Universiteit Leiden

nl en

Inschrijven voor vakken en tentamens

Bijgewerkte inschrijfprocedure tentamens

Vanwege recente wijzigingen in het inschrijfprotocol, hoef je niet langer de deelname aan je tentamens te bevestigen. Je moet je wel, tot 10 dagen voor aanvang van het tentamen, inschrijven. Zonder inschrijving voor je tentamen kun je niet deelnemen. Meer informatie vind je hieronder bij Inschrijven/Tentamens.

Verplicht voor alle onderdelen

Je moet je inschrijven voor alle onderdelen van je vakken, zoals hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Dit geldt zowel voor de verplichte onderdelen van je opleiding als voor studieactiviteiten binnen je keuzeruimte. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.

Uitzonderingen

Ben je een premaster student of gaststudent (je bent bij een andere universiteit ingeschreven) dan verloopt jouw inschrijving anders. Je ontvangt hierover bericht.

Plannen en inschrijven via MyStudymap

Je schrijft je in via MyStudymap. In dit systeem kun je je inschrijving van tevoren ook plannen. Zo kun je op je gemak alles klaarzetten en je bij de start van de inschrijfperiode in één keer inschrijven voor al je vakken. Let op: je planning is geen (voor)inschrijving en biedt dus géén garantie op een plek

Hoe het werkt

Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.

Wanneer?

Plannen

Collegejaar 2023-2024
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor & master Vanaf 22 juni 2023 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor & master Vanaf 15 november 2023 om 13.00 uur

Inschrijven

Collegejaar 2023-2024
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor Vanaf 11 juli 2023 om 13.00 uur
Master Vanaf 12 juli 2023 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor Vanaf 12 december 2023 om 13.00 uur
Master Vanaf 13 december 2023 om 13.00 uur

Inschrijfdeadline

Vakken

De uiterste inschrijfdatum vind je in de vakinformatie in de studiegids. Voor de meeste vakken kun je je inschrijven tot 14 dagen voor de start van het onderwijs.

Tentamens

Je moet je uiterlijk 10 dagen voor de tentamendatum inschrijven voor je tentamen. Indien je niet bent ingeschreven, kun je niet deelnemen. Vergeet dit niet! Indien je de inschrijfdeadline voor je tentamen hebt gemist, neem dan contact op met de Onderwijsadministratie om te zien of verlate inschrijving mogelijk is.

Bij drukte: ticketsysteem

Op drukke momenten werkt MyStudymap met een ticketsysteem om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt. Dat werkt als volgt:

  • Als je naar MyStudymap gaat, kom je in een wachtrij. Je ziet op welke plek je in de wachtrij staat en hoelang het ongeveer gaat duren. Je kunt ook instellen dat je een e-mail ontvangt kort voor je aan de beurt bent.
  • Als je aan de beurt bent, heb je tien minuten de tijd om in te loggen. Doe je dan niet, dan krijg je een nieuwe plek in de wachtrij.
  • Als je eenmaal bent ingelogd, kun je gaan plannen en/of inschrijven.

Status van je inschrijving

Op het statusscherm in MyStudymap kun je zien of je ingeschrijving is gelukt. Je krijgt in dat geval ook toegang tot de cursusomgeving in Brightspace en het vak verschijnt in je persoonlijke rooster in MyTimetable. Let op: aan het begin van de inschrijfperiode kan het erg druk zijn. Het kan daarom een paar uur duren voor al je inschrijvingen zijn verwerkt.

Vragen

Bachelor Bestuurskunde

Je moet je inschrijven voor alle onderdelen van je vakken, zoals hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Dit geldt zowel voor de verplichte onderdelen van je opleiding Bestuurskunde als voor studieactiviteiten binnen je keuzeruimte. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.

Uitzonderingen

Als eerstejaars bachelorstudent word je voor de vakken van in ieder geval het eerste semester ingeschreven door het OSC FGGA. Je ontvangt hierover bericht. Volg je een premaster of ben je bij een andere universiteit ingeschreven? Dan verloopt jouw inschrijving anders. Je ontvangt hierover bericht.

