Universiteit Leiden

nl en

Overige klachten

Als je een klacht hebt, controleer dan eerst of deze onder een van de volgende categorieën valt en lees het betreffende advies:

Overige klacht?

Als je klacht niet onder een van deze categorieën valt, kun je in plaats daarvan de regeling overige klachten raadplegen.

Klachten, opmerkingen en vragen

Ook als je studeert aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, is het goed om eerst te kijken of je klacht, opmerking of vraag past binnen een van de centrale loketten.

Lees onder de poster verder.

poster met tips om samen problemen op te lossen
Download en bekijk de poster 'Zo los je het samen op' (PDF)

Klachten over onderwijs en faciliteiten

Voor de meeste klachten is het goed om eerst met de betreffende docent of begeleider in gesprek te gaan. Meestal kunnen jullie er samen goed uit komen, en kun je uitleg krijgen over waarom een bepaald besluit is genomen, hoe iets tot stand is gekomen en wat de opties zijn om de situatie op te lossen. Vanuit de faculteit moedigen we je van harte aan om open een gesprek te voeren en actief samen te zoeken naar een constructieve oplossing.

Tip: loop liefst eerst eens langs bij de docent om het persoonlijk uit te spreken. Per mail kunnen zaken toch anders overkomen. Meestal is het ‘live’ zo opgelost!

Klachten over je studieproces

In eerste instantie is je studieadviseur het aanspreekpunt voor zaken die gaan over de manier waarop je studeert. Bijvoorbeeld over je planning, een rooster wat niet goed werkt voor jou, als er iets aan de hand is met je keuzeruimte of je vrijstelling, of je stage. Je studieadviseur kan ook adviseren over situaties die ontstaan met een docent of begeleider.

Tip: maak gebruik van de inkijkmomenten van tentamens. Hier krijg je de gelegenheid om vragen te stellen over je tentamen en hoe de beoordeling ervan in elkaar steekt.

Bemiddeling door POPcorner

Vind je het lastig om zelfstandig het gesprek aan te gaan met een docent of begeleider? Je kunt bij POPcorner terecht om bemiddeling aan te vragen. Er kijkt dan iemand met je mee naar je situatie en deze persoon adviseert over wat je het beste kunt doen. Is het inderdaad nodig om een gesprek aan te gaan, dan kan er iemand met je mee als onafhankelijkde derde. Dit zorgt ervoor dat de emoties niet te hoog oplopen en dat beide partijen op een prettige manier hun blik op de situatie kunnen toelichten. Door een onafhankelijke derde in te schakelen komt iedereen aan bod en kan er op een positieve manier gewerkt worden aan een oplossing die voor iedereen werkt.

Escalatie

Kom je er ook met de hulp van je studieadviseur en de POPcorner niet uit met je docent of begeleider? De studieadviseur of de POPcorner kunnen je uiteindelijk doorverwijzen naar de klachtencoördinator FSW. Deze noteert je klacht en gaat aan de slag ermee om te zorgen dat er alsnog een passende oplossing komt. De klachtencoördinator is gebonden aan de Regeling Overige Klachten. Deze regeling draagt zorg voor een correcte afhandeling van je klacht, waar op universiteitsniveau van rechtswege afspraken over zijn gemaakt. Lees hier hoe het indienen van een klacht via de klachtencoördinator werkt.

Ga dus te allen tijde eerst langs bij je studieadviseur of de POPcorner. In veel gevallen is directe escalatie namelijk niet nodig.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.