Universiteit Leiden

nl en

Markus Davidsen wint Impactprijs 2021

Markus Davidsen, universitair docent Religiewetenschappen, is de winnaar van de Impactprijs 2021. Hij krijgt de prijs van duizend euro voor het materiaal dat hij heeft ontwikkeld voor het middelbareschoolvak Levensbeschouwing.

Markus Davidsen

De Impactprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een wetenschapper die zich in het afgelopen jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het vergroten van de maatschappelijke impact van zijn of haar onderwijs of onderzoek. Behalve Davidsen waren Evert Jan van Leeuwen, Tsolin Nalbantian, Sietze Norder, Benjamin Suchard en Joost Welten genomineerd voor hun bijdragen aan het vergroten en beter zichtbaar maken van hun onderwijs en onderzoek aan de maatschappij.

‘Meest in het oog springende bloem’

De jury stelt dat het ingewikkeld was een keuze uit de zes genomineerden te maken, onder meer omdat nominaties voor losse initiatieven naast nominaties voor oeuvres leken te staan. Desondanks was zij unaniem in haar keuze voor Davidsen. ‘Voor de jury springt echter een bloem uit het boeket van voordrachten het meest in het oog’, schrijft zij, waarna ze de inzet roemt van Davidsen in een langdurige discussie over artikel 23 uit de Grondwet: de vrijheid van onderwijs en het levensbeschouwelijke onderwijs op middelbare scholen. 

Davidsen heeft volgens de jury niet alleen ingespeeld op deze discussie, maar hier ook een oplossing voor geboden door ‘een hedendaagse en naar andere vakken overdraagbare didactiek’ op te stellen en ‘fantastisch lesmateriaal’ te ontwikkelen voor het vak levensbeschouwing in het middelbaar onderwijs. ‘De reikwijdte van de impact die de kandidaat heeft is potentieel enorm, mede door de samenwerking met docenten op middelbare scholen op het terrein van religieonderwijs.’

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.