Universiteit Leiden

nl en

Studeren met een functiebeperking

Wat is een functiebeperking

Een functiebeperking is een lichamelijke of geestelijke beperking die je belemmert in je functioneren. Zoals bijvoorbeeld:

  • een visuele, auditieve of lichamelijke beperking
  • een leerstoornis (bijvoorbeeld dyslexie)
  • een chronische of psychische ziekte

Faciliteiten en ondersteuning

De Universiteit Leiden biedt verschillende faciliteiten en ondersteuning, afhankelijk van jouw behoeften. Klik hieronder op je beperking voor meer informatie op maat.

Fenestra Disability Centre

Het Fenestra Disability Centre geeft advies over alle zaken die te maken hebben met je beperking. Fenestra kan je helpen voorzieningen aan te vragen, maar ook financieel advies bieden en algemene informatie geven om je te helpen je weg te vinden binnen en buiten de universiteit.

Neem zo vroeg mogelijk contact op

We raden je aan om zo vroeg mogelijk contact op te nemen met Fenestra als je studieaanpassingen wilt regelen of gebruik wilt maken van Fenestra’s diensten. Je hoeft niet te wachten tot je met je studie begint.

Jouw beperking

AD(H)D

Autismespectrumstoornis (ASS)

Chronische ziekte

Dyslexie

Gehoorbeperking

Spraakbeperking

Visuele beperking

Overig

Algemeen

Studenten met een functiebeperking zoals dyslexie, ADHD of fysieke problemen, kunnen in aanmerking  komen voor aanvullende tentamenfaciliteiten. Enkele voorbeelden van extra faciliteiten zijn extra tijd of een tentamen op A3-formaat.  

Als u gebruik wenst te maken van de extra faciliteiten, adviseren wij u om zo spoedig mogelijk een afspraak te maken met een van de studentdecanen (Studentencentrum Plexus, Kaiserstraat 25, 071-5278025). U dient de studentendecaan een medische verklaring te verstrekken.  

Indien u daarvoor in aanmerking komt, ontvangt u van de studentendecaan een verklaring waarmee u vervolgens bepaalde tentamenfaciliteiten kunt aanvragen bij uw studieadviseur op de faculteit.   

Let op: voor studenten van andere opleidingen die bij de faculteit Rechten keuze- of minorvakken willen volgen en ook daar gebruik willen maken van extra voorzieningen moeten dit tijdig (voordat de aanmeldperiode voor het tentamen is gesloten) aanvragen bij de studieadviseur van deze faculteit met de verklaring van de studentendecaan.

Aanmelden extra faciliteiten

Om gebruik te kunnen maken van de extra tentamenfaciliteiten, volstaat een aanmelding door uzelf in MyStudymap voor het desbetreffende tentamen op de reguliere tentamenlocatie. LET OP: met de komst van MyStudymap is er iets gewijzigd in de aanmeldprocedure voor tentamens. Je doet eerst een voorinschrijving in MyStudymap voor het tentamen. Maar je dient ook nog je deelname aan het tentamen te bevestigen via MyStudymap. Anders word je de 9e dag voor het tentamen uitgeschreven. 

Vanwege organisatorische redenen geldt hierbij een aanmelddeadline van 10 kalenderdagen. Dit is dezelfde termijn die geldt bij alle tentamenaanmeldingen in MyStudymap voor iedere student. 

Berichtgeving over tentamens inclusief extra faciliteiten

Wanneer u zich tijdig in MyStudymap voor een tentamen hebt aangemeld EN bevestigd, ontvangt u enkele dagen  voor het tentamen van het OIC een bericht op uw umail-adres met informatie over de locatie waar u voor het tentamen wordt verwacht. De datum en aanvangstijd zijn altijd gelijk aan die van het reguliere tentamen.

Afmelding

Bent u niet in de gelegenheid om deel te nemen aan het tentamen, dan dient u zich zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 3 werkdagen vóór de tentamendatum, af te melden door middel van een e-mailbericht aan het Onderwijs Informatie Centrum.  

Vermeld in uw mail:
-         Onderwerp regel: 'afmelden tentamen extra tijd/faciliteiten'
-         Naam
-         Studentennummer
-         Tentamen (inclusief studiegidsnummer en datum)  

Afmeldingen worden zorgvuldig bijgehouden. Meldt u zichzelf niet af, dan bestaat het risico dat u geen gebruik meer mag maken van de extra faciliteiten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.