Universiteit Leiden

nl en

Inschrijven voor vakken en tentamens

Verplicht voor alle onderdelen

Je moet je inschrijven voor alle onderdelen van je vakken, zoals hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Dit geldt zowel voor de verplichte onderdelen van je opleiding als voor studieactiviteiten binnen je keuzeruimte. Zonder inschrijving kun je niet deelnemen.

Uitzonderingen

Ben je een premaster student of gaststudent (je bent bij een andere universiteit ingeschreven) dan verloopt jouw inschrijving anders. Je ontvangt hierover bericht.

Plannen en inschrijven via MyStudymap

Je schrijft je in via MyStudymap. In dit systeem kun je je inschrijving van tevoren ook plannen. Zo kun je op je gemak alles klaarzetten en je bij de start van de inschrijfperiode in één keer inschrijven voor al je vakken. Let op: je planning is geen (voor)inschrijving en biedt dus géén garantie op een plek.

Tentamens: voorinschrijving bevestigen

Als je je inschrijft voor een (deel)tentamen of (deel)toets is dat slechts een zogeheten voorinschrijving. Je moet hierna je deelname nog bevestigen in MyStudymap.
Dit kun je tot uiterlijk tien dagen voor de toets doen. Je ontvangt hierover ook bericht. Als je je deelname niet op tijd bevestigt, kun je niet meedoen aan het tentamen en word je automatisch uitgeschreven.

Hoe het werkt

Bekijk de uitleg en veelgestelde vragen over plannen en inschrijven in MyStudymap.

Wanneer?

Plannen

Collegejaar 2023-2024
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor & master Vanaf 22 juni 2023 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor & master Vanaf 15 november 2023 om 13.00 uur

Inschrijven

Collegejaar 2023-2024
Waarvoor Wie Wanneer
Eerste semester Bachelor Vanaf 11 juli 2023 om 13.00 uur
Master Vanaf 12 juli 2023 om 13.00 uur
Tweede semester Bachelor Vanaf 12 december 2023 om 13.00 uur
Master Vanaf 13 december 2023 om 13.00 uur

Deadline

De uiterste inschrijfdatum vind je in de vakinformatie in de studiegids. Voor de meeste vakken kun je je inschrijven tot 14 dagen voor de start van het onderwijs.

Bij drukte: ticketsysteem

Op drukke momenten werkt MyStudymap met een ticketsysteem om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt. Dat werkt als volgt:

 • Als je naar MyStudymap gaat, kom je in een wachtrij. Je ziet op welke plek je in de wachtrij staat en hoelang het ongeveer gaat duren. Je kunt ook instellen dat je een e-mail ontvangt kort voor je aan de beurt bent.
 • Als je aan de beurt bent, heb je tien minuten de tijd om in te loggen. Doe je dan niet, dan krijg je een nieuwe plek in de wachtrij.
 • Als je eenmaal bent ingelogd, kun je gaan plannen en/of inschrijven.

Status van je inschrijving

Op het statusscherm in MyStudymap kun je zien of je ingeschrijving is gelukt. Je krijgt in dat geval ook toegang tot de cursusomgeving in Brightspace en het vak verschijnt in je persoonlijke rooster in MyTimetable. Let op: aan het begin van de inschrijfperiode kan het erg druk zijn. Het kan daarom een paar uur duren voor al je inschrijvingen zijn verwerkt.

Vragen

Inschrijven voor hoorcolleges, werkgroepen en tentamens

Plannen van je studie
Voordat de inschrijfperiode open gaat, kun je je studie voor het komend semester plannen in MyStudymap. Vanuit deze planning kun je je in één keer inschrijven voor alle vakken als de inschrijving van start gaat. Lees meer 
over het verschil tussen plannen en inschrijven.

Gebruikte afkortingen in MyStudyMap (uSis)
studiegidsnr. + H = Lezing of seminar (LEC)
studiegidsnr. + W = Werkgroep of practicum (LAB)
studiegidsnr. + T = Examen of herkansing (TEN) - let op BEVESTIGING DEELNAME
studiegidsnr. + X = Andere werkvorm (paper, groupwork) (OVG)

Voor hoorcolleges (HC), werkgroepen (WG) en tentamens (T) schrijf je je tijdig in via MyStudymap. Niet ingeschreven staan voor een vak(onderdeel) kan betekenen dat je niet mag deelnemen aan de afsluitende tentamens van de cursus. Met het inschrijven voor een tentamen krijg je een zogeheten voorinschrijving. Je moet je deelname aan een tentamen tussen dertig en tien dagen voordat het tentamen plaatsvindt in het studentenportaal bevestigen. Je ontvangt hierover bericht. Als je je deelname niet tijdig bevestigt, kun je niet deelnemen aan het tentamen.

Als je bij een tentamen de aanduiding 101 ziet gaat het over het reguliere tentamen. Staat er 901 dan betreft het een hertentamen. 501 verwijst naar een deeltoets.

Als er meer groepen zijn, kunnen deze nummers een reeks vormen, 101, 102 etc.


Uitzonderingen
Voor alle studenten is het verplicht je in te schrijven voor alle hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. 
Uitzonderingen zijn:

 • Eerstejaarsstudenten: Als nieuwe eerstejaarsstudent hoef je je niet zelf in te schrijven voor de vakken (en onderdelen) van het eerste semester. Dit wordt door de opleiding samen met de studentenadministratie voor je gedaan.
 • Studenten die de opleiding LST volgen: Voor LST studenten geldt dat de inschrijvingen via het Delftse systeem verlopen.
 • Masterstudenten: Bij wijze van uitzondering geldt er voor studiejaar 2022-2023 nog geen verplichte voorinschrijving. Inschrijven blijft verplicht, maar dit hoeft dus nog niet voor de start van een vak. Let op: inschrijving voor tentamens kent wel de reguliere voorinschrijvingsverplichting. 
 • Minor: Voor de vakken en activiteiten die binnen het minor-programma vallen word je, na toewijzing door de opleiding, door de opleiding in samenwerking met de studentenadministratie ingeschreven. Dit geldt in ieder geval voor de FWN-minoren. Voor herkansingen dien je je wel zelf in te schrijven
 • Premaster: Voor de vakken die je moet volgen schrijf je je in via uSis .
 • Gaststudenten met Bewijs Betaald Collegegeld: Voor de vakken die je moet volgen schrijf je je in via uSis .

 

Is er iets fout gegaan bij je inschrijving of ben je te laat met inschrijven?

Geef in de mail altijd je studentnummer op en de titel en uSiscode van het vak waar het om gaat. Geef ook even door welke opleiding je doet.

Beschrijf zo uitgebreid mogelijk wat er niet goed is gegaan en stuur als dat kan een schermafdruk mee van de pagina waar je tegen het probleem bent opgelopen.

Val je onder 1 van deze categorien dan kun je niet inschrijven via MyStudyMap. Je schrijft je in via uSis.

- handleiding inschrijving voor vakken en onderdelen in  usis met behulp  van studieactiviteiten.

Nieuw inschrijfsysteem minoren (30EC varianten)

Nieuw inschrijfsysteem minoren (30EC varianten)
Lees hier hoe je vanaf het volgende studiejaar moet inschrijven voor minoren.

Heb je je al ingeschreven voor een 30EC variant, maar wil je toch liever een 15EC variant doen, neem dan even contact op met de coordinator van de minor en stuur een mail naar minoren@science.leidenuniv.nl. Jouw verzoek zal dan besproken worden en je krijgt daarover bericht.

 

Inschrijven voor 'halve' minoren (15EC)

Wil je niet een hele minor volgen maar een gedeelte (15EC), dan kun je die inschrijving niet doen via het nieuwe systeem EduXchange.

Inschrijving verloopt dan via uSis.

Hieronder staan de mogelijke 'halve minoren' waar je voor kunt inschrijven.

Inschrijven doe je via uSis, via een studieactiviteit. Hier vind je nog een handleiding hoe je met behulp van een studieactiviteit via uSis kunt inschrijven.

Deelname wordt bepaald door de minor-coordinatoren, die daarover met de inschrijvers contact zullen opnemen.

Minor Science, Business and Innovation

- part 1: Management Courses - 4000KSBI1N - studieactiviteit: 14813

- part 2: Entrepreneurship Courses - 4000KSBI2N - studieactiviteit: 14814

 

Minor Sustainable Development

- Big Issues, New Answers    4000KBINAN- studieactiviteit: 14814

 

Minor Quantitative Biology

-    4000KQBITN - studieactiviteit: 14812

 

 

Hieronder worden voor de minoren van W&N de studieactiviteiten aangegeven zodat je via usis kunt inschrijven voor de vakken van FWN-minoren. Als je een regulier FWN student bent, kan het zijn dat de minor al in je studievereisten staat. Dan kun je ook via myStudyMap inschrijven.

Hier vind je nog een handleiding hoe je met behulp van een studieactiviteit via uSis kunt inschrijven.

Minor Biodiversity

Minor Computational Approaches to Disease, Signaling and Drug Targets

Minor Cyber Security Governance Essentials

Minor Data Science and Artificial Intelligence

Minor Human Evolution

Modern Drug Discovery

Minor Molecular Biotechnology

Minor Quantitative Biology

Minor Science, Business and Innovation

Minor Sustainable Chemistry and Biotechnology

Meer informatie over minoren vind je hier.

Heb je een (gewaarmerkte) cijferlijst of een Transcript of Records nodig om elders in te leveren? Je kunt hiervoor terecht bij de Science Studenten Administratie, of per mail een verzoek sturen naar Transcript@science.leidenuniv.nl. Geef in het onderwerp aan voor welke opleiding(en) je het verzoek doet.

Alle informatie over het studentenportaal

Hier vind je alle informatie over MyStudyMap

Inschrijven voor hoorcolleges, tentamens en werkgroepen

Voor alle studenten is het verplicht je in te schrijven voor alle hoorcolleges, werkgroepen en tentamens. Je schrijft je in via MyStudymap.

Uitzonderingen zijn:

 • Eerstejaarsstudenten: Als nieuwe eerstejaarsstudent hoef je je niet zelf in te schrijven voor de vakken (en onderdelen) van het eerste semester. Dit wordt door de opleiding samen met de studentenadministratie voor je gedaan.
 • Studenten die de opleiding LST volgen: Voor LST studenten geldt dat de inschrijvingen via het Delftse systeem verlopen.
 • Masterstudenten: Bij wijze van uitzondering geldt er voor studiejaar 2022-2023 nog geen verplichte voorinschrijving. Inschrijven blijft verplicht, maar dit hoeft dus nog niet voor de start van een vak. Let op: inschrijving voor tentamens kent wel de reguliere voorinschrijvingsverplichting. 
 • Minor: Voor de vakken en activiteiten die binnen het minor-programma vallen word je, na toewijzing door de opleiding, door de opleiding in samenwerking met de studentenadministratie ingeschreven. Dit geldt in ieder geval voor de FWN-minoren.
 • Premaster: Voor de vakken die je moet volgen schrijf je je in via uSis met behulp van studieactiviteiten De benodigde informatie over studieactiviteiten kun je terugvinden in MyTimeTable.
 • Gaststudenten met Bewijs Betaald Collegegeld: Voor de vakken die je moet volgen schrijf je je in via uSis met behulp van studieactiviteiten De benodigde informatie over studieactiviteiten kun je terugvinden in MyTimeTable.

Plannen van je studie
Voordat de inschrijfperiode open gaat, kun je je studie voor het komend semester plannen in MyStudymap. Vanuit deze planning kun je je in één keer inschrijven voor alle vakken als de inschrijving van start gaat. Lees meer 
over het verschil tussen plannen en inschrijven.

Gebruikte afkortingen in MyStudyMap (uSis)
studiegidsnr. + H = Lezing of seminar (LEC)
studiegidsnr. + W = Werkgroep of practicum (LAB)
studiegidsnr. + T = Examen of herkansing (TEN)
studiegidsnr. + X = Andere werkvorm (paper, groupwork) (OVG)

Inschrijven voor hoorcolleges, werkgroepen en tentamens
Voor hoorcolleges (HC), werkgroepen (WG) en tentamens (T) schrijf je je tijdig in via MyStudymap. Niet ingeschreven staan voor een cursus kan betekenen dat je niet mag deelnemen aan de afsluitende tentamens van de cursus. Met het inschrijven voor een tentamen krijg je een zogeheten voorinschrijving. Je moet je deelname aan een tentamen tussen dertig en tien dagen voordat het tentamen plaatsvindt in het studentenportaal bevestigen. Je ontvangt hierover bericht. Als je je deelname niet tijdig bevestigt, kun je niet deelnemen aan het tentamen.

Als je bij een tentamen de aanduiding 101 ziet gaat het over het reguliere tentamen. Staat er 901 dan betreft het een hertentamen. 501 verwijst naar een deeltoets.

Als er meer groepen zijn, kunnen deze nummers een reeks vormen, 101, 102 etc.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.