Universiteit Leiden

nl en

Welkom bij de Universiteit Leiden

Binnenkort begint jouw studententijd aan de Universiteit Leiden. Op het tabblad van je faculteit of opleiding lees je wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Binnenkort begint jouw studententijd aan de Universiteit Leiden. Lees hier wat je moet doen om snel je weg te vinden en je optimaal voor te bereiden.

Regelen voor je studie begint

Een introductieprogramma is de beste én de leukste manier om de stad, het studentenleven en je medestudenten te leren kennen!

 • EL CID (Enige Leidse Commissie Introductie Dagen)
  De EL CID-week is het introductieprogramma voor alle eerstejaars in Leiden. Lees meer over EL CID
   
 • HOP  (The Hague Orientation Programme)
  De HOP-week is het introductieprogramma voor bachelor- en masterstudenten (ook internationaal) in Den Haag. Lees meer over HOP
   
 • OWL (Leiden University Orientation Week)
  De OWL is de introductieweek speciaal  voor internationale studenten.  Lees meer over de OWL
   
 • Start je Toekomst
  Start je Toekomst is een programma om studenten die als eerste in hun familie gaan studeren een goed beeld te geven wat het is om te studeren aan de Universiteit. Lees meer over Start je Toekomst

Als student aan de Universiteit Leiden krijg je een studentenaccount (ULCN-account). Dit geeft je toegang tot verschillende systemen en de studieplekken op de universiteit. Je moet je ULCN-account hiervoor eerst activeren.

Lees meer over het ULCN-account

De LU-Card geldt als legitimatiebewijs en geeft je toegang tot verschillende faciliteiten. Je moet de LU-Card zelf aanvragen voor je met je studie start.

Lees meer over de LU-Card

Zorg dat je weet waar je wanneer moet zijn voor je eerste dag begint.

Lees meer over roosters en locaties

Academische jaarkalender

In de Academische jaarkalender vind je belangrijke datums voor studiejaar 2022-2023, waaronder vrije dagen en tentamenweken.

In de Studiegids vind je alle gedetailleerde informatie over de cursussen die je gaat volgen, waaronder de leerdoelen, manier van toetsing en literatuur per vak. Ook vind je hier inschrijfcodes voor vakken en tentamens.

Een globaal overzicht van de opbouw van de bachelor en de vakken die je volgt per semester vind je op de pagina over het studieprogramma van de Bachelor Psychologie.

Via MyStudymap kun je je inschrijven voor vakken en tentamens. Het Instituut Psychologie verzorgt de inschrijving voor de hoorcolleges en werkgroepen in het eerste jaar. 

Als eerstejaarsstudent moet je je wel zelf inschrijven voor tentamens. Op de Bachelor Introductiedag op 5 september wordt uitgelegd hoe je je kunt inschrijven voor tentamens. 

Meer informatie over vakinschrijving vind je op de pagina 'Inschrijven voor vakken en tentamens'.

Boeken

De boeken die je nodig hebt tijdens het eerste blok kun je bestellen via de webwinkel van Studievereniging Labyrint. Je krijgt korting op de boeken als je lid bent van Labyrint. 

Als je verder leest, zie je welke boeken je nodig hebt voor de vakken in het eerste blok. Zoals aangegeven in de vorige paragraaf kun je de boeken online bestellen bij Labyrint. Het is ook mogelijk om je boeken elders te kopen, maar zorg altijd dat de ISBN-code overeenkomt zodat je zeker weet dat je het goede boek koopt. Vaak verschijnen er nieuwe, geüpdatete versies van boeken. Het gebruik van een oudere versie van een boek is op eigen risico aangezien het mogelijk is dat de informatie niet volledig overeenkomt met wat je moet weten.

Inleiding in de Psychologie

 • Gray, P. & Bjorklund, D.F. (2018), Psychology (8th ed.). New York: Worth Publishers. ISBN-10: 1-319-15051-9. ISBN-13: 978-1-319-15051-8.

Geschiedenis van de Psychologie

 • Literatuur beschikbaar via Brightspace (online leeromgeving)

Inleiding in de Methodologie en Statistiek

 • Leary, M.L. (2012) Introduction to Behavioral Research Methods (6th edition). Boston: Pearson. ISBN 978-1-29202-027-3

 • Howell, D.C. (2014/2021). Statistical Methods for Psychology (Leiden edition). Wadsworth: Cengage Learning. ISBN 978-1-4737-8791-9

 • Pallant, J. (2020). SPSS Survival Manual (7th edition). Berkshire: McGraw-Hill. (Ch. 1-8 and 11) ISBN 978-0-03352-4949-7

Kijk op de pagina Boeken en studiemateriaal voor meer informatie en tips over het aanschaffen van je studieboeken. 

Readers

Voor sommige vakken zul je readers nodig hebben. Dit zijn een soort tijdschriften met informatie die je nodig hebt bij vakken. Vaak zijn deze readers ook werkboeken. De readers worden online geplaatst in de online leeromgeving Brightspace.

Begeleiding en advies

In het eerste jaar van je bachelor krijg je een student als mentor en een docent als tutor om je wegwijs te maken in je nieuwe studie en stad. Je ontmoet je studentmentor en tutor tijdens de eerste weken van je studie.

