Universiteit Leiden

nl en

Sociale veiligheid en mentaal welzijn

Als bestuurslid van een studentenorganisatie komt er veel op je af. Je zal voor leuke uitdagingen komen te staan, maar ook voor lastige situaties. Bijvoorbeeld op het gebied van sociale veiligheid en mentaal welzijn. In jouw positie kun je hieraan bijdragen door preventief actie te ondernemen en eventuele problemen te signaleren. De universiteit biedt je hierbij advies en ondersteuning.

Adviespunt Zorgwekkend Gedrag

Neem contact op met het Adviespunt Zorgwekkend Gedrag als jij of een lid van de studentenorganisatie te maken heeft (gehad) met zorgwekkend of bedreigend gedrag van een medestudent (zoals stalken, seksueel grensoverschrijdend gedrag of bedreigingen), als je bezorgd bent dat een lid een gevaar kan vormen voor anderen of zichzelf, of als je zorgen hebt over een onveilige (thuis)situatie.

Vertrouwenspersonen

Als jij of een lid van je studentenorganisatie te maken heeft (gehad) met ongewenst gedrag, zoals (seksuele) intimidatie, pesten, agressie, geweld of discriminatie denken de vertrouwenspersonen ongewenst gedrag graag met jou (als bestuurslid of vertrouwenscontactpersoon (VCP)) mee over een gepaste aanpak. Zij zijn onafhankelijk en alles wat je met hen bespreekt, is vertrouwelijk.

Studenten doorverwijzen: roadmap studentenwelzijn

Er zijn binnen en buiten de universiteit veel vormen van ondersteuning beschikbaar waarnaar je studenten kunt doorverwijzen. In deze roadmap zie je waar studenten terechtkunnen voor verschillende onderwerpen die met welzijn te maken hebben. Plaats hem op je website of deel hem in je nieuwsbrief.

Wil je een stapel papieren roadmaps ontvangen? Stuur een mail naar studentwellbeing@sea.leidenuniv.nl. Vermeld daarbij het gewenste aantal, de voorkeurstaal (Nederlands en/of Engels) en het bezorgadres.

Roadmap studentenwelzijn

Trainingen

Bestuursleden en sleutelfiguren binnen studentenorganisaties kunnen gratis trainingen volgen over mentale gezondheid en sociale veiligheid:

  • Signaleren van mentale problematiek (door GGZ Rivierduinen) 
  • Sociale veiligheid en consent (door Our Bodies Our Voice)
  • Vertrouwenscontactpersoon (door Winston & Partners)
  • Alcohol- en middelengebruik (door Trimbos, Brijder) 
  • Suïcidepreventie (door 113)
  • Workshops op maat (van RAPENBURG100) 

Interesse? Stuur een e-mail naar wellbeingtraining@sea.leidenuniv.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Subsidie voor activiteiten

De Universiteit Leiden stimuleert initiatieven rondom studentenwelzijn die voor en door studenten georganiseerd worden. Bekijk welke initiatieven in aanmerking komen en hoe je een aanvraag doet voor de studentenwelzijnssubsidie.

Nieuwsbrief

Wil je als studentenorganisatie elk kwartaal een update ontvangen van het Student Well-being Office? Stuur een e-mail naar studentwellbeing@sea.leidenuniv.nl met als onderwerp ‘Kwartaalupdate studentenorganisaties’.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie op deze webpagina? Zit je in het bestuur van een studentenorganisatie en wil je ergens over sparren of heb je ideeën voor een samenwerking? Neem contact op met het Student Well-being Office via studentwellbeing@sea.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.