Universiteit Leiden

nl en

Klimaatactivist Aniek Moonen: ‘Op mijn 24e kan ik al ontzettend veel impact maken’

Geen fulltime baan, maar fulltime vrijwilligerswerk. Daar koos Aniek Moonen voor toen ze na het Leiden University College The Hague aan de slag ging als bestuurslid van de Jonge Klimaatbeweging. Als voorzitter zit ze aan tafel met CEO's en ministers om te praten over de klimaatdoelen.

De interesse in het klimaatdebat zat er niet van jongs af aan in. Pas tijdens haar studie Liberal Arts and Sciences: Global Challenges aan het Leiden University College in Den Haag werd het vuurtje aangewakkerd: ‘Voor het thema klimaat geldt: hoe meer je erover leert, hoe minder je weg kunt kijken. Toen ik op uitwisseling was in Californië, waren daar op dat moment de dodelijkste bosbranden ooit in die streek. Klasgenoten konden niet naar de les vanwege astma, of werden uit de klas geroepen omdat hun ouders hun huis kwijt waren geraakt. Dat kwam zo hard binnen, dat ik eenmaal terug in Nederland dacht: het wordt mijn levensmissie om klimaatverandering tegen te gaan.’

‘Het wordt mijn levensmissie om klimaatverandering tegen te gaan.’

Volle agenda

We spreken Aniek Moonen tijdens het enige vrije uur dat ze die week heeft in haar agenda. ‘Naast de Jonge Klimaatbeweging doe ik de master Global Business and Sustainability aan de Erasmus Universiteit. Maar als ik eerlijk ben, doe ik die studie niet eens parttime. Ik besteed meer dan 40 uur per week aan mijn bestuursfunctie. De Jonge Klimaatbeweging is een koepelorganisatie, en samen met ruim 70 jongerenorganisaties maken we de agenda op voor de wereld van 2050. Als voorzitter ben ik woordvoerder van de organisatie, dus ik voer gesprekken met ministers en Tweede Kamerleden en houd me bezig met de media door te spreken op radio en televisie. Daarnaast ben ik onderdeel van het expertteam dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat adviseert hoe het energiesysteem van de toekomst eruit moet zien.’

Impact maken

Volgens de klimaatactivist heeft het voor- en nadelen om op jonge leeftijd in gesprek te zijn met de overheid en het bedrijfsleven. ‘Voor mijn gevoel moet ik twee keer zo hard werken om me te bewijzen wanneer iemand tegenover me zit met meer ervaring. Dan moet ik laten zien dat ik kennis van zaken heb en mee kan praten op niveau. Maar er zijn ook voordelen. Op mijn 24e kan ik al ontzettend veel impact maken, en ik spreek inspirerende mensen en bezoek bijzondere plekken. Zo was ik vorige week nog in Stockholm voor een milieuconferentie van de Verenigde Naties.’

Met Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Leiden University College in Den Haag

Wat heeft de jonge alumnus nu aan haar studie aan het Leiden University College in Den Haag? 'Ik koos destijds Liberal Arts & Sciences: Global Challenges op gevoel. Het enige aanknopingspunt was dat ik het vak aardrijkskunde leuk vond. Na de voorlichtingssessie bij Leiden University College zei ik meteen: dit is het, dit ga ik doen. Het is heel gaaf dat je veel verschillende richtingen kunt volgen, maar met een focus op global challenges, zoals klimaatverandering en sociale ongelijkheid.’

De skills die ze opdeed in haar tijd bij de Universiteit Leiden neemt ze nu ook mee in haar werk bij de Jonge Klimaatbeweging. ‘Je leert hoe je een verhaal vertelt, op papier en in presentaties. Daar heb ik veel aan gehad bij spreekopdrachten. Daarnaast leer je kritisch en integraal te denken. Je wordt gedwongen naar onderwerpen te kijken vanuit de politieke, economische en bestuurskundige hoek. Dat helpt me nu het totaalbeeld te zien. Want we hebben niet alleen een klimaatcrisis, maar ook een biodiversiteitscrisis en een grondstoffencrisis.'

‘Ik heb een andere route gekozen, waarmee ik verder ben gekomen dan wanneer ik het veilige pad had bewandeld.’

Advies aan studenten

Moonen is pas 24 jaar en heeft een vliegende carrièrestart gemaakt. Wat adviseert zij andere studenten? ‘Ik ben niet bang geweest om mijn professionele carrière te vertragen voor vrijwilligerswerk. Als student krijg je mee dat je zo snel mogelijk met stages moet beginnen en zodra het kan carrière moet maken. Ik heb een andere route gekozen, waarmee ik verder ben gekomen dan wanneer ik het veilige pad had bewandeld. Dat vond ik heel spannend, maar daar ben ik nu heel blij mee. Durf dus los te laten wat iedereen om je heen van je verwacht. Doe wat je leuk vindt en maak impact.’

Tekst: Lisanne Bos

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.