Universiteit Leiden

nl en

De Avond van Cleveringa

Datum
woensdag 29 november 2023
Tijd
Bezoekadres
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
Groot Auditorium

Vrijheden onder druk

Op woensdag 29 november 2023 organiseert het Leids Universiteits Fonds de jaarlijks terugkerende Avond van Cleveringa. Op 26 november 1940 hield de Leidse hoogleraar Cleveringa zijn vlammende betoog tegen het ontslag van zijn joodse collega’s door de Duitse bezetter. Ter ere van deze redevoering wordt deze Cleveringabijeenkomst voor studenten georganiseerd. 

Dit jaar is het thema: vrijheid en onderdrukking. De sprekers zullen in gesprek gaan over hoe onderdrukking in verschillende contexten vrijheid kan beperken en wat mogelijke oplossingen hiervoor zijn. De Avond van Cleveringa vindt plaats in het Groot Auditorium van het Academiegebouw, waar professor Cleveringa zelf ook zijn redevoering heeft gehouden. U kunt zich aanmelden via deze link

De sprekers

Boris Dittrich is sinds 2019 lid van de Eerste Kamer voor D66. Daarvoor is hij ook lid geweest van de Tweede Kamer, tussen 2003-2006 zelfs als fractievoorzitter en partijleider. Hij heeft onder andere ook gewerkt als Directeur pleitbezorging Seksuele Minderheden voor Human Rights Watch. Hij zet zich in voor de rechten van de LHBTIQ+ gemeenschap.

Raki Ap komt uit West-Papoea en werkt tegenwoordig als rijksambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Naast zijn inzet voor West-Papoea is hij ook een bekend gezicht in de klimaat- en antiracismebeweging.

Alerk Ablikim is bachelorstudent Global Philosophy aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij activist bij jongerenbeweging Free Uyghur die strijdt voor de rechten en vrijheid van Oeigoeren. Hij loopt op het moment stage bij het Platform Gemeenten en Mensenrechten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Pieter Slaman is de dagvoorzitter van de avond. Hij is universitair docent en universiteits- en onderwijshistoricus, met steun van het A.E. Cohenfonds. Hij schreef ‘In de regel vrij. 100 jaar politiek rond onderwijs, cultuur en wetenschap’; ‘De glazen toren. De Leidse universiteit 1970-2020’ en ‘Staat van de student. Tweehonderd jaar politieke geschiedenis van studiefinanciering in Nederland’. 

Programma

19.30 - 20.00 Inloop met koffie/thee Receptiezaal Academiegebouw
20.00 - 21.30 Paneldiscussie Vrijheden onder druk.

Groot Auditorium Academiegebouw

21.30 - eind Borrel  Faculty Club


Deze avond voor studenten wordt georganiseerd door de studenten van de Commissie Algemene Subsidies StudentenActiviteiten (CASSA).

Aanmelden

Voor het bijwonen van deze avond dien je je aan te melden via het onderstaande formulier.

Aanmelden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.