Tutor

Je tutor is een docent die je gedurende het eerste jaar begeleidt bij het aanleren van belangrijke vaardigheden. Dit is de docent voor jou en je tutorgroepje voor het vak Tutoraat Academische Vaardigheden dat je het gehele eerste jaar volgt.

Mentor

Je mentor is een ouderejaarsstudent die je wegwijs maakt binnen de Universiteit Leiden, raad geeft en je eerste aanspreekpunt kan zijn in het geval van studieproblemen of persoonlijke omstandigheden, om je zo nodig door te verwijzen naar andere personen of instanties. Ook geeft de studentmentor onder andere tips en uitleg over het omgaan met studeren, tentamens en de opleidingscultuur.

Bij de studieadviseurs kun je terecht als je tegen problemen aanloopt, zoals studievertraging, of voor vragen over praktische zaken, zoals studieplanning. Op 6 september is er een voorlichtingsbijeenkomst van je studieadviseur. Gedurende het collegejaar is het mogelijk om een persoonlijke afspraak met je studieadviseur te maken.

Bekijk de contactgegevens van de studieadviseurs

Bij het Onderwijs Servicecentrum FSW kun je onder andere terecht met vragen over roosters, cijfers en studieresultaten.

In je studententijd kom je verschillende uitdagingen tegen. Zowel op het gebied van studie als persoonlijke ontwikkeling kun je hier misschien wel wat hulp bij gebruiken. Ontdek hoe je jouw welzijn een boost kunt geven en bij wie je terechtkunt voor ondersteuning. Lees meer over welzijn

Maak kennis met belangrijke faciliteiten

Hier, op de studentenwebsite, vind je eenvoudig praktische informatie over je studie. Door je studie te selecteren krijg je informatie op maat te zien. Bekijk hier hoe je alles uit de website haalt.

Je collegekaart is je bewijs van inschrijving aan de Universiteit Leiden. Deze is digitaal en is te vinden in de Universiteit Leiden-app.

Lees meer over de collegekaart

In uSis worden al je studiegegevens verwerkt, van je inschrijving tot en met je afstuderen.

Lees meer over uSis

Brightspace is de online leeromgeving van de Universiteit Leiden.

Lees meer over Brightspace

Als student van de Universiteit Leiden krijg je een universitair e-mailaccount: uMail. Hier ontvang je alle e-mails vanuit de universiteit. Je kunt ze laten doorsturen naar een eigen e-mailadres.

Lees meer over uMail

Deze app is onmisbaar voor studenten aan de Universiteit Leiden. Je vindt er al je persoonlijke studie-informatie bij elkaar. Eén keer inloggen en je hebt overal en altijd toegang tot je rooster, resultaten, vrije studieplekken en het nieuws.

Download de app

Er zijn verschillende plekken in de faculteitsgebouwen waar je rustig kunt studeren, waaronder in de Bibliotheek Sociale Wetenschappen in het Pieter de la Courtgebouw. Deze bibliotheek heeft 210 studieplekken, waarvan 60 met computer.

Op de website lees je meer over de bibliotheek en andere studiefaciliteiten

Haal meer uit je studententijd

Door lid te worden van een vereniging leer je veel mensen kennen en haal je meer uit je studententijd. Behalve studenten- en studieverenigingen zijn er in Leiden en Den Haag ook andere sociale verenigingen, o.a. op het gebied van sport, religie en cultuur.

Lees meer over de verenigingen

Studievereniging Labyrint

Studievereniging Labyrint is er om je te helpen tijdens je studie. Als lid krijg je korting op studieboeken, samenvattingen, bijlessen en alle activiteiten van Labyrint. Labyrint organiseert ook verschillende activiteiten: van lezingen en congressen tot feesten en sociale activiteiten. Deze activiteiten zijn een goede manier om je medestudenten te leren kennen en vrienden voor het leven te maken.

Labyrint kent weinig verplichtingen, waardoor je zelf kunt bepalen hoe actief je wordt binnen de vereniging. Word je alleen lid voor de kortingen of ga je jezelf inzetten om samen met medestudenten uiteenlopende activiteiten te organiseren? Kijk voor meer informatie op de website van Labyrint.

Als student aan de Universiteit Leiden heb je toegang tot het brede en voordelige sportaanbod van het Universitair Sportcentrum (USC) in Leiden en Den Haag.

Denk mee

Meedenken en -praten over de bacheloropleiding, dat is de taak van de Bachelor Opleidingscommissie (BOC). In de BOC wordt door docenten en studenten kritisch naar het aanpassen en verbeteren van het onderwijsprogramma gekeken. De BOC brengt advies uit aan het opleidingsbestuur. 

Elk jaar worden in september de studentleden van de BOC gekozen. Je kunt je aanmelden als studentlid van de BOC en zo een rol spelen in het verbeteren van het studieprogramma. 

Het Opleidingsbestuur waarborgt de kwaliteit en de organisatie van het onderwijs van de bacheloropleiding
en de masteropleidingen. Het bestuur legt richtlijnen en eisen vast en adviseert het Faculteitsbestuur over de inhoud en inrichting van de bachelor- en masteropleidingen psychologie.

In het Opleidingsbestuur zit, naast de wetenschappelijk directeur en de opleidingsdirecteur, ook een student-lid. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.