Universiteit Leiden

nl en

Regelen voor vertrek

Predeparture event

Voor studenten die op universiteitsbrede uitwisseling gaan is er in april een verplicht predeparture event. Hiervoor krijg je een uitnodiging per e-mail. Op dit event krijg je informatie over wat je allemaal moet regelen voor vertrek. Daarnaast ontmoet je studenten die al op uitwisseling zijn geweest bij jouw gastuniversiteit. Zo kun je je optimaal voorbereiden!

Als jouw faculteit of opleiding ook een predeparture event aanbiedt, lees je dat op het tabblad van je faculteit of opleiding.

Gezondheid en veiligheid

Bekijk wat je zowel voor als na je vertrek moet doen om te zorgen voor je gezondheid en veiligheid. Vergeet ook niet om je aan te melden voor een informatiebijeenkomst over gezondheid en veiligheid. Meer informatie vind je op de pagina Gezondheid en veiligheid.

Vakken laten goedkeuren

Wil je de studiepunten die je in het buitenland haalt, laten meetellen voor je studie in Leiden? Dan moet je je vakken vooraf laten goedkeuren. In de meeste gevallen doet de examencommissie dat. Bij sommige faculteiten moet je daarvoor bij de buitenlandcoördinator zijn. Bekijk het tabblad van je faculteit of opleiding welke procedure er voor jou geldt.

Verplicht aantal studiepunten

Moet je een verplicht aantal studiepunten halen tijdens je verblijf in het buitenland? Bekijk dan op de wereldkaart of op de website van je gastuniversiteit goed hoeveel vakken je moet volgen. Vraag je buitenlandcoördinator om hulp als je er niet uitkomt.

Begin op tijd

Regel de goedkeuring op tijd. Alleen als je vakken zijn goedgekeurd voor je eraan begint, weet je zeker dat de studiepunten meetellen. Goedkeuring kan wat tijd kosten, dus vraag het zo vroeg mogelijk aan. Bekijk de procedures op het tabblad van je faculteit of opleiding.

Visum

  • Ga na of je een visum nodig hebt. Meestal kan je gastuniversiteit je hierover informeren. Anders kun je het navragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat.
  • Je kunt pas een visum aanvragen nadat je bent toegelaten tot de buitenlandse universiteit.
  • Koop je vliegticket pas nadat je je visum hebt gekregen, of zorg ervoor dat je je reis kunt uitstellen of annuleren.

Woonruimte en contactgegevens

  • In de meeste gevallen kan de gastuniversiteit je informeren of helpen om een een woonruimte te vinden. Soms kun je een kamer krijgen op de campus, soms moet je zelf woonruimte regelen via een contactpersoon. Bekijk de procedures op de wereldkaart of de website van je gastuniversiteit.
  • Voeg zo snel mogelijk je contactgegevens in het buitenland toe aan het study abroad-portaal, onder ‘During your stay’. Je krijgt hierover kort voor je vertrek een herinnering per e-mail. Het is erg belangrijk dat je contactgegevens kloppen, dus werk ze bij als er iets verandert. Zo kunnen we je in geval van nood bereiken.

Onderhuur

Moet je zelf woonruimte regelen? Bekijk dan of je een kamer kunt onderhuren. Een handige, veilige website hiervoor is HousingAnywhere. Je kunt via deze website ook je eigen kamer in Nederland onderverhuren en zo veel geld besparen. Vraag hiervoor wel eerst toestemming aan je verhuurder.

Taal

  • Ga na aan welke taaleisen je moet voldoen. Bij sommige universiteiten moet je een taaltoets doen, zoals IELTS of TOEFL.
  • Twijfel je of je de taal voldoende beheerst? Bij het Academisch Talencentrum kun je een online toets doen om je niveau te bepalen.
  • Een goede manier om de taal (beter) te leren, is eerder naar je bestemming gaan en ter plekke een taalcursus volgen als je daar tijd voor hebt. Je kunt ook een taalcursus volgen bij het Academisch Talencentrum.

Verzekering

  • Ga na of je zorgverzekering ziektekosten tijdens je buitenlandverblijf dekt, en breid je verzekering zo nodig uit. In sommige landen ben je verplicht om een verzekering in het land zelf af te sluiten.
  • Denk ook aan een reis- en annuleringsverzekering, voor o.a. je bagage, extra zorgkosten, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Kijk bijvoorbeeld eens bij AON Student Insurance.
  • Heeft je verzekeraar een telefoonnummer voor noodgevallen? Sla het op in je telefoon.

Internationale student?

