Universiteit Leiden

nl en

Sfeervol wijkfeestje: quantum verstrengeld in de Vreewijk in Leiden

De Leidse Vreewijk is al tientallen jaren een plek waar wetenschappers zich buigen over quantum. Daarom kregen ongeveer honderd geïnteresseerde bewoners van Vreewijk donderdagmiddag 15 april een toegankelijke spoedcursus quantum. Met quantumsoep en korte lezingen vanaf een zeepkist. Onder meer Unity en Sleutelstad berichtten erover.

De wijk organiseerde het evenement samen met Leiden 2022 European City of Science. Vreewijk doet mee aan het onderdeel Kennis door de Wijken. 

Vreewijk koos voor het niet eenvoudige thema quantum, maar met een goede reden. In het Ehrenfesthuis, het karakteristieke witte huis aan het eind van de Witte Rozenstraat, nodigde hoogleraar Paul Ehrenfest een eeuw geleden andere geleerden uit om na te denken over deze theoretische natuurkunde. Ook Albert Einstein was van de partij.

Op 15 april waren het Julia Cramer, Jan van Ruitenbeek, Wolfgang Löffler en Aletta Meinsma die zo'n honderd Vreewijkers vertelden over quantum. Over deeltjes die tegelijkertijd positief en negatief geladen zijn. En over deeltjes die in ‘superpositie’ komen of verstrengeld zijn. 

Lees en bekijk de verslagen van Unity en Sleutelstad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.