Universiteit Leiden

nl en

Scriptie en papers

Als je een paper gaat schrijven, maak je gebruik van de inzichten die je tijdens de colleges en je studie tot nu toe hebt opgedaan. Daarnaast maak je soms ook gebruik van literatuurstudie of doe je eigen onderzoek waarover je schrijft.

Het schrijven van een interessant stuk, dat aan de criteria voor wetenschappelijk niveau voldoet en toch voor de gemiddelde lezer prettig leesbaar is, is één van de belangrijkste zaken die je leert als je een academische opleiding volgt.

Facultaire reglementen

Papers en scripties moeten voldoen aan de facultaire reglementen. Daarnaast zijn de regels op plagiaat en wetenschappelijke integriteit van toepassing. Zie de reglementen rechts voor meer informatie.

Verzoek tot aanwijzen thesisbegeleider

De opleiding zorgt ervoor dat elke student een begeleider van de master-thesis of bachelor-eindwerkstuk krijgt; de examencommissie wijst deze aan als eerste beoordelaar hiervan. 

Per opleiding verschilt het proces van toewijzing. Raadplaag hiervoor de cursusbeschrijving van de master thesis of het bachelor-eindwerkstuk in e-Studiegids.

Schrijfhulp nodig? Kom naar het Writing Lab!

Heb je behoefte om je academische schrijfopdracht (eindwerkstuk, paper of anderszins) te bespreken met een getrainde peer-tutor? Maak een gratis afspraak bij het Writing Lab.

Workshops en scriptie-evenementen

Het Writing Lab organiseert ieder semester interactieve, praktijkgerichte (en gratis!) workshops en scriptie-evenementen om je te helpen je academische schrijfvaardigheid te verbeteren en/of het schrijven van je scriptie tot een succes te maken!

In het individuele coachinggesprek van 45 minuten kun je precies inzoomen op datgene waar jij behoefte aan of vragen over hebt. Alles wat je met je coach bespreekt, blijft tussen jullie en het gesprek kan zowel face-to-face als online plaatsvinden. Als je wil, kun je je schrijfcoach ook van tevoren een stuk tekst toesturen dat jullie dan tijdens de afspraak samen bespreken.
 

Lees meer over schrijfcoaching en/of boek een sessie!

Ieder semester biedt het Writing Lab vier interactieve workshops:

  • Basisvaardigheden academisch schrijven:
    doel paper, opbouw, basisstructuur, formuleren onderzoeksvraag
  • Heldere structuur aanbrengen:
    Helderheid, samenhang, alinea’s, hoofd- en deelvragen, tekstplan
  • Schrijfstijl bij academische teksten:
    Stijl beoordelen, technieken, formuleren, zinsbouw
  • Blijven schrijven: schrijfdiscipline kweken:
    Veelvoorkomende blokkades, planning, perfectionisme, concentratieproblemen

Lees meer over de workshops en/of meld je aan!

  • Scriptie kick-off/Facultair Scriptieseminar:
    Maak een vliegende start met je thesis. In twee workshops leer je alles over de opzet en planning van je scriptie.
  • Scriptiegroep:
    Leer in 4 wekelijkse bijeenkomsten andere scriptieschrijvers kennen, leer beter plannen en wissel tips en ervaringen uit om productief te blijven.
  • Scriptieweek:
    Een week lang ga je iedere dag van 09:00-17:00 onder begeleiding van het Writing Lab schrijven aan je scriptie.

Lees meer over de scriptie-evenementen en/of meld je aan!

Het schrijven van een interessant en toch nog leesbaar stukje, in het Nederlands of een van de andere talen die je kent (of nu aan het leren bent!), is een van de belangrijkste vaardigheden die wij studenten proberen bij te brengen.

Jullie zullen snel genoeg merken dat verschillende vakgebieden, verschillende studies en specialisaties, en daarbinnen zelfs verschillende docenten ook verschillende eisen aan een werkstuk stellen. Sommige dingen blijven echter altijd gelijk. Het belangrijkste zijn consistentie (dezelfde dingen steeds op dezelfde manier doen) en controleerbaarheid (dat iemand de bron van een uitspraak kan controleren). 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.