Universiteit Leiden

nl en

Diversiteit en inclusie

De Universiteit Leiden is toegewijd aan het bijdragen aan een inclusieve gemeenschap, waar elke student en medewerker zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt. Heb je vragen over diversiteit en inclusiviteit? Of ben je op zoek naar advies, ondersteuning of contact? Kom erachter naar wie je toe kunt stappen binnen de Universiteit Leiden.

Expertisebureau Diversiteit en Inclusie

Het Expertisebureau Diversiteit en Inclusie (D&I) van de Universiteit Leiden adviseert faculteiten, instituten en opleidingen over hun benadering van diversiteit en inclusie. D&I verschaft trainingsprogramma’s, richtlijnen, en informatie om medewerkers en studenten in staat te stellen bij te dragen aan een inclusieve leer- en werkomgeving. Zij zijn de schakel tussen de gemeenschappen, het beleid en de administratie. Schroom niet om contact op te nemen voor elke vraag over het onderwerp diversiteit en inclusiviteit. Neem direct contact op met het Expertisebureau D&I of volg ze op Instagram om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en activiteiten.

Contact op jouw faculteit

Daarnaast zijn er vele initiatieven en contactpunten op jouw faculteit, waaronder POPcorners voor eerstejaarsstudenten, D&I-coördinatoren en beleidsadviseurs. Bekijk voor meer informatie het tabblad van jouw faculteit of opleiding of de pagina D&I bij de faculteiten.

Netwerken en gemeenschap

Er zijn vele studenten- en medewerkersnetwerken op de Universiteit Leiden, die een actieve rol spelen in community building en diversiteits- en inclusiezaken. Ze bieden veilige ontmoetingen en organiseren sociale activiteiten, academische gesprekken, panels en andere evenementen.

Middelen en faciliteiten

Het Expertisebureau D&I ontwikkelt een aantal (hulp)middelen op het gebied van diversiteit en inclusiviteit.

  • Op de pagina D&I faciliteiten en diensten kun je informatie vinden over faciliteiten, zoals genderneutrale toiletten, verzorgingsruimtes en stilteruimtes.
  • Op de pagina locaties vind je informatie over de toegankelijkheid van de universitaire gebouwen.
  • De Ongehinderd-app biedt informatie over de toegankelijkheid van een selectie gebouwen in jouw omgeving. Klik op Gemeente (rechts bovenin het scherm) om informatie te vinden over jouw gemeente.

Namen en voornaamwoorden bij voorkeur

De Universiteit Leiden adviseert medewerkers en studenten om de geprefereerde aanspreekvorm te gebruiken en om genderneutrale aanhef te gebruiken in formele en geautomatiseerde communicatie.

  • Je kunt informatie over het bijwerken van je voorkeursnaam in de systemen van de Universiteit Leiden vinden op de pagina Je persoonlijke gegevens wijzigen. Nadat je eenmalig je voorkeursnaam hebt bijgewerkt, wordt dit zichtbaar in alle universitaire systemen.
  • De voornaamwoordenbrochure geeft handige tips over het gebruik van genderinclusieve voornaamwoorden.
  • Genderinclusiviteit is ook onderdeel van de schrijfrichtlijnen van de Universiteit Leiden.

Meer over D&I op de Universiteit Leiden

In het dossier Diversiteit en Inclusie lees je meer over de visie van de Universiteit Leiden op diversiteit en inclusiviteit. Je kunt hier ook nuttige (hulp)middelen en informatie vinden over aankomende activiteiten en evenementen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.