Universiteit Leiden

nl en

Inschrijven voor vakken en tentamens

Verplicht voor alle onderdelen

Je moet je inschrijven voor alle onderdelen van je vakken, zoals hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Dit geldt zowel voor de verplichte onderdelen van je opleiding als voor studieactiviteiten binnen je keuzeruimte. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.

Uitzonderingen

Ben je een premaster student of gaststudent (je bent bij een andere universiteit ingeschreven) dan verloopt jouw inschrijving anders. Je ontvangt hierover bericht.

Plannen en inschrijven via MyStudymap

Je schrijft je in via MyStudymap. In dit systeem kun je je inschrijving van tevoren ook plannen. Zo kun je op je gemak alles klaarzetten en je bij de start van de inschrijfperiode in één keer inschrijven voor al je vakken. Let op: je planning is geen (voor)inschrijving en biedt dus géén garantie op een plek.

Tentamens: voorinschrijving bevestigen

Als je je inschrijft voor een (deel)tentamen of (deel)toets is dat slechts een zogeheten voorinschrijving. Je moet hierna je deelname nog bevestigen in MyStudymap.
Dit kun je tot uiterlijk tien dagen voor de toets doen. Je ontvangt hierover ook bericht. Als je je deelname niet op tijd bevestigt, kun je niet meedoen aan het tentamen en word je automatisch uitgeschreven.

Hoe het werkt

Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.

Wanneer?

Plannen

Collegejaar 2023-2024
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor & master Vanaf 22 juni 2023 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor & master Vanaf 15 november 2023 om 13.00 uur

Inschrijven

Collegejaar 2023-2024
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor Vanaf 11 juli 2023 om 13.00 uur
Master Vanaf 12 juli 2023 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor Vanaf 12 december 2023 om 13.00 uur
Master Vanaf 13 december 2023 om 13.00 uur

Deadline

De uiterste inschrijfdatum vind je in de vakinformatie in de studiegids. Voor de meeste vakken kun je je inschrijven tot 14 dagen voor de start van het onderwijs.

Bij drukte: ticketsysteem

Op drukke momenten werkt MyStudymap met een ticketsysteem om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt. Dat werkt als volgt:

 • Als je naar MyStudymap gaat, kom je in een wachtrij. Je ziet op welke plek je in de wachtrij staat en hoelang het ongeveer gaat duren. Je kunt ook instellen dat je een e-mail ontvangt kort voor je aan de beurt bent.
 • Als je aan de beurt bent, heb je tien minuten de tijd om in te loggen. Doe je dan niet, dan krijg je een nieuwe plek in de wachtrij.
 • Als je eenmaal bent ingelogd, kun je gaan plannen en/of inschrijven.

Status van je inschrijving

Op het statusscherm in MyStudymap kun je zien of je ingeschrijving is gelukt. Je krijgt in dat geval ook toegang tot de cursusomgeving in Brightspace en het vak verschijnt in je persoonlijke rooster in MyTimetable. Let op: aan het begin van de inschrijfperiode kan het erg druk zijn. Het kan daarom een paar uur duren voor al je inschrijvingen zijn verwerkt.

Vragen

Plannen en inschrijven voor onderwijs en tentamens

Hieronder vind je meer informatie over het aanmelden van onderwijs en tentamens.

 • Alle reguliere studenten van de Universiteit Leiden moeten zich volgens het geldende inschrijfprotocol via MyStudymap in het studentenportaal inschrijven voor het onderwijs (hoorcolleges en werkgroepen) en tentamens die zij willen volgen. Ook dienen zij tentamendeelname nog te bevestigen in MyStudymap. Alleen voor het BA-eindwerkstuk en voor de masterscriptie hoeven Geesteswetenschappen studenten zich niet in te schrijven.
   
 • Voltijd eerstejaars bachelorstudenten worden voor de colleges en tentamens in het eerste semester ingeschreven door hun opleiding. Eerstejaars studenten moeten in het eerste semester wel al hun tentamendeelname bevestigen.
  Voor het onderwijs en tentamens in het tweede semester dienen deze studenten zichzelf in te schrijven via
  MyStudymap.