Als je een internationale student bent, moet je het volgende regelen voor je kunt vertrekken:

  • Informeer bij de gemeente waar je woont of je je moet uitschrijven.
  • Vraag bij het Visum Team na wat je verblijf in het buitenland betekent voor je verblijfsvergunning.
  • Vraag bij de ambassade of het consulaat van het land van je bestemming na welke visumregels voor jou gelden. De regels voor internationale studenten kunnen anders zijn dan de regels voor Nederlandse studenten.

Internationale kortingskaart

Met een International Student Identity Card (ISIC-kaart) krijg je in meer dan 130 landen voordelen en korting op allerlei producten en diensten, waaronder vliegtickets. Je koopt hem bij ISIC Nederland.

Foto: Stijn Kuipers

Regelen voor alle studenten

Op de Algemeen tab op deze pagina kun je informatie vinden over alle stappen die je moet doorlopen vóór je vertrekt voor je uitwisseling in het buitenland. Denk hierbij aan zaken als Gezondheid en Veiligheid, visa, woonruimte en taaleisen. Neem al deze informatie zorgvuldig door!

Extra informatie/vereisten voor studenten van de faculteit Rechtgeleerdheid

Ben je student bent aan de faculteit Rechtsgeleerdheid? In dat geval kunnen er, naast de algemene informatie, extra zaken of andere stappen zijn waarvan je op de hoogte moet zijn: 

De faculteit Rechtsgeleerdheid organiseert voor vertrek een Hello/Goodbye event waarbij zittende studenten van buitenlandse partneruniversiteiten én uitgaande Leidse studenten worden uitgenodigd en aan elkaar worden gelinkt.

Als je een beurs wilt aanvragen voor je uitwisselingsprogramma, zorg er dan voor dat je op tijd bent met je aanvraag. Sommige beurzen hebben een vroege deadline of kunnen maar één keer per jaar worden aangevraagd, ongeacht of je in het voor- of najaar naar het buitenland gaat. 

Zie de pagina over geldzaken voor meer informatie

Je gastinstelling zal je laten weten waar je informatie over vakken kunt vinden en hoe je vakken kunt kiezen. Houd er bij het kiezen van vakken rekening mee dat je geen vakken mag kiezen die het zelfde beslaan als vakken die al onderdeel zijn van je Leidse curriculum (dubbeling).

Je kunt je studiepunten (ECTS) die je in het buitenland behaald laten erkennen door de faculteit Rechtsgeleerdheid. Dit gaat als volgt:

Bachelor

Binnen je bachelor kun je onderdelen van je Leidse studieprogramma in het buitenland volgen en de studiepunten laten meetellen.

Wanneer je je vakken in de vrije keuzeruimte of als extracurriculair op je cijferlijst wilt opnemen dan hoef je van te voren geen toestemming te vragen. Wel dien je er goed op te letten dat vakken voor de keuzeruimte minimaal (omgerekend) 5 ECTS moeten bedragen. Indien dit niet het geval is dien je van te voren toestemming te vragen aan de examencommissie.

Wanneer je een buitenlands vak in plaats van een Leids vak wilt laten goedkeuren dan dien je van te voren aan de Leidse vakcoordinator de vakomschrijving en eventuele literatuurlijst van het buitenlandse vak voor te leggen en om toestemming te vragen. Indien die verkregen wordt moet Bureau Internationaal Onderwijs daar per email op de hoogte van gebracht worden, wij maken dan een aantekening in uSis hiervan zodat bij terugkomst een en ander makkelijk afgehandeld kan worden.

Master

Ook binnen je Master kun je onderdelen van je Leidse studieprogramma in het buitenland volgen en de studiepunten laten meetellen. Ook hier kun je een Leids vak voor een buitenlands master/graduate vak vervangen, mits er vooraf toestemming is gevraagd aan de vakdocent en de examencommissie, en toestemming is gekregen, en hier een melding van is gemaakt in uSis via Bureau Internationaal Onderwijs. Let op: max 10 ECTS. Zie Regels en Richtlijnen, artikel 4.7.5. Natuurlijk kun je vakken ook als extracurriculaire vakken op je cijferlijst laten vermelden, mits de master/graduate vakken in het buitenland deel uit maken van een erkende academische opleiding.

Ook kun je ervoor kiezen om je scriptie te schrijven in het buitenland (met begeleiding vanuit Leiden).

Summer of winter school vakken? 
Summer (of winter) schools kun je niet mee laten tellen op je curriculum (wel is dit natuurlijk een mooie aanvulling op je CV). Er geldt één uitzondering voor summer schools en dat is voor het Columbia Summer Program: mits je het afsluitend examen hebt behaald, dan kan het het CSP een vrijstelling opleveren voor een keuzevak in de bachelor of in de master.

Pretoria University
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.