Universiteit Leiden

nl en

Mentor of tutor

Als onderdeel van het Leids studiesysteem wordt ervoor gezorgd dat je als eerstejaars bachelorstudent goed wordt opgevangen en begeleid. Deze begeleiding bestaat onder andere uit een tutoraat bij je faculteit of opleiding.

Tutorgroep

Je krijgt als eerstejaarsstudent een student als mentor en een docent als tutor om je wegwijs te maken in de nieuwe studie en stad. De tutorgroepen bestaan uit tien tot vijftien studenten.

Tutor

Je tutor is een docent die je gedurende het eerste studiejaar begeleidt bij het aanleren van belangrijke academische vaardigheden.

Mentor

Je mentor is een ouderejaarsstudent die je wegwijs maakt, raad geeft en je eerste aanspreekpunt kan zijn in geval van studieproblemen of persoonlijke omstandigheden, om je zo nodig door te verwijzen naar andere personen of instanties.

Introductieprogramma

De invulling van het mentor en tutorsysteem verschilt per opleiding. Naast kennismaken met elkaar krijg je ook tips voor (online) studeren en over het studentenleven. Je mentor maakt  je wegwijs in de universitaire  voorzieningen, zoals de UB, en laat zien hoe onderwijstools als Brightspace werken. Daarnaast is er aandacht voor inclusiviteit en voor je mentale gezondheid. Ook aan bod komen studievaardigheden, loopbaanmogelijkheden en ondersteuning van studenten die vragen of problemen hebben. 
 

Mentoren & tutoren

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Docentmentor en studentmentor

De opleiding Biomedische wetenschappen kent een uitgebreid mentoraat voor de eerstejaars studenten. Iedere werkgroep/mentorgroep (max. 15 studenten) heeft een  docentmentor en een studentmentor. Deze duo’s bieden met diverse studiebegeleidingsactiviteiten ondersteuning aan de eerstejaars waardoor de studenten zich thuis voelen in de nieuwe omgeving en ze leren om te gaan met de eisen die vanuit de universiteit aan hen worden gesteld.

De studentmentor is een tweede- of derdejaars student en is een laagdrempelig aanspreekpunt en bespreekt als ervaringsdeskundige studie gerelateerde onderwerpen met de mentorgroep. De docentmentoren zijn de docenten van het BAST-lijnonderwijs en begeleiders van de jaaropdracht. Het doel van het docentmentoraat is het begeleiden van de studenten tijdens hun studie en om te voorzien in informatie over het beroepsperspectief van de studenten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.