Universiteit Leiden

nl en

Wanneer en waarheen?

Om te beginnen zet je op een rijtje wat je wilt. Iedere keuze is namelijk verbonden aan specifieke eisen. Je moet je goed oriënteren, veel regelen en er in je studieplanning rekening mee houden.

Wanneer?

Naar het buitenland gaan kan tijdens je bacheloropleiding, masteropleiding, of na afronden van je studie. De mogelijkheden op een rij:

Tijdens de bacheloropleiding

De meest voor de hand liggende periode om naar het buitenland te gaan is tijdens de bacheloropleiding. In de vrije keuzeruimte ben je tamelijk vrij in de vakken die je kunt volgen en de studiepunten die je in het buitenland haalt tellen bijna altijd mee voor je studie in Leiden. 

Tijdens de masteropleiding 

Met name studenten die een (research) master van twee jaar doen wordt geadviseerd om naar het buitenland te gaan. Tijdens je master verdiep je je meer in het onderwerp van je studie en is een buitenlandverblijf dus erg waardevol. Ook studenten die een masteropleiding van één jaar doen, kunnen naar het buitenland. Dit is wel iets lastiger. Als je niet weet wanneer je het beste weg kunt, neem dan contact op met je studieadviseur

Na je studie 

Je kunt er ook voor kiezen om na je studie naar het buitenland te gaan om bijvoorbeeld een (extra) masterprogramma te doen. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Lees daarom de informatie over een volledige masteropleiding in het buitenland goed door.

Waarheen?

Als je in Europa wilt blijven, dan gelden er in de regel andere procedures dan als je naar een land buiten Europa wilt. Dit geldt met name voor uitwisselingsprogramma's.

De website van het EP Nuffic is erg handig om breed te zoeken naar mogelijke bestemmingen. Als je een bepaald land in gedachten hebt kun je gerichter zoeken.  
   
Je kunt ook zoeken naar alle uitwisselingsprogramma’s van de Universiteit Leiden.

Veilige bestemming
Je mag niet voor je studie naar of door een regio reizen die van het ministerie van Buitenlandse Zaken een code oranje of rood heeft gekregen. Check altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om te kijken of het land waar je naartoe wilt gaan veilig is.

Verder oriënteren

Een goede voorbereiding begint met een bezoek aan het jaarlijkse Study Abroad Festival. Ieder najaar organiseert de Universiteit Leiden deze bijeenkomst. Je ontvangt informatie over de mogelijkheden, procedures, deadlines en praktische zaken die bij een studie in het buitenland komen kijken. Je ontmoet studenten die net terug zijn van hun buitenlandavontuur en die je alles over hun ervaringen kunnen vertellen. Zo kun je je goed voorbereiden op een periode in het buitenland.

Op de studentenwebsite van de Universiteit Leiden vind je meer informatie over het financiële plaatje. Verder zijn er veel websites waarop je informatie kunt vinden over alles wat met studeren in het buitenland te maken heeft:

 • EP Nuffic: hier vind je veel informatie over stage, beurzen en landen;
 • Fulbright Center: speciaal voor studenten die in de Verenigde Staten willen studeren of onderzoek doen;
 • AIESEC: een organisatie die je ondersteuning kan bieden bij het vinden van een stage;
 • Wilweg.nl: een verzamelwebsite die laat zien welke mogelijkheden er allemaal zijn voor een periode in het buitenland.

​Op de facultaire tabbladen vind je opleidingsspecifieke informatie. 

Studentuitwisseling

Een van de manieren om naar het buitenland te gaan is als uitwisselingsstudent. Je gaat dan naar een universiteit toe waarmee de Universiteit Leiden een uitwisselingsovereenkomst heeft afgesloten. De universiteit in het buitenland stuurt dan tegelijkertijd een student naar Leiden toe.

