Universiteit Leiden

nl en

Facultaire trajecten

Alle faculteiten bieden een programma van 30 EC. Je kunt kiezen voor het traject van je eigen faculteit en je zo verder verdiepen in je studierichting. Maar je kunt je blikveld ook verbreden door een traject te volgen bij een andere faculteit.

Alle facultaire Honours College-trajecten zijn toegankelijk voor studenten van andere faculteiten, behalve HC Bèta and Life Science, HC Geneeskunde en HC Law.

Trajecten per faculteit

In de erfgoedsector zijn ondernemende en gemotiveerde studenten de managers en leiders van de toekomst. Maar ook een wetenschappelijke achtergrond is belangrijk. Daarom werk je in dit programma aan beide aspecten. Je komt in contact met het archeologische beroepenveld, musea, overheidsinstanties en gemeentes. Hiermee bouw je een interessant netwerk op en heb je een voorsprong op de arbeidsmarkt!

Het traject in het kort:

 • Je krijgt een goed beeld van het (interdisciplinaire) werkveld van Archeologie;
 • Je kunt onderdelen toevoegen aan je reguliere studie;
 • Je begint al vroeg met het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden zoals discussiëren en het uitvoeren van kritisch onderzoek;
 • Je bouwt een relevant netwerk op;
 • Je doet alvast werkervaring op.

Je sluit het traject af met een honours-certificaat dat op een passende en feestelijke manier zal worden uitgereikt!

 • Locatie: Leiden
 • Taal: Nederlands of Engels (afhankelijk van de groepssamenstelling)
 • Toegankelijk voor: studenten van alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden
Coördinator HC Archeologie

dr. Maaike de Waal
m.s.de.waal@arch.leidenuniv.nl

Meer informatie over HC Crossing the borders in World Archaeology

Taal, muziek, verhalen en kunst; in het traject Humanities Lab Expedition bestudeer je alles wat we als mensen maken en delen vanuit verschillende studierichtingen. Aan de hand van keuzethema’s onderzoek je overeenkomsten, verschillen en verbanden tussen de geesteswetenschappen. Daarbij kijk je onder begeleiding van toponderzoekers ook naar bèta- en gammawetenschappen.

 • Locatie: Leiden
 • Taal: Nederlands of Engels (afhankelijk van de groepssamenstelling)
 • Toegankelijk voor: studenten van alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden
Coördinator HC Humanities Lab Expedition

Sven Balfoort en Sieglinde de Horde
honours@hum.leidenuniv.nl

Meer informatie over HC Humanities Lab Expedition

Uitsluitend voor studenten Geneeskunde

In dit programma maak je eerst kennis met de werkzaamheden en carrièremogelijkheden van (arts-)onderzoekers in het LUMC. Acht van hen, veelal hoogleraar, geven een lezing over hun ‘professionele passie’. Daarna kun je kiezen uit:

 • Een MD/PhD-traject, dat je voorbereidt op promotie
 • Een programma in de biomedische wetenschappen
 • Een programma in klinisch epidemiologisch onderzoek
 • Het verrichten van onderzoek op eigen initiatief

Info

 • Locatie: Leiden
 • Taal: Nederlands
 • Toegankelijk voor: Geneeskundestudenten
Coördinator HC Geneeskunde

dr. Nelleke Gruis
gruis@lumc.nl

Meer informatie over HC Geneeskunde

Locatie: Den Haag

De huidige maatschappelijke uitdagingen vereisen nieuwe denkers, potentiële leidende experts en publieke leiders om crises op mondiaal en lokaal niveau op te lossen. Deze Honours Track heeft als doel studenten voor te lichten over hoe actuele (wicked) problemen zich afspelen tussen overheid, wetenschap en samenleving en hen de vaardigheden te geven om sommige van deze kwesties zowel theoretisch als praktisch aan te pakken. 

Het programma is Engelstalig en is gebaseerd op interactieve activiteiten, zoals bezoeken aan het Europees Parlement en andere (openbare) organisaties in Brussel, evenals simulatiegames en een opdracht voor de gemeente Den Haag.

