Universiteit Leiden

nl en

Schrijven

De Universiteit Leiden heeft een eigen Studietipswebsite ontwikkeld, waarop je oplossingen kunt vinden voor veel voorkomende studieproblemen, net als adviezen en handige tips ter ondersteuning van je studie.

Academisch schrijven is een belangrijke vaardigheid binnen je studie. Leer hoe je het beste kunt schrijven en hoe je jezelf daarvoor kunt motiveren. Productief en met voldoening schrijven kun je leren! 

Een scriptie schrijven lijkt een heel grote klus. Gelukkig bestaat deze klus uit verschillende fasen. Weet je eenmaal wat deze fasen zijn en wat je daarin moet doen, dan wordt het makkelijker om het schrijven stap voor stap aan te pakken.

Meer hulp nodig?

 • Het is wenselijk om tijdens het schrijven van je scriptie geregeld contact te hebben met je scriptiebegeleider. Vaak zijn daar goede afspraken over te maken. Zorg voor duidelijke afspraken met regelmatige deadlines voor het inleveren van delen van de scriptie.

 • Wil je wekelijks contact met medestudenten in de afstudeerfase om elkaar te motiveren? Dan is de Scriptieondersteuningsgroep een goede optie.

 • Online cursussen voor o.a. het zoeken en beoordelen van wetenschappelijke informatie vind je bij de Universitaire Bibliotheek.

 • Moet je je scriptie in het Engels schrijven en vind je dat lastig? Bij het Talencentrum kun je je tekst laten proeflezen, bewerken en reviseren.

Open spreekuur

Heb je ondanks bovenstaande informatie toch nog last van schrijfproblemen? Dan kun je terecht bij de studentenpsychologen.

Het Writing Lab staat voor je klaar!

Individuele peer coaching

Wil jij werken aan je academische schrijfvaardigheid? Kom naar het Writing Lab! Wij bieden gratis een-op-een gesprekken onze getrainde peer-coaches die voor je klaarstaan bij elke stap in je schrijfproces! Jij bepaalt waar je het in deze gesprekken over wil hebben en je mag meerdere keren terugkomen voor elke opdracht. Ga je bijvoorbeeld aan je scriptie beginnen, maar ben je nog niet zeker over de opzet of je onderzoeksvraag? Ben je al een tijdje bezig met een schrijfopdracht, maar zit je vast en wil je de draad weer oppakken? Wil je hulp bij het structureren van je tekst of heb je vragen over academische stijl? Onze coaches staan voor je klaar!

Workshops en schrijfweken

Naast de individuele coaching, biedt het Writing Lab verschillende interactieve workshops aan over zaken als structuur, stijl, en zelfdiscipline. Ook organiseren we (scriptie)schrijfweken waarin je samen met een coach en andere studenten een week lang intensief aan de slag gaat met jouw schrijfopdracht. Elke dag begint en eindigt met een gezamenlijke dagstart en -sluiting om elkaar te motiveren en om haalbare doelen te formuleren en daarop te reflecteren. Kortom: wij zorgen voor een gestructureerde en gezellige omgeving zodat je lekker aan het werk blijft!   

Goed om te weten

 • Al onze diensten zijn gratis voor studenten FGW van de Universiteit Leiden.
 • De gesprekken kunnen zowel face to face als online plaatsvinden.
 • De coaching wordt verzorgd door speciaal hiervoor opgeleide medestudenten.
 • Je mag tot 5 keer terugkomen per schrijfopdracht.
 • Alles wat je met je coach bespreekt, blijft vertrouwelijk.
 • Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van je tekst.
 • We zijn geen tekstcorrectiebureau en zullen niet je tekst voor je proeflezen.

Neem contact met ons op!

Een afspraak maken, gaat het snelst via onze website. Daarnaast kun je ons al je vragen mailen.

Website: writinglableiden.nl

Mailadres: writinglab@hum.leidenuniv.nl

Bezoekadres: Lipsiusgebouw, ruimte 3.05 & Wijnhavengebouw, ruimte 2.74

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.