Universiteit Leiden

nl en

'Beperking'?

'Voor sommigen betekent het woord beperking dat ze 'niet kunnen' of minder capabel zijn dan anderen. Sommige mensen beweren dat ze geen beperking hebben, maar in plaats daarvan 'beperkt' worden door de wereld om hen heen als die niet gebouwd is met toegankelijkheid in gedachten.

Dit wordt het sociale model van beperking genoemd. De term 'andersvalide' ligt ook gevoelig omdat sommigen die betuttelend en onnauwkeurig vinden.'

Bron: NHS Digital's Ability Network

De taal die we gebruiken om naar onszelf en anderen te verwijzen is belangrijk. Het vormt onze perceptie van mensen. De taal die we als samenleving gebruiken om personen met een beperking aan te spreken leidt tot veel discussie, zowel onder personen met als zonder beperking. Dit debat beïnvloedt ook de manier waarop de Universiteit Leiden communiceert met haar medewerkers en studenten.

Je wil dat mensen zich aangesproken voelen en met respect behandeld worden. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat medewerkers en studenten relevante informatie die ze zoeken snel kunnen vinden.

Daarom koos de Universiteit Leiden voor een mix van een Person-first en Identity-first aanpak. Dit zijn twee gangbare manieren die de realiteit van de beperking omarmen en tegelijkertijd de persoon die de beperking heeft benadrukken. Dit werd besloten op basis van feedback van studenten en medewerkers met een beperking.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.