Universiteit Leiden

nl en

Overige software

Als student van de universiteit kun je vaak gratis of tegen een gereduceerd tarief software aanschaffen. Dit geldt voor online programma’s voor planning, cloudopslag, anti-virussoftware en nog veel meer.

Als student kun je gratis gebruikmaken van Office 365 ProPlus en de clouddienst OneDrive. Zo werk je eenvoudig op meerdere pc’s en mobiele apparaten met programma’s als Word, Powerpoint, Excel en OneNote. In de cloud kun je 1024 Gb aan bestanden veilig opslaan en delen. Lees meer en installeer Office 365 en OneDrive

Multi-Factor Authenticatie (MFA)

Om in te loggen bij Office 365 heb je Multi-Factor Authenticatie (MFA) nodig. Dat wil zeggen dat je, behalve met je gebruikersnaam en wachtwoord, ook op een andere manier bevestigt dat jij het bent. Voor Office 365 doe je dit met de app Microsoft AuthenticatorLees meer en stel MFA in

Op de studentenwebsite van Universiteit Leiden vind je eenvoudig alles wat je moet weten over jouw studie.

Selecteer je opleiding

Als je de website voor het eerst bezoekt, krijg je de keuze om je opleiding te selecteren of verder te gaan als gast.

  • Als je je opleiding selecteert, zie je naast algemene informatie ook de informatie van jouw faculteit en opleiding.
  • Als je de website bezoekt als gast, zie je alleen algemene informatie.

De website onthoudt je voorkeur. Hierdoor hoef je je keuze niet opnieuw te maken als je vanaf hetzelfde apparaat opnieuw naar de website gaat.

Het veld waar je je opleiding kunt selecteren
Selecteer je opleiding om de voor jou relevante informatie te zien

Op de homepage

De afbeelding van de opleiding op de homepage
Bovenaan de pagina zie je een afbeelding van je opleiding; zo zie je direct welke opleiding je hebt geselecteerd. Door je opleiding te selecteren, krijg je informatie te zien die specifiek voor jouw opleiding geldt. Klik hiervoor op de knop 'Gast' en kies jouw opleiding.
De knoppen met toptaken op de homepage
Via deze knoppen navigeer je snel naar de informatie en contactgegevens die je het vaakst nodig hebt.
De links naar subtoptaken op de homepage
Daaronder vind je de overige veel gezochte onderwerpen overzichtelijk bij elkaar.
De knoppen naar andere websites en systemen op de homepage
Ook de belangrijkste links naar andere omgevingen vind je terug op de homepage.
De mededelingen, nieuwsberichten en de agenda op de homepage
Op de homepage zie je ook mededelingen, nieuwsberichten en de agenda. Selecteer je opleiding om hier ook de items te zien die specifiek voor jouw faculteit of opleiding gelden.

Informatie zoeken

Vind je op de homepage niet wat je zoekt? Bekijk dan het volledige menu via het menu-icoon bovenin beeld of gebruik de zoekbalk bovenaan de pagina.

De zoekbalk en het menu-icoon op de homepage

Tabbladen: van algemeen tot specifiek voor jou

Als je je opleiding hebt geselecteerd, zie je op een pagina soms meerdere tabbladen staan.

  • Op het tabblad links staat algemene informatie
  • Op het middelste tabblad informatie van je faculteit
  • Op het tabblad rechts informatie van je opleiding
Voorbeeld van een webpagina met de verschillende tabbladen

Vragen of opmerkingen?

We zijn benieuwd wat je vindt van de studentenwebsite. Vind je makkelijk de informatie die je zoekt? Zijn er dingen die beter kunnen? We horen het graag! Stuur je vraag of suggestie naar communicatie@sea.leidenuniv.nl.

Als je met je eigen laptop op het wifi-netwerk wilt inloggen, wordt er van je gevraagd om je anti-virussoftware up to date te hebben en dat je de laatste (security) updates voor het gebruikte besturingssysteem hebt. Je kunt gratis anti-virussoftware downloaden, zoals MS Security Essentials en Avira Anti Virus, of via SURFspot betaalbare anti-virussoftware aanschaffen.

Via SURFspot kun je goedkoop software aanschaffen, zoals Adobe, anti-virussoftware, MindManager en SPSS. Maar je kunt er ook diverse hardware, lidmaatschap op dagbladen en tijdschriften of abonnementen op internetdiensten kopen. Log in bij SURFspot door eerst ‘Universiteit Leiden’ te selecteren en vervolgens je ULCN-inloggegevens in te voeren.

Wat zijn weblectures?

Een weblecture is een opname van een college, die je achteraf online kunt bekijken. Als er een PowerPoint- of Prezi-presentatie bij gebruikt is, kun je die ook terugzien. Je kunt de afspeelsnelheid van de weblecture aanpassen en er is een zoekfunctie waarmee je de gekoppelde presentaties kunt doorzoeken op trefwoorden.

Aanvulling, geen vervanging

Beschouw weblectures als aanvulling op je deelname aan colleges, niet als vervanging. Als je niet aanwezig bent bij colleges mis je de interactie met je docent en medestudenten en heb je bijvoorbeeld niet de kans om vragen te stellen.

Bovendien kun je er niet van uitgaan dat er een weblecture beschikbaar zal zijn, om de volgende redenen:

  • Weblectures worden alleen aangeboden als een docent het wenselijk vindt en de techniek het toelaat. Als colleges worden opgenomen, word je daar van tevoren van op de hoogte gesteld.
  • Het kan voorkomen dat de techniek hapert en een geplande weblecture daardoor alsnog niet beschikbaar komt.
  • Je kunt er niet vanuit gaan dat de weblecture direct na het college online staat; dit kan afhankelijk van de aanpak van de docent variëren van een paar dagen of weken na het college tot vlak voor het tentamen.
  • Weblectures zijn altijd een service en geen recht.

Effectief studeren met weblectures

Om voordeel te hebben van weblectures is het dus belangrijk dat je ze gebruikt als aanvulling op je deelname aan colleges. Op welke manier kun je ze effectief inzetten?

  • Zorg dat je aanwezig bent bij het college en doe actief mee; stel vragen en bespreek de stof met je medestudenten. Dit is belangrijk, omdat je de stof beter onthoudt als je er op verschillende manieren mee aan de slag gaat.
  • Om informatie goed te onthouden, is het daarnaast van belang dat je op tijd begint met het bestuderen van de stof, dit herhaalt en goed verspreidt over de tijd die je hebt. Probeer de weblectures ook op deze manier te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kort voor het college de weblecture van het vorige college terugkijken, als het moment waarop ze beschikbaar komen dit toelaat, of voor het tentamen.
  • Bestudeer de weblectures actief: maak bijvoorbeeld aantekeningen, een samenvatting of oefenopgaven. Dit werkt beter dan wanneer je de weblectures alleen terugkijkt.

Waar vind ik weblectures?

De weblectures worden meestal op de Brightspace-cursuspagina geplaatst. Kun je ze daar niet vinden? Vraag het dan aan je docent.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.