Het grote voordeel van zo’n uitwisseling is dat je student blijft aan de Universiteit Leiden. Je hoeft dus geen (extra) collegegeld te betalen aan de buitenlandse gastuniversiteit.

Hoe werkt het?

In het kort zijn dit de belangrijke kenmerken van uitwisseling en jouw status als uitwisselingsstudent:

 • Je dient een aanvraag in om als uitwisselingsstudent naar een partneruniversiteit te gaan;
 • Vanwege een beperkt aantal uitwisselingsplekken per partneruniversiteit is het aanvraagproces competitief en is een plek niet gegarandeerd;
 • Op basis van je aanvraag word je na een positieve beoordeling geselecteerd en vervolgens genomineerd door de Universiteit Leiden;
 • Terwijl je in het buitenland studeert moet je ingeschreven blijven staan als student aan de Universiteit Leiden;
 • Als uitwisselingsstudent betaal je collegegeld aan de Universiteit Leiden. Je betaalt dus geen collegegeld aan de buitenlandse gastuniversiteit;
 • Je kan studiepunten krijgen voor behaalde vakken in het buitenland. De examencommissie van jouw opleiding moet dan wel eerst goedkeuring geven voor het vakkenpakket dat je in het buitenland wilt gaan volgen.

Voor wie?

Mits jouw studieprogramma dit toelaat, kan je als bachelor- of masterstudent een aanvraag indienen om naar het buitenland te gaan als uitwisselingsstudent. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet je:

 • ingeschreven staan als voltijdstudent aan een van de bachelor- of masterprogramma’s van de Faculteit der Geesteswetenschappen;
 • je propedeuse hebben gehaald;
 • een bepaald cijfergemiddelde hebben wanneer je je aanvraag indient.

Let op: iedere partneruniversiteit heeft maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Zelfs als je aan deze eisen voldoet is het om die reden helaas geen garantie dat je een plek aangeboden krijgt. Dit geldt uiteraard niet als buitenlandverblijf op basis van uitwisseling verplicht is.

Waarheen?

Binnen Europa: Erasmus+ programma

De uitwisselingsovereenkomsten binnen Europa zijn opgesteld tussen bepaalde opleidingen van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Ben je bijvoorbeeld student Frans, dan kan je, als je aan alle eisen voldoet, een aanvraag indienen voor die universiteiten waar de bacheloropleiding Franse taal en cultuur een overeenkomst mee heeft gesloten. 

Deze uitwisselingsovereenkomsten zijn opgesteld binnen het zogenaamde Erasmus+ programma. Studenten die hiervan gebruik maken, mogen een Erasmus+ beurs aanvragen.  

De contactpersoon voor studenten die in het kader van Erasmus+ naar het buitenland willen gaan, is de Outbound Student Advisor, Karin Aalderink.

Buiten Europa

De uitwisselingsovereenkomsten buiten Europa  zijn opgesteld op centraal niveau. Dit zijn de zogenaamde universiteitsbrede overeenkomsten. Dat betekent dat alle studenten van de Universiteit Leiden (dus ook rechtenstudenten of studenten pedagogiek) een aanvraag kunnen indienen voor een uitwisselingsplek aan een van die universiteiten.

De contactpersoon voor de universiteitsbrede overeenkomsten is de International Programmes Officer, Gaye Eksen.

BA International Studies

Voor de studenten van de bacheloropleiding International Studies gelden andere processen, opties en deadlines. Voor meer informatie kijk je op de BAIS Study Abroad pagina’s.

Aanmelden en deadline

Aanmelden kan online via een digitaal aanmeldingsformulier. Hou rekening met de deadline! Aanvragen die na de deadline zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen. Alle informatie (inclusief links) is op de Engelstalige website van het Humanities International Office (outgoing) te vinden.

Meer informatie

Opties, eisen, deadlines, processen en links naar de aanmeldingsformulieren zijn te vinden op de Engelstalig website van het Humanities International Office (outgoing).

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie