Universiteit Leiden

nl en

Masterclass Rechtbank Den Haag: 'unieke en heel leerzame ervaring'

Hoe gaat het er nu echt aan toe bij een rechtbank? Hoe komen vonnissen tot stand? En wat is het geheim van de raadkamer? Deze vragen staan centraal tijdens de masterclass van de Rechtbank Den Haag. In zes weken maken studenten kennis met het reilen en zeilen van een rechtbank. Ook dit jaar wordt deze masterclass weer georganiseerd. Meike van der Heide, masterstudent Notarieel Recht, was afgelopen collegejaar een van de deelnemers.

Meike van der Heide en de overige deelnemers aan de masterclass van de Rechtbank Den Haag
Meike van der Heide en de overige deelnemers aan de masterclass van de Rechtbank Den Haag

Waarom heb jij je ooit voor deze masterclass opgegeven?
‘Ik kreeg hier via de Honours Academie Law over te horen, en het leek mij eigenlijk direct een hele goede laagdrempelige manier om praktijkervaring op te doen. Zowel bij de studie Rechtsgeleerdheid als Notarieel recht is hier vrij weinig ruimte voor. Dit was precies goed omdat het goed te combineren is met je studie.’

Wat was jouw beeld bij werken in een Rechtbank? En is dat na daarna veranderd?
‘De rechtbank was voor mij statig en wat afstandelijk. Maar ik kwam er al snel achter dat het juist heel menselijk is. En dat rechters over het algemeen heel invoelend zijn en mee willen denken in oplossingen. Zeker wanneer het gaat om familierecht – waar ik een aantal zaken van heb meegemaakt – gaat het om ingewikkelde omstandigheden, waar vaak ook kinderen bij betrokken zijn. Je moet dan als rechter naar de omstandigheden kijken en niet altijd naar de exacte letter van de wet.’

Wat leerde van deze masterclass wat je tijdens je studie nog niet had geleerd?
‘Ik realiseerde me dat een rechter en een notaris in best veel gevallen op elkaar lijken. Je moet je kunnen inleven in wie je tegenover je hebt, soms boven de partijen gaan staan en goede mensenkennis hebben. En gesprekstechnieken zijn erg belangrijk. Daarnaast vond ik het heel boeiend om te zien hoe het hele proces van de rechtbank gaat en dat ik met verschillende soorten medewerkers kon meelopen.’

Een mooie blikje achter de schermen?
‘Het is meer dan dat. We werden bijvoorbeeld ook meegenomen in de raadkamer, de plek waar de rechters en griffiers zich na afloop van de zitting terugtrekken om te overleggen, waar we oprecht naar onze mening werden gevraagd. Dat is wel uniek. Het is ook echt de bedoeling dat je van te voren de dossiers goed kent en actief deelneemt. Alleen dan heb je er ook echt wat aan.’

Wie zou je deze masterclass aanraden?
Iedereen die naast een studie op een laagdrempelige manier praktijkervaring wil opdoen. En ook al wil je er niet per se gaan werken later, het is heel boeiend en leerzaam om te zien hoe een rechtbank werkt.’

Wil je komend jaar ook mee doen aan deze masterclass? Bekijk de vacature. Je kunt tot 15 november 2023 reageren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.