Universiteit Leiden

nl en

Facultaire trajecten

Alle faculteiten bieden een programma van 30 EC. Je kunt kiezen voor het traject van je eigen faculteit en je zo verder verdiepen in je studierichting. Maar je kunt je blikveld ook verbreden door een traject te volgen bij een andere faculteit.

Alle facultaire Honours College-trajecten zijn toegankelijk voor studenten van andere faculteiten, behalve HC Bèta and Life Science, HC Geneeskunde en HC Law.

Trajecten per faculteit

In de erfgoedsector zijn ondernemende en gemotiveerde studenten de managers en leiders van de toekomst. Maar ook een wetenschappelijke achtergrond is belangrijk. Daarom werk je in dit programma aan beide aspecten. Je komt in contact met het archeologische beroepenveld, musea, overheidsinstanties en gemeentes. Hiermee bouw je een interessant netwerk op en heb je een voorsprong op de arbeidsmarkt!

Het traject in het kort:

 • Je krijgt een goed beeld van het (interdisciplinaire) werkveld van Archeologie;
 • Je kunt onderdelen toevoegen aan je reguliere studie;
 • Je begint al vroeg met het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden zoals discussiëren en het uitvoeren van kritisch onderzoek;
 • Je bouwt een relevant netwerk op;
 • Je doet alvast werkervaring op.

Je sluit het traject af met een honours-certificaat dat op een passende en feestelijke manier zal worden uitgereikt!

 • Locatie: Leiden
 • Taal: Nederlands of Engels (afhankelijk van de groepssamenstelling)
 • Toegankelijk voor: studenten van alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden
Coördinator HC Archeologie

dr. Maaike de Waal
m.s.de.waal@arch.leidenuniv.nl

Meer informatie over HC Crossing the borders in World Archaeology

Taal, muziek, verhalen en kunst; in het traject Humanities Lab Expedition bestudeer je alles wat we als mensen maken en delen vanuit verschillende studierichtingen. Aan de hand van keuzethema’s onderzoek je overeenkomsten, verschillen en verbanden tussen de geesteswetenschappen. Daarbij kijk je onder begeleiding van toponderzoekers ook naar bèta- en gammawetenschappen.

 • Locatie: Leiden
 • Taal: Nederlands of Engels (afhankelijk van de groepssamenstelling)
 • Toegankelijk voor: studenten van alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden
Coördinator HC Humanities Lab Expedition

Sven Balfoort en Sieglinde de Horde
honours@hum.leidenuniv.nl

Meer informatie over HC Humanities Lab Expedition

Uitsluitend voor studenten Geneeskunde

In dit programma maak je eerst kennis met de werkzaamheden en carrièremogelijkheden van (arts-)onderzoekers in het LUMC. Acht van hen, veelal hoogleraar, geven een lezing over hun ‘professionele passie’. Daarna kun je kiezen uit:

 • Een MD/PhD-traject, dat je voorbereidt op promotie
 • Een programma in de biomedische wetenschappen
 • Een programma in klinisch epidemiologisch onderzoek
 • Het verrichten van onderzoek op eigen initiatief

Info

 • Locatie: Leiden
 • Taal: Nederlands
 • Toegankelijk voor: Geneeskundestudenten
Coördinator HC Geneeskunde

dr. Nelleke Gruis
gruis@lumc.nl

Meer informatie over HC Geneeskunde

Locatie: Den Haag

De huidige maatschappelijke uitdagingen vereisen nieuwe denkers, potentiële leidende experts en publieke leiders om crises op mondiaal en lokaal niveau op te lossen. Deze Honours Track heeft als doel studenten voor te lichten over hoe actuele (wicked) problemen zich afspelen tussen overheid, wetenschap en samenleving en hen de vaardigheden te geven om sommige van deze kwesties zowel theoretisch als praktisch aan te pakken. 

Het programma is Engelstalig en is gebaseerd op interactieve activiteiten, zoals bezoeken aan het Europees Parlement en andere (openbare) organisaties in Brussel, evenals simulatiegames en een opdracht voor de gemeente Den Haag.

 • Locatie: Den Haag
 • Taal: Engels
 • Toegankelijk voor: studenten van alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden
Coördinator HC Tackling Global Challenges

drs. Annette Righolt
a.j.e.righolt@fgga.leidenuniv.nl

Meer informatie over HC Tackling Global Challenges

Uitsluitend voor studenten Rechtsgeleerdheid en Criminologie

In dit traject krijg je veel vrijheid om te kiezen uit een gevarieerd vakkenaanbod. Onderwerpen als mediation, diversiteit in mensenrechten en mensenhandel komen aan bod. De vakken vormen een verdieping of een verbreding ten opzichte van de vakken van jouw studie. Je leert op die manier over bestaande grenzen van de studie en het vakgebied heen te kijken.

 • Locatie: Leiden
 • Taal: Nederlands
 • Toegankelijk voor: studenten opleidingen Rechtsgeleerdheid en Criminologie
Coördinator HC Law

mr. Klaas Boonen en drs. Marleen Fleer
honours@law.leidenuniv.nl

Meer informatie over HC Law

In dit programma bestudeer je de interactie tussen wetenschap en samenleving. Je gaat in gesprek met prominente wetenschappers, leert studenten van andere opleidingen kennen en werkt met hen samen. Zo leer je een probleem vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Je vergroot je kennis over belangrijke kwesties in de maatschappij en hoe deze onderzocht worden. Je werkt aan vaardigheden als in dialoog gaan, toegankelijk schrijven, presenteren, samenwerken, analytisch denken en wetenschappelijk onderzoeken.

 • Locatie: Leiden
 • Taal: Je kunt dit traject zowel in het Nederlands als het Engels volgen
 • Toegankelijk voor: studenten van alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden
Coördinator HC Sociale Wetenschappen

dr. Nienke van der Heide
honoursfsw@fsw.leidenuniv.nl

Meer informatie over HC Wetenschap & Samenleving

Uitsluitend voor studenten van de bètaopleidingen en biomedische wetenschappen en bèta-georiënteerde studenten Archeologie, Psychologie en Geneeskunde

Het programma bestaat onder meer uit lezingen, werkgroepen en colleges met gastdocenten. Onder begeleiding van een persoonlijke coach maak je een keuze uit onderwerpen als duurzaamheid, medicijnen en wetenschapscommunicatie.

Daarnaast doe je bijvoorbeeld een onderzoeksproject in het laboratorium van het LUMC of de Faculteit voor Wiskunde en Natuurwetenschappen, of loop je stage in het Bio Science Park.

 • Locatie: Leiden
 • Taal: Nederlands
 • Toegankelijk voor: studenten van de bètaopleidingen en biomedische wetenschappen en bèta-georiënteerde studenten Archeologie, Psychologie en Geneeskunde
Coördinator HC Bèta & Life Science

Mionne Laman
honourscollege@edufwn.leidenuniv.nl

Meer informatie over HC Bèta and Life Science

Wanneer?

Je kunt op twee momenten starten met een  facultair traject:

 • In het tweede semester van je eerste studiejaar
 • Bij de start van je tweede studiejaar

Je doorloopt het programma afhankelijk van je startmoment dus in 2 of 2,5 jaar. Het programma is zo ingericht dat je het tijdens je bacheloropleiding kunt volgen zonder dat je daardoor langer over je studie doet.

Het traject is over het algemeen te combineren met andere studie-activiteiten, zoals een verblijf  in het buitenland of een stage. Overleg met je honourscoördinator hoe je dit kunt inpassen.

Certificaat

Als je het Honours College-traject succesvol doorloopt krijg je een certificaat en vermelding op het diplomasupplement. Voorwaarde hiervoor is dat je zowel je bachelor als het traject binnen 3 jaar afrondt, en dat je cijfergemiddelde voor je bachelor een 7 of hoger is.

Dit is het Honours College-programma van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Je kunt ook deelnemen aan een Honourstraject van een andere faculteit. Een overzicht van alle facultaire trajecten vind je onder de tab Algemeen.

Bèta & Life Science

Wil je meer uit je bachelorstudie halen en ben je in staat om een extra programma te volgen? Dan is het Honours College Bèta & Life Science misschien iets voor jou!