   
 • Studenten die onderwijs volgen als pre-master-, exchange, contract- of gaststudent (geregistreerd bij een andere universiteit in Nederland) kunnen geen gebruik maken van MyStudymap. Klik hieronder op de studentgroep waar je onder valt voor meer informatie over hoe inschrijving voor onderwijs en tentamens is georganiseerd.

FAQ’s en introductievideo’s over het gebruik van het studentenportaal, MyStudymap en het inschrijfproces vind je hier.

Heb je specifieke vragen over de inschrijving voor een vak? Ga dan naar de onderwijsadministratie van jouw opleiding. Voor technische vragen kan je contact opnemen met de IT-helpdesk.

Let op: Niet op tijd bevestigd? Je kunt tot aan 5 dagen voor het tentamen een inschrijving aanvragen via dit formulier.

Een student dient zich in te schrijven voor onderwijseenheden van de Universiteit Leiden volgens het geldende inschrijfprotocol. Voor alle vakken van de faculteit Geesteswetenschappen worden de volgende deadlines gehanteerd:

 • De inschrijftermijn voor een werkgroep en/of hoorcollege start vanaf dinsdag 12 december 13:00 uur (BA)/woensdag 13 december 13:00 uur (MA) en sluit 14 kalenderdagen voor de start van het onderwijs.
 • De inschrijftermijn voor een tentamen start vanaf dinsdag 12 december 13:00 uur (BA)/woensdag 13 december 13:00 uur (MA) en sluit automatisch 10 kalenderdagen voor de datum waarop het tentamen wordt afgenomen.
 • De inschrijftermijn voor alle hertentamens opent 30 kalenderdagen voorafgaand aan de datum van het hertentamen en sluit automatisch 5 kalenderdagen voor de datum waarop het hertentamen wordt afgenomen.
 • Het plannen in MyStudymap is mogelijk vanaf 22 juni. Dit geldt zowel voor bachelor- als voor masterstudenten.

Voordat de inschrijfperiode opengaat, kun je je studie in MyStudymap plannen. Je ziet in MyStudymap jouw opleiding(en) en daarbij de vakken die je nog moet doen en die aangeboden worden in 2023-2024. Vanaf 22 juni kun je deze vakken en tentamens gaan plannen zodat je bij de start van de inschrijfperiode in één keer kan inschrijven voor alle geplande vakken.

Let op: je planning is geen (voor)inschrijving en biedt dus géén garantie op een plek. Zie deze pagina voor meer informatie over het verschil tussen plannen en inschrijven.

Het is mogelijk dat enkele vakken die je wil volgen, niet zichtbaar zijn in jouw overzicht in MyStudymap. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je niet nominaal studeert en het onderwijsaanbod van je opleiding is aangepast of voor keuze/minorvakken en extra-curriculaire vakken.

In dit geval moet je deze vakken zelf toevoegen aan je planning door dit vak vanuit MyStudymap uit de Studiegids te selecteren. In deze uitleg lees je welke stappen je hiervoor moet volgen.

 • Sommige werkgroepen hebben een beperkte capaciteit en kunnen snel vol zijn. Als een vak geen plek meer heeft, krijg je bericht en moet je je voor een alternatief vak of andere werkgroep inschrijven.
  NB. Als je je wel voor een tentamen/schrijfopdracht inschrijft, maar niet voor de bijhorende werkgroep, kun je niet deelnemen aan het vak.

   
 • Bij een aantal vakken wordt gebruik gemaakt van een voorinschrijving. Deze vakken verschijnen in MyStudymap met de notificatie dat de werkgroep vol is. Je kunt je dan ook niet inschrijven. Je wordt door je opleiding geïnformeerd als voorinschrijving van toepassing is.
 • Semester 1: Inschrijven voor een hoorcollege, werkgroep of tentamen is voor cursussen in de bachelorfase mogelijk vanaf 11 juli 13:00 uur en voor cursussen in de masterfase vanaf 12 juli 13:00 uur.
 • Semester 2: Inschrijven voor een hoorcollege, werkgroep of tentamen is voor cursussen in de bachelorfase mogelijk vanaf 12 december 13:00 uur en voor cursussen in de masterfase vanaf 13 december 13:00 uur.

Vanaf 11 juli 13:00 uur (BA) en 14 juli 13:00 uur (MA) is het mogelijk om je voor de geplande activiteiten van semester 1 in te schrijven in MyStudymap.
Bij drukte wordt gebruik gemaakt van een ticketsysteem. Zie voor meer informatie over het ticketsysteem onder tabblad 'Algemeen'.

