Universiteit Leiden

nl en

Academiegebouw

Locatie
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Telefoon
071 527 1210

Maandag t/m vrijdag

08:00 - 20:00 uur

Zaterdag en zondag

Gesloten

Parkeerplaats voor gehandicapten

Tegenover Rapenburg 46 (aan de overkant van het water).
Parkeerplaats op de stadskaart

Ingang

De toegangsdeur van het hoofdgebouw staat over het algemeen open, maar opent niet automatisch. De ingang is ca. 80 cm breed. De drempel is ca. 4 cm hoog.

Assistentie

Receptie na binnenkomst rechts.
071 527 1210

Rolstoeltoegankelijke toiletten

In beide vleugels zijn rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig.

Na de hoofdingang langs de receptie ongeveer 6 meter rechtdoor. Het toilet is rechts.

In het auditoriumgebouw: na binnenkomst rechts de receptieruimte diagonaal naar links oversteken. Daarachter in de gang bevindt zich het toilet.

Liften

Er is geen lift in het gebouw met de hoofdingang. Om op de bovenste etages te komen, maakt u gebruik van de lift die toegankelijk is via de ingang tegenover de hoofdingang. Te bereiken door na de ingang rechtsaf te gaan, na ongeveer 10 meter linksaf te slaan. De lift bevindt zich aan het eind van de gang, aan de rechterzijde.

Eventuele obstakels

  • De route naar de entree bestaat uit kasseien.
  • Er is geen hellingbaan.
  • In het pand zijn deuren die met de hand geopend moeten worden. 
  • Sommige etages zijn alleen per trap bereikbaar.

Het aantal parkeerplaatsen van de Universiteit Leiden is beperkt. Heeft u een afspraak met een van onze medewerkers? Deze kan in sommige gevallen een parkeerplaats voor u reserveren.

U kunt ook gebruik maken van de betaalde parkeermogelijkheden in Leiden en Den Haag.

Betaald parkeren

 
Leiden

Den Haag

Dit is het oudste gebouw van de universiteit. Oorspronkelijk was het een kerk die hoorde bij een klooster dat in 1447 was gesticht. Na het Ontzet van Leiden in 1574 nam de overheid klooster en kerk in beslag.

In 1581 betrok de toen zes jaar oude universiteit de kerk. De bijbehorende kloostergebouwen werden afgebroken, totdat in 1591 alleen nog maar enkele fundamenten overbleven. In de eeuwen die volgden werd het Academiegebouw ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Zo verrees in 1632 een klein observatorium op het dak en kreeg het pand in 1670 een toren met een uurwerk. De naastgelegen woonhuizen op nummer 67-71 werden bij het Academiegebouw getrokken. Ondanks alle veranderingen bleef het authentieke karakter van het gebouw altijd bewaard. Het Academiegebouw wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor universitaire ceremonies en bijeekomsten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.