Universiteit Leiden

nl en

Wetenschappelijke integriteit

Op deze pagina lees je wat je kunt doen als je vermoedt dat een medewerker of medestudent van de Universiteit Leiden de wetenschappelijke integriteit schendt.

Vermoeden van integriteitsschending

Medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden moeten zich houden aan de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening. Hierin staan de richtlijnen voor wetenschappelijke integriteit beschreven. Heb je het idee dat een medestudent of medewerker deze regels overtreedt? Dan kun je daar melding van maken. Je melding wordt altijd vertrouwelijk behandeld.

Melding over (ex-)medewerker/promovendus

Neem contact op met de vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit.

Melding over medestudent

Neem contact op met je studieadviseur of –coördinator, of de ombudsfunctionaris.

Meer informatie

Meer informatie over procedures en regels vind je op de universitaire website en in de regeling wetenschappelijke integriteit, die de Universiteit Leiden in aanvulling op de gedragscode van de VSNU heeft opgesteld.

Fraude & Plagiaat

Gevallen van plagiaat worden door het Instituut Bestuurskunde zeer ernstig genomen en er staat een sanctie op het plegen van plagiaat.

De Universiteit heeft moeten constateren dat het steeds vaker voorkomt dat studenten plagiaat plegen bij het maken van schriftelijke werkstukken. Plagiaat is een vorm van fraude net zoals spieken bij een tentamen of het bewust vervalsen van onderzoeksgegevens. Plagiaat is een schending van de intellectuele eigendom van een ander. In het algemeen wordt onder plagiaat verstaan dat je woorden, gedachten, analyses, redeneringen, afbeeldingen, technieken, computerprogramma’s enz. die van een ander afkomstig zijn bedoeld of onbedoeld presenteert als eigen werk. 

Omdat plagiaat bedrog is en plagiaat per definitie de essentie van het wetenschappelijke bedrijf aantast, worden gevallen van plagiaat door de universitaire wereld zeer ernstig genomen en staat er een sanctie op het plegen van plagiaat. Voor studenten bedraagt deze sanctie in het uiterste geval de definitieve beëindiging van de inschrijving voor de opleiding. 

Wanneer een student twijfelt of iets plagiaat zou kunnen zijn, kan hij of zij altijd navraag doen bij de docent. Algemene richtlijnen en dos and don’ts zijn te vinden op de website van Leiden Universiteit.  

Regels m.b.t. fraude en plagiaat

  • Regels en procedures van het Instituut Bestuurskunde met betrekking tot fraude en plagiaat zijn opgenomen in de Regels & Richtlijnen van de opleiding, art, 6.4 en 6.5.

  • Ter controle op plagiaat wordt het programma Ephorus toegepast. In de cursusomschrijving van de betreffende onderwijseenheid wordt aangegeven welke versies naast de eindversie eventueel door middel van Ephorus worden getoetst. Daartoe dient de student betreffende schriftelijke werkstukken zowel in digitale als in gedrukte vorm in te leveren volgens op Blackboard vermelde richtlijnen.

  • Bij verdenking van fraude en plagiaat schort de examencommissie toekenning van het cijfer op en stelt zij uit haar midden en dat van de examinatoren een tuchtcommissie in bestaande uit drie leden, waaronder niet de examinator(en) en surveillanten bij de betreffende toets.

  • De tuchtcommissie stelt in ieder geval de betrokken examinator(en) en student in de gelegenheid gehoord te worden.

  • Indien de tuchtcommissie fraude bewezen acht wordt de toets ongeldig verklaard. Vervolgens zijn er verschillende ordemaatregelen die de examencommissie kan uitspreken. Naar gelang de aard en ernst van het vergrijp gelden verschillende sancties. Deze zijn beschreven in Regels en Richtlijnen art. 6.5.5.

  • Studenten kunnen tegen een uitspraak van de examencommissie in beroep gaan bij het College van Beroep voor de examens. Zie hiervoor Regels en Richtlijnen art. 8.

Repository

Studenten (bachelor en master) leveren hun scripties in via het Leids Repositorium. Het frauderen met betrekking tot scripties wordt streng.

Contact

In geval van twijfel kunt u contact opnemen met de studieadviseur of de examencommissie. 

In het Onderwijs-en Examenregelement (OER) zijn voor de verschillende opleidingen diverse regels met betrekking tot fraude opgenomen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.