Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Beeldende kunst

Model schilderen met diverse technieken

Donderdag van 19:30-22:00 uur

Docent
Maurice Braspenning
Edgar Degas, badende vrouw 1886

Voor wie
De cursus is geschikt voor beginners én voor meer ervaren schilder. Minimum leeftijd: 18

Inhoud
Deze cursus is een kennismaking met verschillende materialen waarbij het model het uitgangspunt is.  Elke les is een 'levend model' aanwezig.

In de 8-weekse cursus werken we in setjes van twee lessen met verschillende materialen. Zo zullen aquarel, inkt, gum en acryl aan bod komen. 

Aquarel is een bijzonder materiaal wat een even zo bijzondere manier van werken vereist. Je schildert met water oplosbare verf, transparante heldere kleuren waarbij de lichte delen de uitsparingen/niet geschilderde delen zijn. Je werk dus eigenlijk andersom. 

Als eerste willen plezier beleven aan het creëren en kijken. Het Japans penseel is een goede manier om te werken uit de losse pols. Met vloeiende lijnen en oost Indische  inkt zullen we de ziel van het model proberen te vangen.

Ook gaan we schilderen met gum. Nadat we een vel papier zwart hebben gemaakt met houtskool zullen we het model uit de donkere achtergrond gummen.

Het schilderen met acryl  doen we met directe streken. Hier voor gebruiken we spalters. Dit zijn platte, brede  kwasten waarmee we het model op zullen bouwen.

Je zult zien dat goed kijken en gebruik van verschillend materiaal totaal verschillende uitkomsten heeft, ook al is het onderwerp hetzelfde. Ook dat de ruimte om het model heen van net zoveel waarde is als het model zelf. En dat je het model zo goed mogelijk kan weergeven, maar dat je ook de ziel van het onderwerp kan proberen te vangen om tot een kern te komen.

De cursus is inclusief gebruik van materiaal tijdens de lessen (en modellen)
Bij Terpentijn kunt u materialen voor thuis. De eerste les krijg je een LAK-studentenkaart waarmee je 10% korting krijgt bij Terpentijn.

Docent
Maurice Braspenning heeft gestudeerd aan de Rietveld academie  en de Rijksakademie  beide in Amsterdam waar hij onder andere les heeft gehad van Luc Tuymans.
Hij exposeert in binnen en buitenland. Zijn werk zit in meerdere bedrijfscollectie en het grote werk ‘the Pope’ is aangekocht en onderdeel van de collectie van Museum de Lakenhal in Leiden.
Ook is hij medeoprichter en curator van de jaarlijkse Familiekamer Kunstprijs, een jaarlijks terugkeerde tentoonstelling met een vakjury. 

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 -  5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.