Een inschrijving voor een vak in MyStudymap leidt ook tot toegang tot de cursusmodule in Brightspace, de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Wanneer je je inschrijft voor een tentamen, is dit een voorinschrijving. Je moet je tentamendeelname nog definitief bevestigen via MyStudymap.

Je moet je tentamendeelname definitief bevestigen via MyStudymap om deel te kunnen nemen. Dat kan tot 10 dagen vóór de tentamendatum.
Je krijgt 30 dagen voorafgaand aan het moment waarop het tentamen plaatsvindt een bericht waarin je gevraagd wordt je deelname aan het tentamen te bevestigen of aan te geven dat je alsnog niet wil deelnemen. Dit kun je doen tot 10 kalenderdagen voordat het tentamen plaatsvindt.

BELANGRIJK om te weten:
Heb je je tentamendeelname niet bevestigd dan word je de 9e dag voor de tentamendatum uitgeschreven voor het tentamen. Je mag niet deelnemen aan het tentamen.

Op de volgende manier controleer je in MyStudymap of je tentamenaanmelding - voorinschrijving én bevestiging - compleet is: 

 • Ga in MyStudymap naar 'Bevestig deelname tentamens'.
 • Controleer of het schuifje op JA staat.
 • Controleer in het ‘berichtencentrum’ of je inschrijving is bevestigd.

Inschrijving voor schrijfopdrachten/papers als eindopdracht gaat op dezelfde manier als voor tentamens. Bevestiging van deelname is bij schrijfopdrachten/papers echter niet nodig.

Studenten die een pre-master programma volgen, kunnen zich niet aanmelden via MyStudymap. Zij moeten zichzelf via uSis aanmelden voor onderwijs en (her)tentamens. Cursusbeschrijvingen, inclusief studiegidsnummers, zijn te vinden in de Studiegids

Heb je vragen over inschrijven voor onderwijs en tentamens via uSis? Ga naar de FAQ over inschrijving via MyStudymap en uSis.
Ondervind je problemen met inloggen? Meer informatie over het ULCN studentenaccount.

Voor pre-masterstudenten opent de inschrijving voor onderwijs en tentamens voor vakken van semester 2 medio december. Verder gelden dezelfde deadlines als voor reguliere studenten (zie ‘Deadline inschrijftermijn onderwijs en tentamens’).

N.B. Als pre-master student hoef je niet je tentamendeelname te bevestigen.

Gaststudenten (geregistreerd bij een andere universiteit in Nederland) die in Leiden (minor)vakken volgen, kunnen zich niet aanmelden via MyStudymap. Zij moeten zichzelf via uSis aanmelden voor onderwijs en (her)tentamens. Cursusbeschrijvingen, inclusief studiegidsnummers, zijn te vinden in de Studiegids

Heb je vragen over inschrijven voor onderwijs en tentamens via uSis? Ga naar de FAQ over inschrijving via MyStudymap en uSis.
Ondervind je problemen met inloggen? Meer informatie over het ULCN studentenaccount.

Voor gaststudenten opent de inschrijving voor onderwijs en tentamens voor vakken van semester 2 medio december. Verder gelden dezelfde deadlines als voor reguliere studenten (zie ‘Deadline inschrijftermijn onderwijs en tentamens’).

N.B. Als gaststudent hoef je niet je tentamendeelname te bevestigen.

Exchange studenten worden voor onderwijs en tentamens in zowel semester 1 als semester 2 door het Humanities International Office ingeschreven in uSis.

Studenten worden niet automatisch ingeschreven voor herkansingen, omdat niet alle studenten een herkansing hoeven te doen. Geef alsjeblieft door voor welk vak je een herkansing wil doen. Vergeet hierbij niet om je volledige naam en studentnummer door te geven, anders kan je niet ingeschreven worden hiervoor. 

N.B. Als Exchange student hoef je niet je tentamendeelname te bevestigen.

Contractstudenten worden voor onderwijs en tentamens in zowel semester 1 als 2 door het Studiepunt ingeschreven in uSis.

N.B. Als Contractstudent hoef je niet je tentamendeelname te bevestigen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.