Als het niet lukt om in te schrijven, check dan eerst de Studiegids voor meer informatie. Voor sommige vakken zijn aparte afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over inschrijving voor werkgroepen en sommige vakken kennen geen werkgroepen, maar alleen hoorcolleges.

Plannen en inschrijven via MyStudymap

Je schrijft je in via MyStudymap. In dit systeem kun je je inschrijving van tevoren ook plannen. Zo kun je op je gemak alles klaarzetten en je bij de start van de inschrijfperiode in één keer inschrijven voor al je vakken. Let op: je planning is geen (voor)inschrijving en biedt dus géén garantie op een plek.

Hoe het werkt

Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.

Wanneer?

Plannen

Je kan gaan plannen vanaf 22 juni 2023 om 13.00 uur.

Let wel op dat het rooster nog kan wijzigen.

Inschrijving

Je kan gaan inschrijven voor de hoorcolleges vanaf 11 juli 2023 om 13.00 uur tot uiterlijk vijf dagen voor aanvang van het vak. 

Voor de werkgroepen van de tweedejaarvakken (blok 1 en 2), raadpleeg de Studiegids voor de inschrijfperiodes.

Voor tentamens kun je je inschrijven vanaf 11 juli 2023 13.00 uur, en bevestigen tot uiterlijk tien dagen voor de tentamendatum.

Deadline

De uiterste inschrijfdatum vind je in de vakinformatie in de studiegids. Voor de meeste vakken kun je je inschrijven tot 5 dagen voor de start van het onderwijs.

Bij drukte: ticketsysteem

Op drukke momenten werkt MyStudymap met een ticketsysteem om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt. Dat werkt als volgt:

  • Als je naar MyStudymap gaat, kom je in een wachtrij. Je ziet op welke plek je in de wachtrij staat en hoelang het ongeveer gaat duren. Je kunt ook instellen dat je een e-mail ontvangt kort voor je aan de beurt bent.
  • Als je aan de beurt bent, heb je tien minuten de tijd om in te loggen. Doe je dan niet, dan krijg je een nieuwe plek in de wachtrij.
  • Als je eenmaal bent ingelogd, kun je gaan plannen en/of inschrijven.

Status van je inschrijving

Op het statusscherm in MyStudymap kun je zien of je inschrijving is gelukt. Je krijgt in dat geval ook toegang tot de cursusomgeving in Brightspace en het vak verschijnt in je persoonlijke rooster in MyTimetable. Let op: aan het begin van de inschrijfperiode kan het erg druk zijn. Het kan daarom een paar uur duren voor al je inschrijvingen zijn verwerkt.

Tentamens: voorinschrijving bevestigen

Als je je inschrijft voor een tentamen is dat slechts een zogeheten voorinschrijving. Je moet je deelname hierna nog bevestigen in MyStudymap. Dit kun je tot uiterlijk tien dagen voor het tentamen doen. Je ontvangt hierover ook bericht. Als je je deelname niet op tijd bevestigt, kan je niet meedoen aan het tentamen. 

Hertentamens: inschrijving

Je kan inschrijven vanaf 1 december 2023 13.00 uur en bevestigen tot uiterlijk vijf dagen voor de tentamendatum.

Je moet je deelname hierna nog bevestigen in MyStudymap. Dit kun je tot uiterlijk vijf dagen voor het hertentamen doen. Je ontvangt hierover ook bericht. Als je je deelname niet op tijd bevestigt, kun je niet meedoen aan het hertentamen.

Schriftelijke tentamens worden afgenomen in De Broodfabriek in Rijswijk of in het onderwijsgebouw Wijnhaven. De Broodfabriek biedt de mogelijkheid om de tentamens te organiseren waarbij je de toets maakt op je eigen laptop die je ook gebruikt voor het onderwijs. Er worden geen bijzondere eisen aan je laptop gesteld, zie checklist. Voor bijzondere situaties vinden we natuurlijk een oplossing.  Als je nu al problemen verwacht, mail dan het OSC.

Je krijgt nog uitleg over de huisregels, de identiteitscontrole en hoe je toegang tot de toets krijgt.

Vragen

Tentamens maken met een functiebeperking

Ga je tentamen maken en heb je een functiebeperking? Kijk dan hier. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.