheden te ontwikkelen, kansen te grijpen en te genieten van de reis van persoonlijke en professionele ontwikkeling in het vakgebied.

Tekst: Britt van den Berg

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.