 • Locatie: Den Haag
 • Taal: Engels
 • Toegankelijk voor: studenten van alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden
Coördinator HC Tackling Global Challenges

drs. Annette Righolt
a.j.e.righolt@fgga.leidenuniv.nl

Meer informatie over HC Tackling Global Challenges

Uitsluitend voor studenten Rechtsgeleerdheid en Criminologie

In dit traject krijg je veel vrijheid om te kiezen uit een gevarieerd vakkenaanbod. Onderwerpen als mediation, diversiteit in mensenrechten en mensenhandel komen aan bod. De vakken vormen een verdieping of een verbreding ten opzichte van de vakken van jouw studie. Je leert op die manier over bestaande grenzen van de studie en het vakgebied heen te kijken.

 • Locatie: Leiden
 • Taal: Nederlands
 • Toegankelijk voor: studenten opleidingen Rechtsgeleerdheid en Criminologie
Coördinator HC Law

mr. Klaas Boonen en drs. Marleen Fleer
honours@law.leidenuniv.nl

Meer informatie over HC Law

In dit programma bestudeer je de interactie tussen wetenschap en samenleving. Je gaat in gesprek met prominente wetenschappers, leert studenten van andere opleidingen kennen en werkt met hen samen. Zo leer je een probleem vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Je vergroot je kennis over belangrijke kwesties in de maatschappij en hoe deze onderzocht worden. Je werkt aan vaardigheden als in dialoog gaan, toegankelijk schrijven, presenteren, samenwerken, analytisch denken en wetenschappelijk onderzoeken.

 • Locatie: Leiden
 • Taal: Je kunt dit traject zowel in het Nederlands als het Engels volgen
 • Toegankelijk voor: studenten van alle bacheloropleidingen Universiteit Leiden
Coördinator HC Sociale Wetenschappen

dr. Nienke van der Heide
honoursfsw@fsw.leidenuniv.nl

Meer informatie over HC Wetenschap & Samenleving

Uitsluitend voor studenten van de bètaopleidingen en biomedische wetenschappen en bèta-georiënteerde studenten Archeologie, Psychologie en Geneeskunde

Het programma bestaat onder meer uit lezingen, werkgroepen en colleges met gastdocenten. Onder begeleiding van een persoonlijke coach maak je een keuze uit onderwerpen als duurzaamheid, medicijnen en wetenschapscommunicatie.

Daarnaast doe je bijvoorbeeld een onderzoeksproject in het laboratorium van het LUMC of de Faculteit voor Wiskunde en Natuurwetenschappen, of loop je stage in het Bio Science Park.

 • Locatie: Leiden
 • Taal: Nederlands
 • Toegankelijk voor: studenten van de bètaopleidingen en biomedische wetenschappen en bèta-georiënteerde studenten Archeologie, Psychologie en Geneeskunde
Coördinator HC Bèta & Life Science

Mionne Laman
honourscollege@edufwn.leidenuniv.nl

Meer informatie over HC Bèta and Life Science

Wanneer?

Je kunt op twee momenten starten met een  facultair traject:

 • In het tweede semester van je eerste studiejaar
 • Bij de start van je tweede studiejaar

Je doorloopt het programma afhankelijk van je startmoment dus in 2 of 2,5 jaar. Het programma is zo ingericht dat je het tijdens je bacheloropleiding kunt volgen zonder dat je daardoor langer over je studie doet.

Het traject is over het algemeen te combineren met andere studie-activiteiten, zoals een verblijf  in het buitenland of een stage. Overleg met je honourscoördinator hoe je dit kunt inpassen.

Certificaat

Als je het Honours College-traject succesvol doorloopt krijg je een certificaat en vermelding op het diplomasupplement. Voorwaarde hiervoor is dat je zowel je bachelor als het traject binnen 3 jaar afrondt, en dat je cijfergemiddelde voor je bachelor een 7 of hoger is.

Zittende Honours College FSW studenten

Ben jij een Honours College FSW student? Dan vind jij al jouw informatie op Blackboard

Geïnteresseerd?

Het Honours College FSW (HC FSW) biedt jou een interactief traject naast je reguliere Bachelorprogramma.

Het HC FSW traject Wetenschap & Samenleving is bestemd voor studenten die:

 • De wereld willen zien vanuit het perspectief van verschillende wetenschappelijke disciplines;
 • Hun eigen motieven en idealen voor de toekomst willen verkennen en verankeren;
 • Hun kennis daadwerkelijk toe willen passen op actuele onderwerpen in wetenschap en samenleving.