Het Bèta & Life Science traject is een extracurriculair programma voor gemotiveerde studenten van alle opleidingen van de Faculteit der Wiskunde & Natuurwetenschappen, de opleiding Biomedische Wetenschappen en voor bèta-georiënteerde studenten Archeologie, Psychologie en Geneeskunde. Dankzij het multidisciplinaire karakter van het traject krijg je een goed gevoel voor de plaats van jouw wetenschap in de academische wereld. Er zijn verbredende en verdiepende vakken en vakken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Grote terugkerende thema’s binnen het traject zijn leiderschap en wetenschappelijk onderzoek.

De magie van het traject zit in de keuzevrijheid. Door een combinatie van enkele vaste onderdelen en een verscheidenheid aan keuzeonderdelen biedt het Bèta & Life Science traject jou de vrijheid om te doen wat jij wilt. De vakken die je krijgt lopen erg uiteen. Voorbeelden zijn Excellentie voor de Klas, Earth Sciences en het Leids tutorprogramma maar ook bestuursactiviteiten, een deelname aan de iGem-competitie en een onderzoeksstage kunnen meetellen voor studiepunten.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Programma

Studenten volgen een interdisciplinair science programma van in totaal 30 ECTS, waarin zij zich zowel inhoudelijk als persoonlijk verder kunnen ontwikkelen dan in het reguliere programma van hun eigen opleiding. Binnen het traject is veel ruimte voor persoonlijke invulling (16 ECTS). Daarnaast bestaat een deel van het programma uit vaste onderdelen (14 ECTS).

Tabel: vaste onderdelen

Ba 1  (S2)

Science Skills Lab

 • Denktank over wetenschappelijke thema's in combinatie met workshops als posters maken en pitchen.

5 ECTS

Ba 2

Persoonlijke Effectiviteit (S2)

 • Persoonlijke ontwikkeling, vanuit een theoretisch kader

1 ECTS

 

Caleidoscoop (S1)

 • Lezingenreeks met onderwerpen uit alle bèta-medische disciplines

OF


Duurzaamheid in een circulaire economie (S2)

 • De theorie en praktijk van een circulaire economie.

3 ECTS

Ba 3

Honours Class (kan ook eerder)

 • Interdisciplinair vak naar keuze

5 ECTS

Totaal

 

14 ECTS

Persoonlijke invulling

Voor de persoonlijke invulling van het programma kan de student onder begeleiding van een HC coach een keuze maken uit het aanbod van modules in de vorm van seminars, werkgroepbijeenkomsten of online courses. Het programma kan verder worden ingevuld met summerschools, een onderzoeksproject in één van de laboratoria van LUMC of FWN, een stage op het Bio Science Park of het volgen van extra verdiepende cursussen uit een ander dan het eigen reguliere opleidingsprogramma. Talentvolle studenten zijn de leiders van de toekomst. Het programma biedt dan ook mogelijkheden voor leiderschapsontwikkeling. De studenten worden opgenomen in een community met andere gemotiveerde studenten. Studenten ontmoeten peers tijdens de verschillende onderdelen van het programma en op informele sociale bijeenkomsten.

Uitgebreide uitleg van het programma is te vinden in de e-studiegids.

Roostering

Door de volle roostering van de opleidingen bij de Faculteit W&N wordt voor honoursstudenten de meeste W&N vakken na 17:00 uur aangeboden, wanneer er geen overlap is met andere vakken. 

Voor studenten die een Leiden-Delft studie doen (LST/MST), kunnen zowel HC-vakken in Leiden als in Delft volgen als ze deelnemen aan het HC Bèta & Life Science. Het vakkenaanbod van Delft wordt aan het begin van het jaar aan de studenten gecommuniceerd. Dit is dus te combineren.

Meld je aan voor het Honours College Bèta & Life Science

Aanmelding & toelating

Ambassadeurs

De student-ambassadeurs van het Honours College Bèta & Life Science zijn Charlotte de Ceuninck, Annoek Reitsema en Maarten Lubbers vertellen je graag hoe zij het Honours College ervaren. Ze zijn te bereiken via hc-ambassadeur@science.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie