Universiteit Leiden

nl en

Overige verenigingen

Naast de studieverenigingen kent de Universiteit Leiden ook nog andere verenigingen waar je je verder kunt ontwikkelen en ervaring kunt opdoen die je helpt in je carrière.

Leiden Debating Union

De debatvereniging Leiden Debating Union (LDU) is een internationale vereniging waarin Engels wordt gesproken. Twee keer per week wordt er gedebatteerd in stijl van het Britse Lagerhuis. De reputatie van LDU is zeer goed en veel leden blijven ook na hun studentenlidmaatschap nog actief, zodat er een groot netwerk aan kennis en ervaring ter beschikking staat aan de LDU.

LSBo

De Leidse Studenten Belangenorganisatie (LSBo) vertegenwoordigt Leidse studenten van zowel de Universiteit en Hogeschool Leiden, als ook de Webster University. De LSBo richt zich op speerpunten als een huurteam, een fietsenplan, studentenverzekeringen, studentenpolitiek etc. De LSBo is elk jaar op zoek naar (part-time) bestuursleden, zodat je dus in Leiden belangenbehartiger kunt zijn voor studenten op het gebied van huren, verzekeringen, trainingen en politiek.

LeidenMUN

Het doel van de Leiden Model United Nations Foundation (LeidenMUN) is om studenten op te leiden tot succesvolle afgevaardigden op MUN-conferenties, waarmee studenten direct bekend worden met de wereld van internationale relaties en diplomatie. De stichting biedt een netwerk en een platform voor ambitieuze en talentvolle studenten.

Leidschrift

Leidschrift is een onafhankelijk historisch tijdschrift met als doelstelling het publiceren van geschiedkundige artikelen op wetenschappelijk niveau. De redactie bestaat uit studenten en een docent van het Instituut voor Geschiedenis.

Over Leidschrift

Het tijdschrift verschijnt al sinds 1984 en wordt uitgegeven door stichting Leidschrift. Hiermee wil de stichting bijdragen aan de actuele historiografische discussies en een podium bieden aan een ieder die de geschiedschrijving een warm hart toedraagt. 

Leidschrift verschijnt driemaal per jaar in de vorm van een artikelenbundel met acht à  negen artikelen, gegroepeerd rond een thema. Recente nummers gingen bijvoorbeeld over economische crises (28.2), de kruistochten (27.3), de Amerikaanse verkiezingen (27.2) en de kaapvaart (26.3). Eerdere nummers zijn te vinden in het archief, waar alle artikelen gratis kunnen worden gedownload. Nog beschikbare nummers zijn te verkrijgen in de webwinkel. 

Ga voor een abonnement en meer informatie naar de website van Leidschrift.

Toonaangevende historici

Toonaangevende historici uit binnen- en buitenland, zoals Willem Frijhoff, Peer Vries, Leo Lucassen, Charles Tilly, Jeroen Duindam, Jan Luiten van Zanden en Frits van Oostrom, hebben al bijdragen geleverd aan Leidschrift. Daarnaast krijgt in ieder nummer een veelbelovende student de ruimte om een artikel te publiceren. 

De redactie van Leidschrift wordt gevormd door ouderejaars studenten (Kunst)Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, aangevuld met een docent van het Instituut Geschiedenis.

Meer informatie

Geïnteresseerd in een abonnement op Leidschrift, of wil je de redactie komen versterken? Ga dan naar de website van Leidschrift.

Historische tijdschriften

Wil je naast je studie een historisch tijdschrift lezen? Hier vind je een overzicht van historische tijdschriften.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.