Uitgangspunt is dat jij zelf de eigenaar bent van je professionele toekomst. Het doel van je universitaire studie en kennisvergaring ligt ver voorbij je diploma. Uiteindelijk zal jij jouw plaats in de wereld in gaan nemen. Daarvoor is een helder beeld nodig van jouw eigen passie en missie, gecombineerd met wat er nodig en mogelijk is in wetenschap en maatschappij.

Programma

In het 1e jaar (5EC) ontwikkel je professionele vaardigheden die je nodig hebt om als expert deel te kunnen nemen aan een denktank. In interactie met experts en medestudenten leer je door doen en reflectie.

Het 2e jaar (15EC) begint met een tweedaagse excursie op Texel. Daarnaast stel je een pakket samen uit Honourscursussen zoals Journalism and New Media, Philosophic Considerations en Juvenile Delinquency, een keuzevak binnen of buiten je eigen studie en een stage in de praktijk van jouw vakgebied.

In het 3e jaar (10EC) volg je een Honours Class van de universiteit, breid je je scriptie uit met extra onderzoek en presenteer je de opgedane kennis op de Honoursconferentie.

Stroom je in jaar 2 in, dan volg je in het 3e jaar 15EC in plaats van 10EC.

In dit traject kijken we naar wetenschappelijk onderzoek en de manier waarop dit de samenleving beïnvloedt. Samen met studenten van andere opleidingen werk je aan oplossingen voor actuele maatschappelijke problemen. Je gaat hierbij in gesprek met prominente wetenschappers en experts uit de samenleving.

Samenstelling traject

De deelnemer aan het Wetenschap & Samenleving besteedt in totaal 30 EC aan het traject waarvan:

 • Jaar 1: Social Science Lab (5 EC)
  In het eerste jaar word je klaargestoomd om plaats te nemen in een expertdenktank. Je start met het in kaart brengen van jouw eigen motieven, interesses, competenties en beeld van de toekomst. Ook onderzoek je jouw rol in samenwerken en ontwikkel je vaardigheden om eventuele conflicten op te lossen. Vervolgens ontmoet je verzorgen prominente wetenschappers en experts uit de samenleving die je helpen inhoudelijke expertise op te bouwen rond actuele problematiek. Met deze kennis ga je binnen een denktank aan de slag en ontwerp je een effectieve interventie. De workshop 'Omgaan met Stress' helpt je om bewust en met aandacht in het leven te staan en ook in stressvolle situaties te kiezen voor wat je graag wilt en wat goed voor je is.

  Programma Jaar 1 (2018-2019, Engelstalig)
   
 • Jaar 2: Keuzeprogramma Wetenschap & Samenleving (15 EC)
  In september ga je op een tweedaagse excursie naar Texel. Hierbij leer je je mede-Honoursstudenten beter kennen en werk je aan ideeën voor een duurzame universiteit. Thema's dit jaar zijn:

  • Sustainability and Health
  • Adults and Children in a Polarising World
  • Human Aspects of Robotisation
 • Ook ga je in het tweede jaar verder met persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast stel je een pakket van cursussen samen rondom jouw thema, bijvoorbeeld op het gebied van journalistiek schrijven, filosofie of jeugdcriminaliteit. Je kunt stage lopen binnen het door jou gekozen themagebied. Ook volg je een keuzevak binnen of buiten je eigen studie.

  Programma Jaar 2 (2018-2019, Engelstalig)
   
 • Jaar 3: Interdisciplinair Honours aanbod (10 EC)
  In je derde Bachelor jaar volg je één van de Honours Classes van de universiteit. Je kiest uit een breed aanbod van deze interdisciplinaire modules. Je breidt ook je bachelorproject uit door mee te werken aan een lopend onderzoek of door zelf extra onderzoek te doen.  Je sluit het jaar af met een presentatie van de opgedane kennis op de Honoursconferentie.

  Wil je in het derde jaar voor je studie naar het buitenland? Dat is geen probleem! Op de plaats van bestemming kun je vaak ook een extra vak volgen om toch aan je benodigde Honours EC’s te komen.

De voertaal in het Honours College is Engels. Bij bijeenkomsten met alleen Nederlandstaligen wordt Nederlands gesproken. Ook kunnen opdrachten - in overleg met de docent - vaak in het Nederlands worden gemaakt.

 • Overtuigende motivatie voor deelname aan het Honours onderwijs;
 • Nieuwsgierigheid, een open houding en zelf-reflectief vermogen;
 • Een GPA van 7,5 of hoger:
 • Je studeert nominaal. 

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie